Страница 3 от 5

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

МнениеПубликувано на: 21 Авг 2013, 17:39
от daniel.trifonov
...някой ден като намина край В. Търново ще се обадя, хем за материали, хем да пием по една бира.

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 17:27
от bororo
При Браумайстера течноста се нагнетява отдоло и прелива от вътрешния към външния съд.Тук започват проблемите.Долната решетка е подвижна и при работа на помпата се повдига и пресова малца към горната решетка .Това затруднява потока.За това в софтуера на програматора са включени моменти на почивка на помпата за да са отпусне малца.Височината на вътрешния цилиндър е определяща за обема на варката. Има какво да се доработи.

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2013, 18:13
от victoryvt
Че кой е казал че трябва да го караме по техния начин.
Аз от моя съм доволен, само дето ръчно вътря течността.

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2013, 15:24
от ivan.karr
Компромис при Браумайстера е, че няма как да отделиш "долното тесто" (най-фините частици от малцовите трици, които се събират в началото на филтруването). При "стандартна" цедилна каца то се връща обратно за филтруване. Има и други неща, но общо взето е много добра машинка. Пък и за тази цена качеството е изумително!

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2013, 16:37
от victoryvt
Последна варка :

ден 1-ви : подготовка на стартера - 15л. бира по познатия начин в кухнята - 3кг. БГ малц, на 2 пъти по 15 гр. Амарило, 7-8гр. Нотингам дрожди
ден 2-ри : главна варка :

1. Малц 18кг. БГ светъл + 2 кг. мюних
2. Хмел 170гр. Амарило, 40гр. Перла стара, 60гр. Жатец стар
3. вода 60+80=140л.
4. Карагенан 10гр.
5. Млечна киселина - 10мл.

Процедура :
1. Стопляне на 50л. вода на 60гр.
2. Смесване с малца при обща темп. 52 гр.
3. Пауза на 52-55 20мин.
4. Добавяне на 10л. вряла вода и добро разбъркване. Подкиселяване до 5.4 пеха.
5. Достопляне до 65гр. (отне около 30 мин.)
6. Без пауза продължаване на топленето до 72гр. (около час) - много бавно се извличаше прецедена течност за рециркулацията.
7. През това време стопляне на 40, после още 10 и още 30 л. вода на 78 гр.
8. Промиване и едновременно сгряване на бирената мъст. (един час и нещо)
9. Врене в два казана - 100 и 40 л. - първият на газ, втория с бързовар.
10. Хмелов график : Перлата влезе още във майша (има и такава практика), 10 мин. след завирането - главната горчива порция Амарило 100гр., 15 мин. преди края - още 70 гр. Амарило, 5 мин. преди края - 60гр. Жатец
11. след второто Амарило - Карагенан 10гр.
12. Охлаждане 1 час.
13. Прецеждане през тензух на два ката и зареждане на бидон 120л. с 105л. мъст на 12% Плато.
14. В 19:30 заквасване с целия стартер (събота вечерта)

неделя на обяд (минали са 14 часа от заквасването) - температура в бидона 25-26 гр. при околна 21 !
Плътност - 7% Плато !
Понеделник на обяд (38 часа след заквасването) - температура в бидона = на околната, плътност - 3% Плато !
Пяна няма, всички признаци на край на ферментацията са налице !
затварям плътно бидона и в петък ще разливам по съдовете.

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2013, 00:20
от wild_spider
purvo,molq vi,pisna mi da me sudqt za latinicata,gotva4 sum i ne moga da pi6a na kirilica,koito mu e trudno da me razbira,da preska4a,taka-ot nqkolko dni ludnah po ideqta da varq bira i boga mi-hora,kolkoto pove4e 4eta tolkova pove4e se oburkvam,gotva4 sum na dosta visoko nivo,gotvq ot mnogo vreme i sum gotvil kakvi li ne slojnotii,no birata ne6to ne q shva6tam,imam si hmel,imam si gotov malc,poru4ah si i maq ot Plovdiv(jena mi ve4e zapo4na da me gleda s ukor) ,ta molq vi ako na nqkoi mu e udobno da mi oburne malko vnimanie znam li,da pogledam kak se pravi li ili malko kato za Gilburt Greip da mi obqsni 4e 4estno ve4e se izkrivih pred kompiutara i vse o6te se 4uvstvam tam kudeto si bqh v na4aloto,4e i mnogo po-oburkan,blagodarq vi predvaritelno

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2013, 08:33
от victoryvt
Има раздел за начинаещи и там има подробно обяснение какво се прави за около 20л. светла бира.
Отделно само за теб на ЛС ще ти напиша.

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

МнениеПубликувано на: 08 Окт 2013, 19:34
от cervesa
@diw_paqk.Ела в София в събота,ще видиш и ще ти обясним тънкостите.Ние сме и гурмани ти ще ни открехнеш на тънкостите в кухнята.
А също и ще ни отговориш на въпроса "Защо готвачите не могат да пишат на kirilica?:)
Nazdrawe!/Наздраве!

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

МнениеПубликувано на: 26 Окт 2013, 12:18
от victoryvt
И отново амбър !

1. 15кг. австрийски светъл малц.
2. По 1 кг от : карамюних, караамбър, меланоидинен малц.
3. 60л. вода за озахаряване и 80 за промиване.

Хмелът още не съм го намислил, но ароматичният определено ще е Фугълс.

В момента стоплям водата от 11гр. на 73 за еднопаузно озахаряване на около 67гр.
Снощи си подготвих и 10л. стартер от 2кг. австрийски малц, дрождите са Safale S04 - 10гр.
В момента ферментира яко на стайна температура.
В гаража е около 16-17 гр., та може би ще ползвам подгряване с аквариумния нагревател.

----------------
След малък инцидент с разлята пивна мъст, вървим към края на варката.
Първият хмел беше 150гр.Магнум , ароматичният ще е 100гр.фугълс
Според ИБУ калкулатора - удряме почти 70 !

Re: 90л. амбър ейл по технология BIAB

МнениеПубликувано на: 26 Окт 2013, 20:03
от dandilov
Стискам палци и очаквам снимков материал за резултата. ;)
С IBU 70 няма ли да е много горчива?
Аз вчера сварих IPA с IBU около 43 - 45 и мъстта ми се вижда горчивичка. Не много но осезаемо. :)
Каква е целта на голямата горчивина?