Контрол на ферментацията

Модератор: Martin

Контрол на ферментацията

Мнениеот dr_slavov » 28 Фев 2020, 10:52

От грешките също се добива много опит. Затова този път съм решил да покажа как не трябва да се прави.
Използвам камера за ферментация като контролирам температурата в нея, а не температурата на ферментиращата бира. С годините съм добил опит какво отклонение трябва да задам, за да имам коректна температура във ферментора. Проблема е, че това е динамичен процес. Със затихване на ферментацията, намаля отделянето на топлина и се налагат корекции на околната температура за да запазим температурата на бирата.
На графиката се вижда много добре. Винаги започвам на долната граница на щама който използвам. Така лаг фазата протича при максимално ниска температура. С усилването на ферментацията започва отделяне на топлина и се получава естествено покачване на температурата. В зависимост от щама разликата спрямо околната достига до 2-3 градуса (понякога до 5-6). Критичния момент е кога е пика и тогава да започнете да увеличавате температурата за да я запазите или дори да увеличите в края на ферментацията.
Само, че когато се моташ по Софето за да гледаш FFDP, изпускаш момента и като се вижда от графиката температурата е започнала да пада. Не е много, около 1.7°С градуса, но е достатъчно дрождите да започнат да аглутинират и да се утаят. Резултат е, че при очаквана FG 3.0P, сега кегирах на 3.5Р. Можех да тръгвам да затоплям, да друсам ферметора и т.н. за да довърша, но реших, че няма смисъл. Така или иначе това е един пейл ейл който преминава горната граница за горчивина (51-51IBU) и носи малко повече тяло.
Ферментация.jpg
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 527
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Контрол на ферментацията

Мнениеот shadcsm » 28 Фев 2020, 13:37

Как не сме се засякли на концерта, то хора почти нямаше? :D
Варки: 46
Последната варка: Kim's Brut IPA
Аватар
shadcsm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 53
Регистриран на: 26 Яну 2016, 16:13
Местоположение: Велико Търново

Re: Контрол на ферментацията

Мнениеот wpw » 05 Мар 2020, 10:31

Здравейте колеги.
Ще питам тук, да не пускам нова тема. Варих пушен портър преди 10 дена. На седмия ден проверих с рефрактометъра колко е захарноста и ми показа 6% по Плато. Реших да изчакам още един два дни, за да падне още. Тази сутрин меря и отново показва 6%Р. Аз очаквах, че ще падне още захарността, но нещо май бъркам? Какво мислите, защо се задържа на 6 % захарност?
wpw
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 22 Май 2019, 08:25

Re: Контрол на ферментацията

Мнениеот MadButcher » 05 Мар 2020, 11:05

wpw написа:Здравейте колеги.
Ще питам тук, да не пускам нова тема. Варих пушен портър преди 10 дена. На седмия ден проверих с рефрактометъра колко е захарноста и ми показа 6% по Плато. Реших да изчакам още един два дни, за да падне още. Тази сутрин меря и отново показва 6%Р. Аз очаквах, че ще падне още захарността, но нещо май бъркам? Какво мислите, защо се задържа на 6 % захарност?

6 Плато градус след корекция или без корекция? Не даваш информация и за начална плътност и дрожди. Това, че е пушен не му забавя ферментацията, а може и да е приключила вече
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 294
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Контрол на ферментацията

Мнениеот Martin » 05 Мар 2020, 11:07

Чукча писател, не читател

viewtopic.php?f=10&t=2468&p=7338&hilit=рефрактометър#p7338
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1056
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Контрол на ферментацията

Мнениеот wpw » 05 Мар 2020, 14:43

Благодаря колеги.
Изчетох всичко и разбрах за корекцията. Желая Ви успешна година и много хубава бира.
wpw
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 22 Май 2019, 08:25


Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта