Американски пейл ейл

Съдържа заключени теми с проверени и дали добри резултати рецепти за домашна бира, както и свободно достъпни теми в които потребителите да предлагат за одобрение свои или открити от някъде рецепти.

Модератор: Martin

Американски пейл ейл

Мнениеот victoryvt » 29 Юни 2014, 13:52

83% Пейл ейл малц
17% Карапилс малц

Вода - 1:3.5 за озахаряване , 1:4.5 за промиване.
Целта е 10.5 до 11% Плато.

Озахаряване - 65-66гр. 45 мин. , 72гр. 10 мин.
Промиване - 78гр.

Прецеждането тоя път беше супер бързо благодарение на лъжливо дъно - мейд бай Бай Тихомир :)
Варенето - на пълна мощност - 4кв. на газ + 4 квата на ток.
Хмел :
1. Кристал 4.2% - 1.5гр./литър за 90 мин.
2. Амарило 8.9% - 0.4гр./л за 80 мин.
3. Амарило 8.9% - 0.4гр./л. за 30 мин.
4. Амарило 8.9% - 0.4гр./л. за 10 мин.
---------------------------------------------------
IBU - 39

Ирландски мъх за последните 30 мин.

Началната плътност излезе 11.5 макар че я търсех малко по-ниско.
Заквасих с дрожди US-05.
24 часа след това ферментацията е в ход при температура в бидона 21.1 гр. и околна 20.8 гр.
Пе-ха на мъстта 5.6
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2037
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Американски пейл ейл

Мнениеот cervesa » 29 Юни 2014, 14:33

Лятна бира за ежедневна консумация!Ако и сложиш хмел за сухо осмеляване-аз съм вътре:)
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1112
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Американски пейл ейл

Мнениеот victoryvt » 30 Юни 2014, 10:15

Туй ще ми е подаръчната бира за конкурса - да има да лочим без да препиваме много.
Може и от ИПА-та да взема в бутилки ако стане добра.
Но това ще се зареди за разливане от ТАП-а. :)
(Твоя ТАП)
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2037
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Американски пейл ейл

Мнениеот victoryvt » 01 Юли 2014, 11:53

60 часа след заквасването - ферментацията е към края си :
По захаромер - 2.2 - 2.5%
По рефрактомер - 6% ---> 2.5% (при заложени данни за 11.5 начална) / 2.2 (при заложени 12% начална както я показваше самият рефрактомер)

За вярно приемам 2.3% с тенденция да падне до 2.0 след още няколко дена.

Потенциален алкохол : 11.5% - 2% = 9.5 изядени -> 9.5*0.54=5.13

Пак е доста, а го търсех под 5.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2037
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Американски пейл ейл

Мнениеот cervesa » 01 Юли 2014, 13:15

Под 5% алкохол е:

11,5=1.046
2=1.008

(1.046-1.008)*131= 4,97 % алкохол по обем.

Ако не вярваш-провери с ебулиометъра :D

Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1112
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Американски пейл ейл

Мнениеот victoryvt » 01 Юли 2014, 18:01

pale-ale.jpg

pale-ale1.jpg


Всичко е до точност на формулата.
И по твоята ще излезе малко над 5 , но в долните % преминаването от Плато в SG дава големи разлики и от там и неточно смятане на алкохола.
Аз може би трябва да занижа малко коефициента 0.54 и да го приема за 0.52.

Та , айде да я приемем за 5.0% алкохолна и да пием по една друга , каквато има заредена на разливната :)
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2037
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Американски пейл ейл

Мнениеот bojo » 01 Юли 2014, 18:30

Варнах и втората порция материал, който беше предвиден точно за американски пейл ейл, но с някой разлики от горната рецепта. Пейл ейл малца е същото отношение, но 17-те % са карапилс и мюнхенски 2:1. Хмеловете са 20гр NUGGET и 21гр Centennial по същата програма. Дрожди нотингам. Общо малца е 3,6кг и нормално според правилата трябваха по 7л вода, ама и аз искам по слаба биричка и ударих още едно копие на Викторовите специалитети. Но се получи изненада - излязоха около 23л с плътност около 11% и след варене останаха 19-20л на около 13%. Е и тая, ако стане няма да е шофьорска. Този път мерих плътността на последните 200мл от промиването - около 4%, май може още да изцедим, ама следващия път. Останах с впечатление, че тия малцове май са по-добри от българския. От 4кг български се получиха по-малко литри, отколкото при 3,6кг от немския, като крайната плътност е еднаква :?: .
Предният опит още попръцква от време на време, но петък заминава в бутилките. Започна да се поизбистря и да заприличва на светла бира :D . Засега наздраве с фабрична, пък по-нататък а дано с тая от мазата.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 196
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40


Назад към Проверени рецепти за домашна бира

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron