Stout

Съдържа заключени теми с проверени и дали добри резултати рецепти за домашна бира, както и свободно достъпни теми в които потребителите да предлагат за одобрение свои или открити от някъде рецепти.

Модератор: Martin

Re: Stout

Мнениеот st_jivko » 26 Дек 2015, 13:28

Да.Мини стартер е достатъчен.С написаното горе имах предвид плътност 1.080-1.100.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 309
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Stout

Мнениеот knasfas » 26 Дек 2015, 18:43

Нещо не ми се получава целенето на тая пуста плътност и това е. Още като сложих да варя ми направи впечатление, че съм малко далече от ръба на тенджерата и ми светна, че прогнозираните 23 литра, които трябваше да влязат във ферментатора няма да ги бъде. Сега охлаждам, но след като коригирах плътността според температурата излиза, че в момента е около 16*P. Количеството е около 19-20 литра. Исках да се посъветвам с вас много ли ще им дойдат 11гр дрожди или ще им дойдат баш точно?
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Stout

Мнениеот st_jivko » 26 Дек 2015, 21:11

Недостатъчно са.Виж този калкулатор:
http://www.brewersfriend.com/yeast-pitc ... calculator
24 гр. ще са добре.Може и с 1л. стартер с 9P /11,5 гр.дрожди/ .
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 309
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Stout

Мнениеот knasfas » 27 Дек 2015, 10:49

Благодаря за отговора отново. Един вид пак съм успял да оплескам работатаа... :mrgreen: Аз им сипах всички дрожди, като си мислех, че това е достатъчно, тъй като в книжката прочетох, че за средноалкохолна бира в количество м/у 25-30 литра могат да стигнат около 11 гр. Ами значи ще се учим да правим и стартери с този нов казан.
Иначе съм много доволен от новата придобивка. Преди началото се погрижих да го завия в няколко стари чаршафа за да не ми бяга топлото, че и без това котлона е доста по-малък от дъното на съда.

3.jpg


Получи се перфектно, загрях 13,5 литра вода до 70гр. , изсипах малца, падна до 65-66 и почти не съм пипал, само разбърквах от време на време за 45 минути. После малко нерви да го вдигна до около 72гр., но мисля, че успях да го задържа в границите поне 5 минутки там и накрая до 78 и започване на промиването с още 18 литра вода.

2.jpg


Промиването ми отне около час, като на 2/3 пъти разбърквах малца вътре в кофите, защото на моменти започваше да църцори доста бавничко.
Ако съм премерил правилно би трябвало плътността преди варене да е около 10,5*P. Но количеството не беше около 27 литра както очаквах, по-скоро около 22-24 литра. На 10тата минута сложих 33 грама хмел Чалънджър, на 60тата сложих 20 грама Голдинг и варих общо 70 минути, защото иначе щеше съвсем да избяга плануваната плътност.
Охлаждането беше...трудно. Бях подготвил две замръзнали бутилки по 2 литра, измити старателн, след това и с йоден разтвор. Те се предадоха за около 10 минути и трябваше да мисля друго. Сложих казана във ваната и започнах да го обливам със студена вода. В крайна сметка за около 40-50 минути успях да го докарам до 30-40 градуса. Засях дрождите и го оставих да бълбука.

1.jpg


Днес клапана бълбука доста интензивно и единственото ми притеснение е малкото количество дрожди.
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Stout

Мнениеот vsd » 27 Дек 2015, 11:28

Не им се притеснявай на дрождите, нищо им няма и бирата ще стане. Правил съм и повече бира с по-малко дрожди и без стартер, става без проблем.
Не се заглеждайте толкова по калкулаторите. Ако сложите по-малко количество дрожди, те ще почнат да се делят и умножават в бирата и ще стигнат достатъчна бройка за да се изферментира всичко. Разликата е че бирата ще почне да ферментира активно със закъснение спрямо бирата със стартера, което в крайна сметка не пречи (стига да сте спазвали хигиена, което се предполага).
http://brulosophy.com/2015/04/20/yeast- ... t-results/
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Stout

Мнениеот st_jivko » 27 Дек 2015, 12:57

Стига да им стигне кислорода-да,ще се развият навярно в достатъчно количество
дрожди.Затова,в такива случаи с недостиг,допълнително едно време аерирах след 3 часа.
Сега разчитам на достатъчно засяване със стартер.
А това "засях на 30-40 гр." вярно ли е?
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 309
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Stout

Мнениеот vsd » 27 Дек 2015, 13:08

Ааа, забравил съм да напиша че не аерирам много отдавна ;) Дрождите бяха нотингам.
Тези неща с точното количество дрожди, аерирането, лизирането, ферментирането с утайки във ферментора след варенето и т.н. са доста преекспонирани и ефекта/дефекта им се губи в десетките малки грешки, които правим с домашните методи. Много голяма част са взаимствани от промишленото производство и при варки от сорта на 20 литра, няма нужда да им обръщате чак толкова голямо внимание.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Stout

Мнениеот knasfas » 27 Дек 2015, 14:15

Ако имаш предвид моите 30-40 градуса - не, не съм засял на тази температура. Оставих да се охлади на терасата докато си подготвя ферментаторите, не съм мерил точната температура, но със сигурност беше под 30 градуса. В момента си бълбукат доволно голямата туба с водният клапан и тубата с 3-4 литра в нея. Тази с другите 8 литра и маркуча в купичката с вода нещо не иска да бълбука, но другите признаци са налице, така че не я мисля. Ще проверя до къде е паднала плътността утре и ще докладвам.
knasfas
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 133
Регистриран на: 20 Сеп 2015, 11:31

Re: Stout

Мнениеот cervesa » 27 Дек 2015, 20:07

Влади (vsd),е един от пионерите домашни пивовари в БГ-то.Вслушвайте се какво ви казва!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1112
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Stout

Мнениеот Boarhunter » 27 Дек 2015, 21:35

Последния си стаут, 55л варка, го засях с 22г S04 и за 6 дена на 19 градуса си свършиха перфектно работата. Даже без аерация щото помпата беше в ракията.
Boarhunter
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 20 Окт 2013, 20:43
Местоположение: В.Търново

ПредишнаСледваща

Назад към Проверени рецепти за домашна бира

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта