American Stout

Модератор: Martin

American Stout

Мнениеот KpaTyH » 06 Юни 2016, 19:01

2.8 kg Pale Ale
0.1 kg Caraaroma
0.1 kg Carabelge
0.1 kg Carafa I
0.1 kg Carafa III

Вода 1/3 озахаряване и 1/4 промиване

65-67 градуса - 60 мин
76 градуса - 15 мин

Варене 70 мин
50 мин - Simcoe 15g
20 мин - Simcoe 10g
5 мин - Simcoe 10g

Начален екстракт 14

Мая US-05 - 5g

Ферментация в 1 съд 8 - 9 дена

Краен екстракт ~ 1.7

Бутилиране - бяла захар 7г/1л

Изображение
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 128
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: American Stout

Мнениеот mayosha » 06 Юни 2016, 21:49

Простете, че спамя темата, но няма как да не отбележа – снимката е повече впечатляваща… адмирации за автора! Трябва да си отворим една тема само за снимки на бири, така че който не си е сварил американски стаут например, поне да изплакне очите :)
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: American Stout

Мнениеот mirix » 07 Юни 2016, 12:08

Пешо чак ми се прииска да го опитам :)
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: American Stout

Мнениеот darilinko » 31 Окт 2016, 23:59

Реших да пробвам рецептата, но не разполагам с хмел Simcoe. Имам налични цитра, перла, магнум, халертау. Много ще съм благодарен ако някой ме насочи кой от изброените ще е най-подходящ.
darilinko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 22
Регистриран на: 08 Юли 2016, 16:24
Местоположение: Варна

Re: American Stout

Мнениеот 5th-hokage » 01 Ное 2016, 07:51

От изброените само Цитрата е американче (мисля) , но не съм убеден че е добър избор за Стаут.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: American Stout

Мнениеот Martin » 01 Ное 2016, 15:01

Изобщо даже не ми се връзва на стаут тази Цитра. Ползвай Магнум за горчивина и Перла или Халертау за аромат.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: American Stout

Мнениеот darilinko » 01 Ное 2016, 18:12

Така ще процедирам. Мислех да пропусна ароматичната порция, но все пак ще сложа малко халертау.
darilinko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 22
Регистриран на: 08 Юли 2016, 16:24
Местоположение: Варна

Re: American Stout

Мнениеот KpaTyH » 01 Ное 2016, 21:58

Рецептата е за американски стаут

20B. American Stout
Overall Impression: A fairly strong, highly roasted, bitter,
hoppy dark stout. Has the body and dark flavors typical of
stouts with a more aggressive American hop character and
bitterness.

Не може ли да се ползва Цитрата ако иска такъв?
Аватар
KpaTyH
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 128
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: American Stout

Мнениеот nikolay.illov » 01 Ное 2016, 23:04

Аз бих експериментирал с цитра. За това сме домашни пивовари. Правим квото ни е кеф и квото ни се пие.
Слагай цитра в последните 5 минути и после да споделиш.
Аватар
nikolay.illov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 230
Регистриран на: 19 Окт 2014, 19:17
Местоположение: Костинброд

Re: American Stout

Мнениеот darilinko » 01 Ное 2016, 23:51

Ако бях видял отговорите ви малко по-рано щях да сложа цитра. Но сложих халертау, харесва ми предполагам и резулта ще ми хареса.
darilinko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 22
Регистриран на: 08 Юли 2016, 16:24
Местоположение: Варна

Следваща

Назад към Ейлове (горна ферментация)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта