кога се добавя количеството захар посичено в рецептите

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

кога се добавя количеството захар посичено в рецептите

Мнениеот yanko59 » 21 Май 2020, 15:14

Здравейте,
Аз съм начинаещ е тази област.
В някои рецепти видя, че в раздела където се посочва какъв малц да се използва се посочва и определено количество захар ( посочва се и типа на захарта ) Това количество захар се калкулира и крайното количество на малца посочен в рецептата.
Въпроса ми е кога и как се добавя тази захар.
Не успях да намеря информация по този въпрос.
Предварително благодаря за съдействието
yanko59
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Май 2020, 17:23

Re: кога се добавя количеството захар посичено в рецептите

Мнениеот dr_slavov » 22 Май 2020, 12:03

:shifty: Захарта може да се добави по всяко време на варенето включително и след края на варенето, преди да си охладил.
Какъв ефект търсиш с добавянето на захар? Като на начинаещ ти препоръчвам да забравиш захарта на първо време. Свари първо няколко бири от малц и хмел. Като видиш процеса и какво се получава ще имаш по-голяма яснота, защо и кога да сложиш захар.
Последна промяна dr_slavov на 23 Май 2020, 22:29, променена общо 1 път
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 527
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: кога се добавя количеството захар посичено в рецептите

Мнениеот MadButcher » 22 Май 2020, 12:36

Посочи рецептата, за да видим какво е искал да каже автора. Както каза колегата, рецептите с добавени захари не са най-подходящи за начинаещи. Някои стилове го допускат като американски барлиуайн или в някои бегийски стилове слагат кенди шугър, други добавят лактоза, която е неферментираща за NEIPA или по-точно при Milkshake IPA. А може би си прочел , че се добавя захар за газиране в бутилките ?
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 294
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: кога се добавя количеството захар посичено в рецептите

Мнениеот victoryvt » 22 Май 2020, 13:59

А може би колегата говори за рецепти за бира от малцов екстракт и захар (консерви) ?
А ние тук сме фенове на пивоваренето от зърно ...
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2083
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: кога се добавя количеството захар посичено в рецептите

Мнениеот MadButcher » 22 Май 2020, 14:46

Мне това ме отврати преди години в екстрактното пивоварене - захарта. Чак когато "открих" зърното, реших да пробвам и аз :D
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 294
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта