Страница 4 от 4

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

МнениеПубликувано на: 02 Фев 2015, 14:41
от damyan_rm
В началото и аз си 'играх' с тобички за хмела, но от един момент натам почнах да слагам гранулите направо в тенджерата - и без това, за да не се 'мина' нещо :-) , прецеждам всичко през тензуха накрая. Разликата, като разход на хмел е горе-долу към 1/3 - т.е. преди слагах по 18-20г на 5-6л варка - сега 'минавам' с 10-12г на 7-8л варка - като на горчивина го докарвам горе-долу същото. Казвам 1/3та щото в началото докато ползвах торбичките хмела беше със 7-8%, а последните пъти ползвах такъв с на 11% - та сметката колкото и да ми е крива е "там някъде"... Правих експерименти да го варя като чай отделно в мъст и после да прецеждам, оставял съм торбичките да 'къкрят' докато охлаждам, варих и с "тесни торбички", и с "по-свободни" - общо взето ефект някакъв винаги има - но за мен си реших, че занимавката - особенно при по-големи варки, не оправдава загубеното време с тези заигравки ...

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

МнениеПубликувано на: 12 Фев 2015, 14:27
от Yaskata
Викторе като пишеш "плавно вдигане до 67 гр." какво се има предвид? Колко време горе долу се смята за плавно вдигане?

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

МнениеПубликувано на: 12 Фев 2015, 15:39
от cervesa
1*C/min

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2015, 07:05
от Yaskata
хе хе, значи съм доста плавен :D

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

МнениеПубликувано на: 28 Фев 2015, 09:04
от delf
Айде и аз се пробвах:
пейл ейл светъл малц-2кг.
карапилс-0.3 кг.
караарома-0.2 кг.
Вода за озахаряване- 8 литра.
За промиване- 10л.
Размесване на 68 градуса пауза 50м. после 10м. на 72 градуса, положителна йодна проба, 78 градуса и старт на промиването.
хмел нъгет- 15гр. 75м.
каскейд- 15гр. 60м.
цитра- 15гр. 20м.
Охлаждане и заквасяне с дрожди нотингам....ииии греда!
Бяха ми останали малко на дъното на шишенцето и предварително ги стартирах в малко подсладена вода. Уж се раздвижиха, но 24 часа след заквасването взеха да дават признаци на присъствие. Не толкова бурно колкото предпредишния път, но дигнаха пяна.
Днес отивам да видя какво е станало и дали ще се пие бира! :D


След проверка всичко е ок!
Било е хлабаво уплътнението на клапана.
Бутилирах 11 литра бира, с осезаем вкус на цитра. Сега остава най трудното....чакането!

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

МнениеПубликувано на: 09 Мар 2015, 20:29
от delf
Днес решх да пробвам от въпросната бира - цвят супер, газировка на ниво, но има по остър и горчив вкус. Даже на мен ми бие леко на ацетон, което ми се случва за първи път :angry-screaming:
Нооо show must go on..
Мисля си че може би дрождите се раздвижиха по късно или всякаква друга причина за скапване, но нямам представа.
Така или иначе бутилирах и следващата си варка с амбър ейл, тъй че продължаваме напред! :D

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

МнениеПубликувано на: 10 Мар 2015, 09:44
от victoryvt
Ако не се изчисти сам мириса на ацетон (лакочистител) - значи имаш диви дрожди.
След по-дълго отлежаване ще се подобри, но може и да не изчезне.
Не ги бързай да ги слагаш на студено, да може дрождите да преобразуват каквото могат.
Причината според мен е в малкото количество здрави клетки, защото си започнал с останали в шишето дрожди, които кой знае дали са били в кондиция, още повече дали са имали достатъчно здрави клетки.
Можеше да постъпиш по следния начин :
1. Вадиш малко от готовата мъст (1/10) и в нея пускаш малкото останали дрожди.
2. Чакаш да се развият - часове, ден ако трябва.
3. Доливаш още 1/5 и чакаш пак да се развият.
4. С получената култура заквасваш останалите 7/10 бирена мъст.

Тоя номер минава ако е студено, но лятото тая мъст няма да те чака и ще започне сама да ферментира с диви дрожди от въздуха и резултата ще е още по-ацетонен, пластмасов и кисел.

Тъй че - дрожди, стартер и всичко е ок.

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

МнениеПубликувано на: 10 Мар 2015, 10:11
от delf
Каквото и да стане, ще ми е за урок!
Ще оставя бутилките да престоят известно време. Пък и това е повод за по продължително отлежаване, което пък няма начин иначе да се случи. :shifty: Ако не се оправи бирата, в канала и това е.
Дрождите наистина бяха малко и уж се бяха раздвижили, но съм сгрешил.
Ще компенсирам загубата с нова варка и всичко ще е ок! :D

Re: Nova TV Irish Red Ale (Ирландски червен ейл)

МнениеПубликувано на: 23 Яну 2017, 09:21
от petiomalchev
Стара тема ама ми се стори непълна :D
Няма го видеото, взех че го намерих линк