Страница 1 от 2

Моите бири

МнениеПубликувано на: 21 Май 2013, 15:06
от brokenerror
Здравейте, почитатели на бирата.
От 1-2 месеца все се каня да постна снимки на моите "експерименти", но все не оставаше време.
Първата ми бира вече е факт, дори свърши!
IMAG0091.jpg
Леко газирана, абе, мед пуска, гдето се вика!


Как я правих?
1. 2кг. Светъл малц български

2. 6л. вода за озахаряване и 8л. вода за промиване.

3. 20 гр. хмел Перла + още 6гр. за ароматизация в края на варенето.

4. Дрожди Нотингам или Young's - 6гр.

Размесване с водата за озахаряване при температура 35-40гр. и задържане така 15-20 мин.
Загряване до 50-53 гр. и задържане там 20 мин.
Загряване до 67гр. и държане там 45 мин.
Йодната проба беше ок!
IMAG0080.jpg
Ето го и лаутертюна!


IMAG0084.jpg
А това ми е тъмната бира, правена по същата рецепта.
Малца беше 1,5 кг светъл и 0,5кг тъмен, печен във фурната за 1 час на 150 градуса.

И сега внимание! Дрождите бяха бързо-ферментиращи руски дрожди.
Ферментацията започна на 3-тия час, при температура 18 градуси.
На втория ден вече я бутилирах, а на четвъртия - сврърши.
Както се казва: имаше доста плътно тяло, силна и пивка!

Re: Моите бири

МнениеПубликувано на: 21 Май 2013, 15:10
от brokenerror
И третата ми, и последна - за сега, бира. Определено тази се получи най-вкусна, поне за мен де, нали всеки е с вкуса си.
Рецептата - същатата + ирландски мъх и пурак.
Хмелът беше немски, но сложих по-малко отначалото и за аромат повече , в резултат се получи много ароматна и пивка бира, доста газирана, както ги обичам, леко горчив вкус, но много леко, и много пенлива!
IMAG0095.jpg
:)

IMAG0096.jpg
Доста добра пяна, силна, гъста и бяла ;)

Re: Моите бири

МнениеПубликувано на: 21 Май 2013, 15:23
от cervesa
Браво! Но с това че си я изпил на петия ден ,направо ме рзстреля.И аз бързо я подкарвам ,но изчаквам поне 7 дни след ферментация и бутилиране .и то само за Вайцена.Но това си е най-големия проблем на домашните пивовари-чакането.Все пак устискай поне 21 дни след варката,ще видиш колко по-добра е бирата.
Наздраве!

Re: Моите бири

МнениеПубликувано на: 21 Май 2013, 16:30
от mirix
Колга да разбирам че вариш около 8 л. бира, е надявам се скоро ще увеличиш дозата, за да може да стига

Re: Моите бири

МнениеПубликувано на: 21 Май 2013, 17:22
от victoryvt
Колега, браво за ентусиазма.
Само да питам - Юнгс-а дали не ти направиха един особен вкус - малко удря на пластмаса (по научному се води естерен и фенолен) ?
И дали бяха от магазина тия Юнгс ?
Отделно да питам - що за руски дрожди казваш си използвал, да не са някои за зърнен алкохол - турбо-дрожди им викат ?
Те по принцип са за водка от захар (самогон) - съдържат в себе си дрожди + минерали + клетки на умрели дрожди за подхранка.

Re: Моите бири

МнениеПубликувано на: 21 Май 2013, 17:56
от brokenerror
Всъщност не си спомням дали бяха юнгс, за това написах това, бяха или нотингам или тея, но незнам...
Да, колега, за сега по 8 литра, само третият път бяха 16,5 литра, сега останаха 4 литра :), вече е на 25 дена и е суперска!
Тъмната наистина свърши на четвъртият ден, но беше се газирала добре, а и приятелчетата щом я харесаха и се изпи цялата, за една вечер..
Иначе преди да я бутилирам беше 16%, а при бутилирането беше 6-7..

За руските дрожди незнам какви бяха, но си свършиха работата добре, бащата ги имал незнам си от къде и ме "застави" да ги ползвам тях, уж да сме ги опитали как ще стане...

Re: Моите бири

МнениеПубликувано на: 21 Май 2013, 18:01
от brokenerror
А и пародията е, че втората бира (тъмната) свърши още преди първата да е ферментирала.. ;)))

Re: Моите бири

МнениеПубликувано на: 21 Май 2013, 19:02
от cervesa
За тъмната бира вероятно искаш да кажеш ,че началната плътност е била 16*Brix, а при бутилирането 6*Brix?
Това означава ,че си имал 5,1% ABV(обемни процента алкохол)
А ,че е газирана докато сте я цоцали на 2-я ден е нормално -по време на ферментацията захарите се разграждат на алкохол и въглероден двуокис(газировка)
А като сте я пили на 2-я ден, все едно сте пили бира подобна на "бирата" на 5-ти океан-т.нар.жива бира.
Това е нормална ситуация при първите варки-после нещата си идват на мястото ;)
Наздраве!

Re: Моите бири

МнениеПубликувано на: 21 Май 2013, 19:58
от brokenerror
Да, точно това имам в предвид :)

Re: Моите бири

МнениеПубликувано на: 21 Май 2013, 21:15
от mirix
Заделяй заделяй батка 2 месеца да отлежи да видиш какво се казва изчистен вкус. :lol: . Не че аз остисквам ама сега съм на купешка водичка. В процес на тест за сега никакъв успех