Китайски рефрактометър

Модератор: Martin

Китайски рефрактометър

Мнениеот byber » 16 Дек 2018, 12:41

Здравейте!
Исках да споделя, а се надявам и други да го направят, за моят опит със замерването на захарността при варенето и по време на ферментацията.
Използвам китайски рефрактометър с две скали SG и BRIX. Установих обаче, че ако меря по SG при конвертиране на резултата в онлайн калкулатора на Brewersfriend, има разминаване между конвертирания в градуси Брикс резултат на калкулатора и това което показва рефрактометъра, ако гледам другата (BRIX) скала. Проблемът е свързан с корекцията на показанието на рефрактометъра заради наличието на алкохол по време на ферментацията. Там е необходимо резултатът от замерването да бъде в градуси Брикс. Но на коя скала да вярвам? Винаги съм използвал SG, дори и по врмето, когато изпозвах хидрометър. Все се канех да направя сравнение. Накрая при последната варка го направих.
По показание на рефрактометъра плътността преди ферментацията е 1.061, пресметнато с конвертора 15,0 BRIX, докато ако гледам Брикс скалата на рефрактометъра, той показва 15,6-15,7.
Този хидрометър показва 1,060-1,061 и около 15 Брикс. Не успях много добре да преценя, тъй като хидрометъра постоянно бягаше към стената на цилиндъра.
Като цяло обаче, заключението е, че при китайският ми рефрактометър може да се вярвана на SG скалата и ако имате нужда от показанието по Брикс, трябва да се ползва калкулатор.
byber
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 19 Яну 2018, 09:27
Местоположение: Свищов

Re: Китайски рефрактометър

Мнениеот dr_slavov » 17 Дек 2018, 10:12

Получава се така, защото всички приемат, че разликите между Brix и Plato са пренебрежимо малки, не ги отчитат и са доста омесени из разните там калкулатори и таблици. А всъщност колкото се качваш нагоре по скалата стават по-съществени.
15Р = 15,6 по Brix = 1,061SG
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 527
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен


Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта