Съхранение на течни дрожди в хладилник за дълго време

Модератор: Martin

Съхранение на течни дрожди в хладилник за дълго време

Мнениеот Martin » 01 Дек 2016, 15:45

Когато дрождите са си така от ферментатора взети и сложени в хладилника не издържат достатъчно време за да може един домовар да си направи добър набор от дрожди за избиране от хладилника. Но си има начин.

След като са измити и утаени добре, взема се добре дезинфекциран съд и се смесва от гъстата утайка дрожди със изотоничен разтвор 0.9% NaCl (продава се в аптеките, под 2лв литъра е). Смесването е 1/5 дрожди/разтвор (на всеки 1мл дрожди по 5мл разтвор). После затваряте херметично, слагате в хладилника и така държат година и нагоре.

По принцип проблема при съхранението им в хладилник е че ако седят много време без да са обработени, почват или да се подуват или да се дехидратират според зависи средата в която са какво осмотично налягане има спрямо тях. Ако е по малко, почват да се дехидратират и да се свиват, ако е по голямо почват да се подуват и се пръскат. Но когато се смесят 1/5 със изотоничен разтвор, осмотичното налягане е същото и са във равновесие със околната среда. Лягат си и си почиват на дъното на съда, без да се подуват или свиват. И така държат много време.

Няма значение колко големи са съдовете в които ще се съхраняват може да са 10мл може и дори 100мл , важното е:

1. Да са идеално дезинфекцирани (още по-добре ако са изварени за малко в тенджера под налягане)
2. През целият процес да се поддържа идеална чистота на всичко което докосва дрождите
3. Да се спазва съотношението 1/5 на дрожди/разтвор
4. Съдовете да се затварят добре херметично


И също така да напомня, че в 1мл от тази утайка има по малко от 1 милиард клетки. Задължително трябва да се направи стартер за използването им, тъй като за заквасване на нормален ейл 20л са нужни над 200 милиарда.
При малки количества стартера трябва да е 2 стъпки, първата 200мл и втората 1500мл
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съхранение на течни дрожди в хладилник за дълго време

Мнениеот Martin » 01 Дек 2016, 16:15

Точка 2 - Стартер

Тъй като е нужен стартер за тези малки количества дрожди, ще опиша и този процес. Изпитан е вече няколко пъти.

Първата стъпка а мини стартер. 200мл изварена мъст със 10 плато или 1.040 SG. Или се смесва 200мл вода със 20гр сух малцов екстракт и се изварява за 5мин. Охлажда се до 25 градуса и се слагат вътре дрождите от хладилника. Не очаквайте бърза работа тука. Може да минат до 10ч без видим ефект. Дрождите са доста малко, изтощени и позаспали. Но след около 24-30 часа трябва всичко да е свършило. Готови сме за 2ра стъпка на стартера.
1500мл изварена мъст със 10 плато или 1.040 SG, или 1500мл вода със 150гр сух малцов екстракт и се изварява за 5мин. Охлажда се до 25 градуса и се смесва с 200те мл от предният стартер. Така вече големият стартер трябва да е готов след 24-36 часа, или докато активността престане.

Когато стартера е привършил, се слага в хладилника за около 1 ден да се утаи добре, излива се в мивката течността отгоре (може и да си я налеете в чаша за дегустация, да не да е влязла зараза. Очаквайте доста окислена бира :D ) , а утаените дрожди са готови за заквасване на бира.

През цялото време е добре стартера да е на магнитна бъркалка, а при липса на такава периодично да се разклаща при всяка възможност.

Времето за приготвяне си е доста, и иска планиране преди самата варка.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съхранение на течни дрожди в хладилник за дълго време

Мнениеот ALL_ON » 01 Дек 2016, 17:15

Много полезно и добре описано. Имам само един въпрос, съхранението в хладилник или фризер е?
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Съхранение на течни дрожди в хладилник за дълго време

Мнениеот Martin » 01 Дек 2016, 17:32

Хладилник 4°C-8°C. За фризер има друга технология описана в друга тема.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съхранение на течни дрожди в хладилник за дълго време

Мнениеот ALL_ON » 01 Дек 2016, 18:05

Мерси, това ме интересуваше :clap:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Съхранение на течни дрожди в хладилник за дълго време

Мнениеот victoryvt » 01 Дек 2016, 18:58

Много сол ...
:)
Нещо на спиртна основа дали няма да се намери (изо- какво беше) ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Съхранение на течни дрожди в хладилник за дълго време

Мнениеот Martin » 01 Дек 2016, 21:37

Не е много. 0.9% е. Това е физиологичен разтвор, има същото осмотично налягане като клетките, а и се продава готов стерилен в аптеката.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съхранение на течни дрожди в хладилник за дълго време

Мнениеот Martin » 06 Дек 2016, 11:17

Резултати от анализ:

Дрожди Т-58, складирани в хладилника 2мл дрожди с 10мл разтвор.
Стартер 200мл първа стъпка - 24ч
Втора стъпка 1500мл към първия стартер, приключил след 35ч на бъркалка.
Утаяване в хладилника за 48ч, декантиране, останало количество дрожди около 200мл.
Преброяване на микроскоп - 975 милиона дрожди на милилитър, здрави, живи, без зарази, лизиране и деформации.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Съхранение на течни дрожди в хладилник за дълго време

Мнениеот asenr » 12 Дек 2016, 08:07

Колко време са стояли дрождите в хладилника?
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Съхранение на течни дрожди в хладилник за дълго време

Мнениеот Martin » 12 Дек 2016, 10:34

На тази проба 40дни. Ще има последваща на 80дни. Пробата беше повече за технологията на стартера от толкова малко количество дрожди. Ще видим с времето как ще е и съхранението, но не би трябвало да има проблем.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Следваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта

cron