Страница 1 от 1

Съд за ферментация ,въпрос?

МнениеПубликувано на: 24 Юни 2019, 12:15
от Аспаруховско Пиво
Здравейте колеги пивовари ,въпроса ми е ако по рецепта за 8 литра бира е дадено съдът за ферментация да е 10 л. Аз мога ли да използвам 19л ферметационен съд ?

Re: Съд за ферментация ,въпрос?

МнениеПубликувано на: 24 Юни 2019, 12:38
от damyan_rm
можеш - важното е по време на ферментацията бирата да не излеза през клапана ...

Re: Съд за ферментация ,въпрос?

МнениеПубликувано на: 24 Юни 2019, 19:59
от Аспаруховско Пиво
Благодаря много , Наздраве !!!

Re: Съд за ферментация ,въпрос?

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2019, 09:54
от victoryvt
Ако сложиш 8 литра да ферментират в 19л. съд, ще остане много въздух и водния ти клапан най-вероятно няма и да забълбука.
Но все пак е възможно , ако нямаш друг ферментатор.
То въобще този голям свободен обем обезмисля воден клапан, все едно правиш отворена ферментация.

Re: Съд за ферментация ,въпрос?

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2019, 10:30
от GunGod
Щом иска да ферментира в този съд може да сложи едно шише 5-6 литра пълно с вода и ще вдигне обема. Аз правя чат пат подобна цигания с виното при вторична когато съда ми идва голям точно за да изгоня въздуха.

Re: Съд за ферментация ,въпрос?

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2019, 11:31
от damyan_rm
Малко груби сметки:
Обема на 1 грам CO2 при стайна темература и атмосферно налягане е малко над 0.5л .
От 1 грам захар се получават приблизително равни теглови части етилов алкохол и CO2.
Литър неферментирала бира с плато 12 има приблизително 100гр ферментируеми захари, т.е. по време на цялата ферментация ще се отделят около 50гр CO2, обема на които ще е около 25л т.е. за 8л мъст обема на всичкия отделен CO2 отива към 200л.
а CO2 е по-тежък от въздуха и би трябвало да го изтласка всичкия от ферментора още в началото. Известна част от CO2 ще се разтвори в мъстта, но едва ли ще е повече от грам на литър при атмосферно налягане и стайна температура.

Re: Съд за ферментация ,въпрос?

МнениеПубликувано на: 25 Юни 2019, 16:09
от GunGod
Зависи какво целиш и искаш, Виктор вече нали писа по въпроса.

Re: Съд за ферментация ,въпрос?

МнениеПубликувано на: 30 Юни 2019, 17:34
от KpaTyH