Стартер или Рехидратация?

Модератор: Martin

Стартер или Рехидратация?

Мнениеот DNA » 30 Ное 2016, 17:53

Здравейте! След 6-месечна пауза, се връщам обратно към пивоваренето! Тъй като времето ми сега е още по-кът, имам още по-голям мерак да правя нещата правилно.

Наскоро разбрах, че има такова животно наречено свръхдозиране с дрожди, което води до влошаване на вкуса на крайния продукт. В момента капацитета ми е такъв, че обикновено във ферментора влизат не повече от 16 литра бира. Според вас имам ли нужда от стартер за стандартните 11.5гр. сухи дрожди от магазина или проста рехидратация би била достатъчна? Според beersmith в една такава доза има 207 милиарда бактерии, което би било достатъчно за около 25 литра ейл. Методът, който ползвах до сега беше да слагам дрождите в чаена чаша преварена вода на стайна температура с една суперна лъжица захар. Това жалко подобие на стартер изливах във ферментора в момента, в който шупне - около 10 мин. Какво мислите вие? Да мина на рехидратация, да продължа с досегашния си метод или да започна да правя 1.5л стартер от предишния ден със сух малцов екстракт?

NB! С въпроса си целя не опростяване на процеса, а подобряване на крайния продукт.
DNA
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 32
Регистриран на: 14 Яну 2016, 11:12
Местоположение: София

Re: Стартер или Рехидратация?

Мнениеот Martin » 01 Дек 2016, 10:09

16л бира е перфектно едно пакетче, не ти трябва стартер, мини стартер или каквото и да било. Само рехидратация във малко преварена вода или дори направо на сухо изсипваш дрождите в бирата. Дори и силен ейл или лагер да правиш, 11гр са си идеални за 16л бира. Като не ти трябва стартер не се занимавай да правиш, само си увеличаваш възможността за зараза.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 915
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Стартер или Рехидратация?

Мнениеот SDS » 01 Дек 2016, 12:32

Изсипвай мъста от високо да се разпени хубаво във ферментатора и наръси маята отгоре и това е достатъчно.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 268
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Стартер или Рехидратация?

Мнениеот ultrashock » 01 Дек 2016, 13:20

Подходяща тема и за моят въпрос: Тъй като и моите варки са малки - 15-18 литра краен резултат, аз правя само рехидратация. Правя я с 200мл преварена и охладена до около 20-25 градуса вода, 100 мл бирена мъст и супена лъжица бяла захар. Въпросът е ще се подобрят ли нещата ако използвам магнитна бъркалка (stir plate), приготвя мини стартера още със самото започване на варката и в последствие влея този мини стартер в ферментатора?

Имам стари PC части и мога лесно да сглобя една в свободното си време. Дори имам 3D принтер в офиса и мога да принтна нещо такова или такова.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 427
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Стартер или Рехидратация?

Мнениеот Martin » 01 Дек 2016, 13:26

Хора не ви трябва стартер. Пакетчетата суха мая са достатъчно като количество и са силни и живи (освен ако не е доста старо). Те са направени точно за 20ина литра варки. Защо си усложнявате живота. Още повече пък и с бъркалка. Аз ползвам бъркалката защото ползвам складирана мая от фризера която е 2мл - около 1-2 милиарда дрожди и трябва да ги развъдя до 200.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 915
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Стартер или Рехидратация?

Мнениеот dr_slavov » 01 Дек 2016, 13:47

Martin написа:В момента изчетох 1000 форума и мисля да почна да си я замразявам даже. След като измия маята от утайката на предната бира, се смесва съотношение 15% Глицерин, 35% дестилирана вода и 50% дрожди. Това се затваря в колбичка и във фризера. Единствения проблем е при НО-ФРОСТ фризерите където има цикъл на затопляне, може да прецака маята, за това се слага в кутийка от стиропор, колбичките с дрождите и торбички с лед. Ако някой се интересува от повече детайли, да каже, изтекоха ми очите да чета по въпроса.

Описъл си метода преди доста време в една друга тема. По него ли работиш? Какво количество замразяваш? Има ли нещоо специфично при размразяването?
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 394
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Стартер или Рехидратация?

Мнениеот Martin » 01 Дек 2016, 14:55

Даже се отказах да замразявам, няма смисъл. В момента ползвам метод в хладилника, пак на малки дози със 0.9% разтвор на NaCl, има трайност 1-2 години. Имах проблеми с фризера, че е но-фрост и маята каталясваше след 2-3 месеца. В момента съм много доволен с хладилното съхранение.
Иначе не съм виждал темата ти за замразяване. Аз също някъде имам такава тема. Процеса е откраднат от BYO сайта.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 915
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Стартер или Рехидратация?

Мнениеот dr_slavov » 01 Дек 2016, 15:14

:D Не си ме разбрал. Цитата е от твой пост. Ти си го описал преди доста време.
Ако не замръзяваш, защо разделяш на маки дози? Аз в момента след промивка ги държа в 500лм буркан. Отливам от буркана колкото ми е нужно и другото обратно в хладилника. Но четох в BYO, че броя на живите дрожди рязко пада с течение на времето и дрожди на повече от три седмици не трябва да се използват. :think:
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 394
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Стартер или Рехидратация?

Мнениеот Martin » 01 Дек 2016, 15:39

Да. Когато са си така от ферментатора взети не държат. Но си има начин.

След като са измити и утаени добре, вземаш си добре дезинфекциран съд и смесваш от гъстата утайка дрожди със изотоничен разтвор 0.9% NaCl (продава се в аптеките, под 2лв литъра е). Смесването е 1/5 дрожди/разтвор (на всеки 1мл дрожди по 5мл разтвор). После затваряш херметично, слагаш в хладилника и така държат година и нагоре.

По принцип проблема при тях е че ако седят много време без да са обработени, почват или да се подуват или да се дехидратират според зависи средата в която са какво осмотично налягане има спрямо тях. Ако е по малко, почват да се дехидратират и да се свиват, ако е по голямо почват да се подуват и се пръскат. Но когато се смесят 1/5 със изотоничен разтвор, осмотичното налягане е същото и са във равновесие със околната среда. Лягат си и си почиват на дъното на съда, без да се подуват или свиват. И така държат много време.

А малки количества си правя, просто защото такива съдове имам. Ползвам 14мл колби, в които слагам 2мл дрожди и 10мл разтвор. Но нищо не пречи да е в повече. Чакам в момента 40мл колби (нераздути ПЕТ бутилки) и в тях ще си правя 6мл дрожди със 30мл разтвор.


И така идваме и към въпроса: Някой колега тука може ли да ни снабди със нераздути ПЕТ бутилки. Че са идеални за такива работи.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 915
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Стартер или Рехидратация?

Мнениеот zion » 01 Дек 2016, 15:52

Хайде и аз да оспамя темата на човека с въпрос по темата :)
Ще пробвам лагерна бира с дрожди mauribrew LAGER 497. Размера на варката ще е около 9-10л.
Може ли да пробвам без стартер?
zion
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 21 Окт 2016, 00:10

Следваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron