Страница 1 от 1

Fermentis K-97 впечатления

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2016, 13:55
от Clarion
Вече направих две варки с новите К-97 на Fermentis и впечатленията ми са:
1. Най-бързо започващата ферментация, която съм виждал някога - направо от въздуха я почват :-) .. сериозно - на 6-я час вече е започанала почти бурно
2. Изключително бурна ферментация първите 3 дни (свободния обем във ферментатора си е задължителен при тях), като след това обаче фермантацията си продължава до 8-9 ден
3. Продължават да "работят" и при 14-15 градуса
4. Флокуация - нулева ... или никаква е по-точното ... отсъства :-) Малко се утаяват, а дори и малкото утайка не залепва за ферментатора - забравете за избистряне
5. Свалят от 12.5Р до 2.5-3Р
6. Наистина имат неутрален "вкус"

Re: Fermentis K-97 впечатления

МнениеПубликувано на: 20 Юни 2016, 17:46
от cervesa
Общо взето и моите впечатления се покриват на 100% с Clarion-овите:)
За тези които са успели и са опитали от Unsere hopfenweisse,което разливахме на конкурса,беше със този щам.
За тези които бягат от силните бананови и други фенолни аромата във вайцена -това е подходящ щам,за разлика от ВБ-06..(Имам конкретно в предвид Виктор:))