Дълга пауза на ниска температура

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Дълга пауза на ниска температура

Мнениеот i6oto » 14 Авг 2019, 11:01

Здравейте,
в неделя варих германски вайцен по рецептата от книжката. Направих първа пауза на 52 градуса - 20мин, но като започнах да вдигам температурата за втората пауза нагревателя отказа.
И така температурата остана на ~56-52 градуса за около час ... докато изтичам да си купя нов бързовар и се върна :angry-screaming: . Т.е. към час и двадесет минути на 52-56 градуса.
След това си изпълних другите паузи както си му е реда (65 градуса - 45 мин, 72 градуса - 15 мин). Измерих точно 1044 (11 плато) преди варене както е отчетено и в рецептата.
Притеснявам се, че съм раздробил захарите прекалено и ще получа бира без тяло.
Та въпроса ми е какво може да се очаква от крайния резултат? Суха бира с малко тяло?
Има ли начин да се намали този ефект?

Моля за мнения и препоръки.
Благодаря!
i6oto
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 5
Регистриран на: 20 Сеп 2016, 10:55

Re: Дълга пауза на ниска температура

Мнениеот GunGod » 14 Авг 2019, 17:47

Ти пък чак се притесни все едно вариш 5 тона ... нищо няма да му се случи толкова на тялото стига тези температури да са актуални! Все пак си бил в долната граница на бета амилазата където ензимната активност не е толкова висока. Щом искаш повече тяло защо не правиш втората пауза над 67 градуса ? 65 си е по принцип за по сухи бири.
По скоро ще ти пострада пяната ;) изпий си я със здраве и дано нямаш подобни проблеми с новия бързовар :obscene-drinkingcheers:
За целта предлагам да направиш още малко бира и да му спретнем едно курбанче с някое агънеце багънце :D
Аватар
GunGod
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Re: Дълга пауза на ниска температура

Мнениеот MadButcher » 15 Авг 2019, 09:09

Нищо и няма, нали е вайцен, може и да е с по-слабо тяло. Каво да и стане на пяната с тая протеинова пауза и пшеница? Ще е бомба
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 236
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново


Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта