Stout

Съдържа заключени теми с проверени и дали добри резултати рецепти за домашна бира, както и свободно достъпни теми в които потребителите да предлагат за одобрение свои или открити от някъде рецепти.

Модератор: Martin

Re: Stout

Мнениеот Boarhunter » 09 Дек 2013, 18:30

Ами да ти припомня твоята рецепта :)

3 кг светъл австрийски малц ( вечна му памет ), следващата ще е с пейл ейл малц
0.5 кг Карамюних тип 2
0.2 кг Карафа
0.125 кг овесени ядки фини

Озахаряване 11.5л вода, Промиване 15л
65* - 45 мин, 72* - 15 мин, 78* - промиване

Варене 90 мин
20г хмел Магнум 14.1% - 80 мин
20г хмел Фугълс 5% - 15 мин
0.7г Ирл мъх - 20 мин.

Дрожди Safale S04.
OG 12%, FG 4%

Не съм смятал IBU и пр., но определено ще повторя варката.
Boarhunter
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 89
Регистриран на: 20 Окт 2013, 20:43
Местоположение: В.Търново

Re: Stout

Мнениеот shashmata » 12 Дек 2013, 00:36

Здравейте, ето я и рецептата за стаут, която направихме с Боби

Австрийски малц 82%
Карамюних 9%
Карафа 9%
Хмел NUGGET и Fuggles
Дрожди Safale S-04
IBU-70

А за нашият казан използвахме :

Австрийски малц 9кг.
CARAMUNICH 1кг.
CARAFA 1кг.

NUGGET 70гр.
Fuggles 30гр.

Озахаряване 33л. вода, Промиване 44л.
64*/65* - 45 мин, 72* - 20 мин, 78* - промиване

http://piramidata.snimka.bg/other/homeb ... 9.32171544
Наздраве!
shashmata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 16 Окт 2013, 11:33

Re: Stout

Мнениеот vsd » 29 Яну 2014, 15:31

vsd написа:4 кг пилзнер малц
0,25 кг cara-amber
0,25 кг munich 2
0,25 кг carafa 2
0,10 кг carapils

Варене 60 мин

20гр. нъгет при 60мин
10 гр каскейд при 40 мин

Дрожди safale US-04

Искам да кажа какво стана с бирата по горната рецепта. Малко след ферментацията, бирата хвана някаква зараза и се получи бяла пелена отгоре и така я оставих няколко месеца с намерение да я хвърлям. Накрая реших да я бутилирам. Има лек мирис и вкус като на нещо кисело, най-точно прилича на мириса като ферментира вино, но като цяло става за пиене и не е лоша.
Идеята е че няма нищо общо със стаут или портър. Много повече прилича на тъмен лагер. Като цяло няма нищо общо с вкуса на стаута. Мислех че карафата може да замени печения ечемик, но май няма да се получи както си мислех. За другата рецепта ще опитам да препека белен/перлен ечемик да видим дали ще стане нещо различно.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Stout

Мнениеот cervesa » 29 Яну 2014, 18:39

Проблемът не ти е в липсата на печен ечемик.
Някъде другаде се е обърнала колата.
Между другото,имам печен Вайермански ечемик,ако искаш ще ти дам.И аз като теб си мислех че ще е върха да използвам печен ечемик,но уви-не е така.Май си е чисто поевтиняване на продукта,в който се използва;).
Установих ,че трябва да се ползва много внимателно-при прекаляване ,горчивината от него може да надделее над горчивината от хмела,особено се усеща докато е млада бирата.
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Stout

Мнениеот vsd » 29 Яну 2014, 20:48

Ами, не знам. Тя работата със сигурност се обърка с тази зараза, ама още след като сварих бирата си личеше че няма да прилича на стаут. Иначе бирата не е лоша, става за пиене и ще си изпия :) Просто не е това което търсех.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Stout

Мнениеот Boarhunter » 30 Яну 2014, 11:44

Аз втори портър допивам с карафа ( без печен ечемик ) и си е перфектен. Някъде другаде е грешката.
Boarhunter
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 89
Регистриран на: 20 Окт 2013, 20:43
Местоположение: В.Търново

Re: Stout

Мнениеот vsd » 30 Яну 2014, 13:27

То биричката не пречи да е перфектна и без да има вкус на портър, въпроса е дали има вкус на портър/стаут. Прилича ли например на Guinness extra stout.

PS: Забелязвам, че повечето от вас слагат към 10% карафа, а не 5.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Stout

Мнениеот Hristo » 31 Яну 2014, 06:48

Жената е голям фен на Murphy's Irish Stout и в нейна чест последната варка беше опит за клонинг на това животно.
66,2 % пилзенски малц
24,4 % овесени ядки (от които 4,6 % в края на варенето)
9,4 % карафа
Обаче при ферментацията я изпуснах (не си бях вкъщи няколко дни) и вместо да я бутилирам на 4% алкохол, тя взе че стигна 6,3%.
На вкус не го докарва точно като ирландската, но пък не е и никак лоша.
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

Re: Stout

Мнениеот cervesa » 31 Яну 2014, 09:12

Христо,как така си "изтървал" алкохола вместо 4% ,а 6%?
Ферментируемите захари ,ще изферментират и продуцират алкохол,независимо дали са ввъв ферментатора или в бутилката.
Ако,бутилираш с повече останали ферментируеми захари (т.е.по висок екстракт,напр.5*Брикс,вместо 3*Брикс),ферментацията ще продължи в бутилката,и ще ПРЕгазира бирата.Тогава при отваряне си пази очите:).
И едно допълнение:изкипяването на бутилката при отваряне се дължи на две причини:прегазиране (over carbonation), или втора причина- гашинг.
Прегазирането се получава когато се бутилира преди са напълно ферментирали захарите(повече от 1*Р)или се предозира захарния сироп.Това се случва най-често при домашните пивовари.
Гашингът,е неконтролирано разпенване ,и излизане на пивото извън бутилката,след като е отворена (без да направи фонтан),и е поставена на масата.Най-честата причина е заразаване на ечемика ,от който е произведен малца с гъбички Fusarium.Когато се използва качествен малц,този проблем се счита ,че го няма.
И да донесеш от този стаут да опитаме:)
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Stout

Мнениеот Hristo » 01 Фев 2014, 08:18

Cervesa, благодаря за корекцията. Сега осъзнах в колко погрешна насока съм мислел през цялото време при тази варка! А за носенето - с удоволствие ще донеса, само живот, здраве и време да има!
Hristo
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 99
Регистриран на: 06 Яну 2013, 16:29

ПредишнаСледваща

Назад към Проверени рецепти за домашна бира

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron