Стартер - колко и как

Модератор: Martin

Стартер - колко и как

Мнениеот Steelheart » 29 Апр 2017, 12:39

Здравейте колеги, след кратка пауза отново се връщам в играта този път въоръжен с автоматика и т.н. За първи път искам да направя сериозен стартер. Разполагам с магнитна бъркалка и ерленмаилерови колби. Четох, че ми трябва мъст около 9 плато. Но не ми е ясно колко голям да е стартера за 25 литров лагер на около 10 12 градуса ферментация , като използвам едно пакетче от 11гр. дрожди. Обърках се малко докато четох из гугъл. Благодаря ви предварително
Аватар
Steelheart
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 134
Регистриран на: 25 Дек 2015, 15:19
Местоположение: София

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот Delikatesi.es » 29 Апр 2017, 15:13

http://www.brewersfriend.com/yeast-pitc ... alculator/
Параметрите вече си ги описал. Попълвай и ще видиш резултата.
Под калкулатора има и малко теория и линкове за още.
Аватар
Delikatesi.es
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 42
Регистриран на: 22 Юни 2016, 15:26
Местоположение: София

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот ultrashock » 29 Сеп 2017, 08:54

Малко не ми е ясен този калкулатор. И аз започвам по-големи варки и ми се иска да се справям с едно пакетче дрожди. Варките ми ще са около 40-50 литра, сега за първата ще използвам 2 пакета, но мисля да отделя мъст за следваща.
Колко мъст да отделя за стартер?
Как най-правилно да го направя - температура на мъста, добавя ли се захар и т.н.
Благодаря!
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Стартер - колко и как

Мнениеот dr_slavov » 29 Сеп 2017, 16:45

Steelheart за 25 литра, 1,5 литра стартер на P9-10 в 2 литра колба и на бъркалка. Аз го държа на 20 градуса. След като охладя основното количество до 20, заквасвам и плавно охлаждам до Т на ферментация за около 12-15 часа.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 338
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен


Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron