Мерцен / Октоберфест

Съдържа заключени теми с проверени и дали добри резултати рецепти за домашна бира, както и свободно достъпни теми в които потребителите да предлагат за одобрение свои или открити от някъде рецепти.

Модератор: Martin

Re: Мерцен / Октоберфест

Мнениеот victoryvt » 17 Мар 2014, 15:41

Е то едното зависи от другото ...
Както и да е - без подкиселяване - 5.7
с подкиселяване 40гр. млечна киселина (80%) на 85кг. майш - даде 5.2
след промиването бирената мъст е пак толкова - 5.2
Същото беше и с предишната варка - светъл лагер без обработка на водата, но с подкиселяване с около 60гр. млечна киселина.
Преваряването на водата ми е дало спестяване на 20гр. млечна киселина и както вече писах - е свалило пехато на водата с 0.2 - от 7.4 на 7.2
Пивната мъст е вече във ферментора и чака стартер.
Довечера ще заквасвам по план.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Мерцен / Октоберфест

Мнениеот ameba13 » 18 Мар 2014, 20:55

интересно ми е на 5.2 маш колко ти е pH на готовата бира?
Усеща ли се по-резлива?
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Мерцен / Октоберфест

Мнениеот cervesa » 18 Мар 2014, 22:19

В.Кунце препоръчва да се подкиселява за постигане на оптимално ниво 5,2 PH,по време на майшуването.
С оглед по-добро разцепване на белтъците,а впоследствие по-ниското (ph 5,2),способства и за по-мека горчивина от хмела.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Мерцен / Октоберфест

Мнениеот victoryvt » 19 Мар 2014, 09:42

Ей това е най-интересното - готовата бира няма разлика - 4.5 пеха, най-ниско ми е била 4.4, от там надолу съм имал само вкисната бира. Ама нея не я коментираме.

В момента мерценът ферментира яко при температура в бидона 13гр., а околната му е 10.
Надявам се до края на седмицата да е всършил основната работа щото за по-нататък гаранция за студ няма никаква.
Дрождите са Даймънд лагер, тоя път стартера беше направо в бидона дето лагерува предишния лагер :)
Само на два пъти през 12 часа доливах по 5л. от новата пивна мъст и след още 12 часа (общо 36 часа) заквасих главното количество.
днес или утре ще измеря пеха-то на ферментиращата бира, както и екстракта.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Мерцен / Октоберфест

Мнениеот ameba13 » 19 Мар 2014, 10:47

Cervesa,
а кунце уточнява ли дали измерва pH 5.2 на охладена проба или при температура на маишуване? Защото между двете има около 0,35 pH единици разлика.

Викторе, ти на каква температура мериш pH 5.2?
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 117
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: Мерцен / Октоберфест

Мнениеот cervesa » 19 Мар 2014, 17:38

Ph e при 20*С.Моя пехаметър може и да мери без да се охлажда пробата (има вграден софтуер за корекция)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Мерцен / Октоберфест

Мнениеот daniel.trifonov » 20 Мар 2014, 10:14

Тази температурна компенсация е малко ала-бала.
Различните разтвори си променят pH различно при еднаква промяна на температурата. За справка Виктор може да снима гърба на пакетчетата с pH буферите.
pH се мери при 20°C (според някои буквари при 15°C => 278К).
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Мерцен / Октоберфест

Мнениеот victoryvt » 20 Мар 2014, 12:19

Аз на температурна корекция не разчитам :)
Ползвам пеха-метър от 30лв. и го тествам всеки път в комерсиална бира дали дава 4.5
Меренето го правя след охлаждане на пробата на водна баня - гледам да е поне на 25гр. слязла преди да топна пеха метъра.
Сега като отида до гаража ще репортна пак, но вчера на 13гр. ферментиращата бира (мерцен) даде точно 4.4 пеха, а екстракта вече беше тръгнал да слиза надолу - 9.5% с голям хидрометър и 11% показание на рефрактомера (от 13 начален екстракт)
на 13гр. ако е 4.4, значи на около 20 ще покаже 4.5
Но нека свърши ферментацията.
Сега дрождеви клетки при засяването не липсваха и като гледам темпа на ферментиране - ще свърши рекордно бързо, но за съжаление няма да е в оптималната температура. Тъй като вече иска охлаждане за да слезе под 13гр., а аз не разполагам засега с такова.

Към 13ч. днес :
температура в бидона 14.5гр.
екстракт 6%
пеха - 4.2 но при 13гр. температура.
видимо ферментацията е в разгара си. На вкус бирата все още сладни, диацетил не усещам, както и неприсъщи миризми.
За утре очаквам да е към залязване и в събота ще топля за диацетилна пауза, а може и да не се наложи.
При тия високи за лагер температури ще трябва бързо да се оттървам от утайката.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Мерцен / Октоберфест

Мнениеот victoryvt » 22 Мар 2014, 13:50

В петъка след обяд : екстракт 4%

PIC240.jpg


Днес сутринта (5 дена след заквасването) видими призначи на ферментация няма, а екстрактът е 3.5% при темп. 12.5гр. на бирата.

PIC241.jpg


Започвам стопляне до 20гр. за диацетилна пауза, но ще е само за денонощие и веднага ще местя за лагеруване, тъй като температурите тръгнаха много нагоре - в гаража вече е 12гр.
Каквото излагерува излагерува и след седмица пълня кеговете, там ще остане докато издържи, а един кег ще отпътува за Черногорово :)
Щеш, не щеш - бай Темелко - Мерцен ще ми лагеруваш в прехвалената хладилна камера, за да го извадим наесен на Октоберфеста.
:)

На вкус всичко е наред, цветът е с понамалена интензивност, но си е в границите за стила.
Надявам се да стане приемлив екземпляр.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Мерцен / Октоберфест

Мнениеот cervesa » 22 Мар 2014, 14:47

Като го кръстосаме с някой от моите( тази седмица 1-во издание,впоследствие 2-ро),може и да се получи Расов екземпляр :lol:
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

ПредишнаСледваща

Назад към Проверени рецепти за домашна бира

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта