Страница 1 от 1

Светла бира с подкиселяване на майша и ирландски мъх

МнениеПубликувано на: 01 Апр 2013, 21:30
от victoryvt
Понеже вече имам млечна киселина и ирландски мъх, реших да ги пробвам.
Та идеята е именно за светла бира - пък дали ще е лагер (особено Пилзнер) или ейл - важното е че човек винаги има желание да е по-бистра.

Ето ми и материалите :

1. Светъл малц БГ - 2.2кг.
2. Карамюних 0.1 кг. (само за аромат и леко подсилване на цвета)
3. 7.5 л. вода за озахаряване, към която екстремно добавих 500мл. студена по време на паузата 72 гр. защото малко я прескочих.
4. 10л. вода за промиване.
5. Една бирена капачка млечна киселина.
6. На върха на чаена лъжичка ирландски мъх.
7. Дрожди Нотингам - освен ако не ме ухапе кучето да ги сменя с лагерни.
8. 28гр. Халертау в началото и 28гр. в края.

Сега прецеждам ...

Та, ето как протече озахаряването :
1. Смесване на 40 гр. и след 5 мин в мерене на пеха - качване до 52-55 и там държане 20 мин.
2. Първоначално след смесването пеха-то беше около 5.8-5.9.
3. Добавих млечната киселина ей така на око - една капачка бирена. Разбърках и измерих пак - пеха-то беше вече около 5.2 и малко отгоре.
4. След протеиновата пауза качих бързо до 66гр. за главното озахаряване и след 45 мин. измерих пак пеха - тоя път показа 5.4. Йодната проба обаче беше леко в кафевия сектор. (Това е нормално, тъй като ниското пеха благоприятства бета амилазата за сметка на алфата)
5. Качих бързо на 72 (подминах, но ливнах 0.5л. студена вода за корекция), след 15 мин. измерих пеха 5.2 и йодната проба беше редовна.
6. Промиването върви гладко, скоростта е добра, а има и запас, но не искам да прибързвам за да имам накрая бистра бира.
7. В края на варенето ще добавя ирландския мъх и ще докладвам.

Айде сега наздраве с по една домашна ....
(аз не че нямам бира, ама ми се пие домашна ракия)

Re: Светла бира с подкиселяване на майша и ирландски мъх

МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 13:04
от cervesa
Да добавя малко подробности относно подкиселяването:
По време на майшуването целта е пх-то да е между 5,4 и 5,6,а по време на варката около 5,2 (Не се впускам в подробности,защо-това е на Виктор специалитет:)
Когато се подкиселява с 80% млечна киселина дозировката е: за да се понижи с 0,1 е нужно добавяне на 72гр (60мл) за 100 кг малц.Така че според количеството което майшувате можете точно да дозирате (с помощта на разграфени спринцовки напр.)
Наздраве!

Re: Светла бира с подкиселяване на майша и ирландски мъх

МнениеПубликувано на: 02 Апр 2013, 15:31
от victoryvt
Е, деее - 5.2 -5.8 е диапазона , а за светлите е препоръчително да е близо до 5.2. Джон Плмър тъй вика.
http://www.howtobrew.com/section3/chapter15-3.html
Иначе номограмата му е за връзката между твоята вода от водопровода и вида бира дето би й подхождал. Но препоръчва свалянето на пеха до 5.2 за светлите бири.
А по време на варката би трябвало да е доста нагоре - защото разреждаме с вода която е с пеха поне 7 и нагоре.
След ферментацията вече имаме 4.5 средно но има и екземпляри с под 4 - белгиски разни ламбици мамбици :)

Re: Светла бира с подкиселяване на майша и ирландски мъх

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2013, 08:25
от cervesa
Да,съгласен съм че за светлите бири оптималното значение на пх-то е 5,2 но:

Ph.jpg


Наздраве :)