Страница 1 от 2

Стартер за голяма варка

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2020, 02:10
от BatVentsi
Здравейте, колеги.. Имам един кратък и прост въпрос. Мисля да сваря една 100-литрова варка с хефевайцен и дрожди WYEAST XL 3068. Досега не съм правил големи стартери, та си мислех да направя една 25 литрова варка с 1 пакетче XL 3068 и по време на бурната ферментация да я излея в бидона със ~75 литра вторична варка. Ще е достатъчно ли? Досега големите ми варки са били ок със 3-4 пакетчета от други по-евтини дрожди, но тук малко не се ядва да дам 100 лева само за мая. :angry-screaming:
Вече 3 години ползвам едни и същи дрожди за хефетата - WB-06... Имам смесени чувства към тия. Не съм пробвал никога и другите, които Виктор предлата в магазина - Munich на Lallemand.

Re: Стартер за голяма варка

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2020, 08:59
от MadButcher
И Munuch и WB-06 съм ползвал и дрождите работят перфектно, продуцират съответните вкусове и аромати за стила, друг е въпроса как ще работиш ти с тях: в кой температурен диапазон и с каква мъст, резултатът зависи от теб. Има значение за по-силен или по-слаб вайс се гласиш. А от тия на WYEAST съм ползвал през ноември за бохемски лагер и се провалих. Имаха нутриент, бяха годни до февруари т.г. пишеше, че са с повече активни клетки и накрая тръгнаха с голям лаг. Не мисля, че съм боравил неправилно с тях, поне няколко пъти се информирах какво препоръчва производителя, освен това стояха и на 12ч.стартер. Казвам за лагерни дрожди, за вайс може да не са така.

Re: Стартер за голяма варка

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2020, 13:18
от dr_slavov
Ароматният профил на WYEAST XL 3068 е уникален. На светлинни години е и от WB-06. Когато пробваш ще разбереш, че досега не си пил вайс.
Големия стартер не означава, че ще има много клетки накрая. С едно пакетче и 25 литра стартер ще си почти наполовина от препоръчаното количество дрожди. Което всъщност не знам за вайс до колко би било проблем. Не дозасяването може и да разкрие допълнителни аромати. Но има и голям шанс да остане доста сладка.
По-добрия вариант е двустъпален стартер. Първо едно пакетче в 2 литра, вземаш утайката и засяваш 5-6 литра. С втората утайка засяваш цялото количество.

Re: Стартер за голяма варка

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2020, 17:56
от ultrashock
Wyeast - Weihenstephan Weizen 3068 са страхотни, потвърждавам. Варката с Влади за миналата пролетна сбирка беше с такива, направихме 65L краен продукт с 1 пакет. Уникален аромат и вкус, истински вайцен!

Re: Стартер за голяма варка

МнениеПубликувано на: 05 Мар 2020, 19:49
от dr_slavov
Чочо, 65л с един пакет, без стартер?

Re: Стартер за голяма варка

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2020, 09:27
от ultrashock
Точно така, Влади(ALL_ON) може да потвърди. Стартер не сме правили, само преварена вода, в колбата и на бъркалката цял ден. Нямаше много признаци на живот, много лека пяна направиха, но след това ферментацията мина перфектно и бирата стана уникална, разляхме 1 канта на пролетната сбирка в Терминала, даже мисля, че и ти я опита :)

Re: Стартер за голяма варка

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2020, 09:53
от MadButcher
С каква цел се слагат течни дрожди в колба с преварена вода? Сухите ясно: с цел рехидрация, но течни? Тия на WYЕAST имат отделен нутриент вътре, на който преди употреба се спуква торбичката в самото пакетче и се оставя така да подейства няколко часа. Признак, че са подействали е надуването на целият пакет, което все пак производителя дава като опция.
-------------------------------------------------------------
PITCH RATE & GROWTH CALCULATOR: https://wyeastlab.com/pitch-rate-calculator

Re: Стартер за голяма варка

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2020, 10:26
от ultrashock
Да си призная - не си спомням, беше преди година. Аз за пръв път използвах течни дрожди, май искахме да видим колко живот има в тях, ако не да действаме по план Б. Ако Влади си спомня, нека сподели.

Re: Стартер за голяма варка

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2020, 13:33
от dr_slavov
Помня, беше много добра. Но това с колбата и бъркалката много ми прилича на стартер. Защото 65л с един пакет и без стартер ми се вижда доста смело решение.

Re: Стартер за голяма варка

МнениеПубликувано на: 06 Мар 2020, 15:10
от ultrashock
И на мен към днешна дата така ми звучи, чак ми стана интересно и питах Влади. Според него сме го направили с мъст, а не с чиста вода, така че си е мини стартер :)