Безумни измервания при първа варка

Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Модератор: Martin

Правила на форума
Моля всички, които постват своя проблем тук да прочетат това http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=29&t=2773&start=20#p6204 и задължително да посочват поне следните параметри : Начален екстракт, тип дрожди, температура на ферментация, краен екстракт, околна температура. И да се опитат максимално точно да опишат параметрите на ситуацията си - количества зърно в кг. , мъст и бира в литри и т.н.

Re: Безумни измервания при първа варка

Мнениеот bella_n » 12 Авг 2019, 12:13

Добре, благодаря за информацията, спирам да пипам, оставям ги да си вършат работата. На каква температура да ги държа, сутринта беше 21 на водата около тях, като се прибера от работа, може би ще се е вдигнала с няколко градуса и колко време да чакам - стандартно 1 седмица или повече?
bella_n
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 27 Юли 2019, 13:50

Re: Безумни измервания при първа варка

Мнениеот KpaTyH » 12 Авг 2019, 12:24

Тази бира как ще напива :D Между другото, ако ти извира много...можеш и само 30 минути да вариш..един приятел вари дори по 15. Първата ми ферментира с нотингам на 24 градуса, кофти аромат нямах...Аз даже захаромер нямах..и нещо подобно се получи..една чаша и си там..
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 123
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Безумни измервания при първа варка

Мнениеот bella_n » 12 Авг 2019, 12:43

Да, аз намалих с 10 минути варенето, но не смеех повече, защото бях чела, че трябват поне 60. Иначе, да, ако изобщо се получи, ще е скоросмъртница :D
bella_n
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 27 Юли 2019, 13:50

Re: Безумни измервания при първа варка

Мнениеот bella_n » 12 Авг 2019, 18:44

Мдаа, почти никаква пяна не е останала
https://ibb.co/NghbDJW
bella_n
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 27 Юли 2019, 13:50

Re: Безумни измервания при първа варка

Мнениеот KpaTyH » 12 Авг 2019, 21:47

Но е имало, даже се вижда колко..Аз мисля, че е добре. 7 дни след началото на ферментация може да направиш контролно измерване
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 123
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Безумни измервания при първа варка

Мнениеот MadButcher » 13 Авг 2019, 10:06

bella_n написа:Мдаа, почти никаква пяна не е останала
https://ibb.co/NghbDJW

Нали виждаш какъв тлъст ръб е оставила пяната и е спаднала, чайка и пази хигиена, че в тия жеги с тия чести отваряния може да се лепне някоя зараза
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 263
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Безумни измервания при първа варка

Мнениеот bella_n » 17 Авг 2019, 20:31

Една седмица по-късно: захарността е паднална на 6P https://ibb.co/RYBjx5c
Вече няма никакви признаци на ферментация... дали да се захващам с бутилиране или има вероятност да падне и още?
bella_n
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 27 Юли 2019, 13:50

Re: Безумни измервания при първа варка

Мнениеот KpaTyH » 18 Авг 2019, 13:52

Определено изчакай и прави пак измервания, докато не мърда крайното. Това ми се струва високо..
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 123
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Безумни измервания при първа варка

Мнениеот bella_n » 18 Авг 2019, 15:32

Ако няколко пъти вадя количество, колкото за един мерителен цилиндър, ще остане ли накрая и една бутилка за затваряне... и без това разполагам с едни нищожни 5 литра :D
bella_n
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 27 Юли 2019, 13:50

Re: Безумни измервания при първа варка

Мнениеот KpaTyH » 18 Авг 2019, 16:12

Можеш да дезинфекцираш захаромера и да го пускаш директно във ферментатора. Епична ще ти е тази варка, но дано не се откажеш, независимо от резултата :D
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 123
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

ПредишнаСледваща

Назад към Помощ за проблеми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта