90л. амбър ейл по технология BIAB

Съдържа заключени теми с проверени и дали добри резултати рецепти за домашна бира, както и свободно достъпни теми в които потребителите да предлагат за одобрение свои или открити от някъде рецепти.

Модератор: Martin

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот cervesa » 27 Окт 2013, 13:20

IPA-или India Pale Ale,или по скоро Imperial Pale ALe,възниква като стил във времената на Голямата БританскаИмперия,когато е да трябвало да се транспортира бира от метрополията (Лондон) до провинциите (Индия,Австралия).Септичните качества на хмела са известни ,а съчетани с по-високо алкохолно съдържание,прави бирата способна да издържи пътуването по море в рамките на месец-два.В по-модерни времена се развива American IPA,още Duble IPA и разни вариации с IBU от 60 до над 500,съчетано с алкохолно съдържание до 12% ABV.Майсторството е балансът между финален екстракт,горчивина и алкохол.
Аз съм опитвал с IBU 200-без да се отровя:)
Любимият ми стил,заедно със стаут и портер!
На 30.11.,ще тестваме на Виктор,аз също имам за тогава IPA с над 80 IBU,нека и други колеги да донесат да сравняваме.
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот dandilov » 27 Окт 2013, 22:44

Благодаря за подробната информация!
Това за английските колонии го бях чел някъде... Явно хмелът го ползват и за консервант един вид...
Но повече ми възбуждат интереса чисто вкусовите усещания... :)
Понеже не съм пробвал кой знае колко много видове бира като например Корифеите във форума, но ми е жив интерес как се отразява на езика голямата горчивина, в съвкупност с другите вкусови качества на смесица от малцове и аромати на домашната бира. Тъй като най-горчивата бира, която съм пил беше някаква на "Болярка ВТ" и не бях очарован (да ме прощава Виктор). Britos също не ми допада, но това не са домашни бири все пак, а като добавим и комесиалната нагласа в производставото, нещата добиват друг облик.
И с интерес очаквам да опитам по глътка от "извора" на годишното събрание, пък и аз да почерпя с моите "напъни", та да видя къде съм аз, къде е истината... ;) :D
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот daniel.trifonov » 02 Ное 2013, 19:15

Виктор, коя от всичките варки амбър ти харесва най-много?
Мисля си да сваря някоя, която си изпитал.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот victoryvt » 03 Ное 2013, 14:33

PIC165.jpg
На 7 дена от заквасване, вече е в един от кеговете и ето резултата преди принудителната газировка (която сега започва)


Това е съвсем начален вид на бирата, но поне цветът се вижда какъв е, остава и малко да се доизбистри.
На вкус е добре, доста горчива както сочи и ИБУ-то, но не намалява пивкостта. Не е нетрапчив хмела, усеща се предимно на послевкус.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот victoryvt » 05 Ное 2013, 11:54

Господа,
(и дами ако има)
Снощи цапнах 4 бирки от тая последната - точена от кега, газирана принудително, недостатъчно отлежала ...
Но идеална !
Горчива е доста, но не е натрапчиво и не намалява пивкостта.
За следващият път ще разменя количествата хмелове :
Магнум 1гр./литър/90 мин. врене
Фугълс 1.5гр./литър/15 мин. врене

Относно малцовете - мисля че са добре, евентуално може леко да се наблегне на карамюниха за сметка на меланоидинения или на светлия.
Засега обаче и така както е рецептата ме удовлетворява.

Дрождите са Safale S04 - дават перфектен ейлов профил, залепват за дъното и избистрят бирата доста.
Слабички са в бутилковата доферментация и газировката, но с поддържане на температура над 20гр. и с това се справят.

Ще ви покажа и как държа бутилките на темп. 22 гр. при околна 16 :)
Ама ... друг път.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот Boarhunter » 06 Ное 2013, 20:57

Благородно ти завиждам. Аз само точа лиги по моята и адски се кефя на цвета и прозрачността, но едва утре ми предстои бутилиране. Сложих 1г/л Магнум - 80 мин и 1г/л Фугъл - 15 мин. Смятах IBU -то между 45 и 50, но може и да греша. Платото преди ферментация беше 12%. Можеше и да е повече, но тъпата ел. тенджера, която купих от Метро, таман да заври и изключва термостата - не знам дали така е замислена или пак съм изтеглил късата клечка, но явно ще я ползвам само за подгряване на водата за промивка.

Ослушвам се за читава рецепта за Irish Red Ale, ама досега рецептите, които срещам са все с непознати съставки.
Boarhunter
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 89
Регистриран на: 20 Окт 2013, 20:43
Местоположение: В.Търново

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот dandilov » 06 Ное 2013, 21:45

Относно тенджерата от Метро.
Моята досега не ми беше правила номера, но при последната варка като заври за 15 минути и започна да изключва и при мен.
Ще и направя един байпас на термостата с ключе да не ми прави ядове.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот victoryvt » 07 Ное 2013, 09:44

dandilov написа:Ще и направя един байпас на термостата с ключе да не ми прави ядове.


Х-именно !
Само че "ключето" трябва да е държеливо на точец :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот daniel.trifonov » 08 Ное 2013, 12:01

Колко литра наля във ферментатора от тези 60+80л вода + 10л стартер?


victoryvt написа:И отново амбър !

1. 15кг. австрийски светъл малц.
2. По 1 кг от : карамюних, караамбър, меланоидинен малц.
3. 60л. вода за озахаряване и 80 за промиване.

Хмелът още не съм го намислил, но ароматичният определено ще е Фугълс.

В момента стоплям водата от 11гр. на 73 за еднопаузно озахаряване на около 67гр.
Снощи си подготвих и 10л. стартер от 2кг. австрийски малц, дрождите са Safale S04 - 10гр.
В момента ферментира яко на стайна температура.
В гаража е около 16-17 гр., та може би ще ползвам подгряване с аквариумния нагревател.

----------------
След малък инцидент с разлята пивна мъст, вървим към края на варката.
Първият хмел беше 150гр.Магнум , ароматичният ще е 100гр.фугълс
Според ИБУ калкулатора - удряме почти 70 !
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

Мнениеот victoryvt » 08 Ное 2013, 12:43

точно 100.
обаче излях на земята около 5л. сладка пивна мъст, която беше с екстракт около 15-16 Плато и щеше да ми даде още 10л.
Ама нека има и за умрелите.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Проверени рецепти за домашна бира

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron