Страница 2 от 3

Re: Стартер - колко и как

МнениеПубликувано на: 13 Мар 2019, 21:05
от markov
Колеги, как компенсирате липсата на гочирвина в стартера (ако правите стартер от сух малц)?
Или как изчислявате горчивната в крайната бира, ако стартера е друг вид пивна мъст с различна горчивина?
И ако имате стартер от пиван мъст с други хмелове, как се променя вкуса/ или как донапасвате на търсения резултат?

Или е пренебрежимо малко и не го смятате/взимате под внимание?

Re: Стартер - колко и как

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2019, 09:18
от ultrashock
Едва ли има значение. Стартера все пак е много малко количество спрямо готовата бира дори за малки варки по 15-20 литра. Не ми се вярва да правиш стартер с 10 литра мъст, по скоро стандартно е около 1-3 литра или поне аз никога не съм правил над 3 литра. Знам, че има многостъпков стартер, но все пак той е за големи варки така, че процентно ще е има минимално значение.

Re: Стартер - колко и как

МнениеПубликувано на: 14 Мар 2019, 10:30
от Martin
По принцип стартера е добре да се остави на студено да се утаи и после да се декантира, и да се закваси само с дрождите на дъното.
Аз поне така правя винаги. При 20л варка и 2л стартер, не искам 10% силно окислена бира вътре.

Re: Стартер - колко и как

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2019, 10:37
от dr_slavov
Винаги практикувам това което е описал Мартин.
Относно горчивината има много други фактори които ще ти повлияят много повече, сравнено с пренебрежимо малкото количество стартер.
Например стареенето на хмела при съхранение с всичките му последствия. viewtopic.php?f=42&t=3602

Re: Стартер - колко и как

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2019, 12:37
от ultrashock
Martin написа:По принцип стартера е добре да се остави на студено да се утаи и после да се декантира, и да се закваси само с дрождите на дъното.
Аз поне така правя винаги. При 20л варка и 2л стартер, не искам 10% силно окислена бира вътре.

А защо е нужно само дрождите да се заквасят? Какъв е проблема да се сложи цялото количество, все пак си е още 2-3 литра бира?

Re: Стартер - колко и как

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2019, 13:12
от Martin
2-3 л. мега окислена бира? Не мерси.

Re: Стартер - колко и как

МнениеПубликувано на: 15 Мар 2019, 15:04
от ultrashock
Защо да е окислена? Да си призная преди 2-3 варки така направих и май наистина е вярно, но защо се получава?
Стартера направих като майшнах за 15-тина минути 200-300 грама малц, след това го прецедих през гевгир и накрая го сварих и и охладих. Засях дрождите и на бъркалката за 24 часа.
Малко разяснения ще дойдат добре за не толкова запознатите със стартери.

Re: Стартер - колко и как

МнениеПубликувано на: 18 Мар 2019, 09:59
от Martin
Еми целият смисъл на бъркалката на стартера е да вкарва максимално кислород за да стимулира растежа на дрождите. В края на стартера имаш живи и витални дрожди и 2л окислена до пръсване бира.

Re: Стартер - колко и как

МнениеПубликувано на: 18 Мар 2019, 12:09
от ultrashock
Да, вече и стана ясно. Добре, че съм имал късмет досега. Няма да практикувам този метод повече, ще действам като вас.
Трябва ли да я държа на студено за да се утаи или е достатъчно да я оставя 1-2 часа да почине и след това да източа бирата и да влея само дрождите?

Re: Стартер - колко и как

МнениеПубликувано на: 18 Мар 2019, 21:21
от lhristov
ultrashock написа:
Martin написа:По принцип стартера е добре да се остави на студено да се утаи и после да се декантира, и да се закваси само с дрождите на дъното.
Аз поне така правя винаги. При 20л варка и 2л стартер, не искам 10% силно окислена бира вътре.

А защо е нужно само дрождите да се заквасят? Какъв е проблема да се сложи цялото количество, все пак си е още 2-3 литра бира?


Мартин вече ти е отговорил. Ти просто не четеш! Или не си водиш записки? :o А?
Трябва мнооооого да си му благодарен.
И аз съм му благодарен, че споделя. :text-thankyoublue: