Как варите лятото?

Модератор: Martin

Re: Как варите лятото?

Мнениеот Martin » 14 Юли 2016, 12:23

5th-hokage написа:Ето какво открих в нета за по заможните пивовати :) даже се замислям не може ли да си направим подобна система за по малко пари :) примерно с водно охлаждане и да се използва някоя стара водна помпа от кафемашина

http://www.brewjacket.com/product/brewjacket-immersion-base-unit/


Да гледал съм го това. Защо помпа и водна риза обаче? На това принципа му е съвсем друг. Имаш отгоре Пелтие елемент със радиатор и вентилатор, а отдолу дълга пръчка която седи потопена във ферментатора и охлажда. А отстрани е просто изолационен кожух за да се поддържа температурата. Не е трудно да си направи нещо такова човек, но мисля че има по-лесни, евтини и добри варианти от този.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 831
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Как варите лятото?

Мнениеот 5th-hokage » 14 Юли 2016, 14:54

Интересно от какъв матерял е пръчката която да охлажда Пелтието? Не успях да открия устройството на това та затова предположих че може да е серпентина с инертна течност (газ) който да отвежда топлината към радиатова - чудно ми е как харчи това 90 W и ащо го дават с толкова шум 45 db не е малко за нещо с Пелтие. Би ли сподели какво имаш в предвид под по лесни начини (освен изброените тук).
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 307
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Как варите лятото?

Мнениеот mirix » 14 Юли 2016, 16:34

5th-hokage шумничък е вентилатора затова. Иначе при елемента на пелтие, колкото по ниска е температурата на топлата страна, толкова по добре охлажда.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 817
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Как варите лятото?

Мнениеот 5th-hokage » 14 Юли 2016, 16:58

Да това ясно - но немога да си обясня къде е монтирано Пелтието? за да охлажда ефективно трябва да е долу в сълба ама тогава как се охлажда горе във вентилатора? ако е горе означава че охлажда целия прът, но той трябва да е доста топло-проводим. Та за това и разпитвам - да си изясня как действа точно този продукт.
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 307
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Как варите лятото?

Мнениеот mirix » 15 Юли 2016, 09:45

Аз си го представям да има радиатор потопен в някаква течност и отдава температуратана течността.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 817
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Как варите лятото?

Мнениеот Martin » 18 Юли 2016, 11:28

Не си спомням много добре, отдавна четох за това устройство, но доколкото си спомням мисля че беше алуминиева пръчка, с някакво покритие отгоре. После е пелтието със вентилатора. Не е много силно, със кожуха и всичко, оспява да свали и поддържа температурата във ферментатора с около 5 до 7 градуса под околната. В симсъл не можеш да сложиш лагер да ферментира вътре, на 25гр околна температура. Това е точно за лятото, ако имаш 27-28гр околна да можеш да ферментираш някое ейлче на 20ина градуса. Според мене е по добре нещо като на Виктор серпентината или водна риза пак със помпичка. Или дори стар хладилник. Тая пръчка с пелтие не ми харесва много.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 831
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Как варите лятото?

Мнениеот 5th-hokage » 18 Юли 2016, 15:48

Да на мен идеята ми е точно такава - серпентина с охлаждащ агент (вода например) и после охлаждаш с вентилатор или с друга серпентина потопена във леген с ледена вода нещо подобно на мини хладилник но не с фреон или амоняк а с вода (или солов разтвор) и без компресор защото много се оскапява :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 307
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Как варите лятото?

Мнениеот victoryvt » 18 Юли 2016, 18:37

Охлаждането с Пелтие (пелтиета) съм го пробвал в два варианта :

1. С едно яко пелтие (12 волта/ 9 ампера) и дебела медна шина, за която дадох маса пари на вятъра. Пълен провал.
Въпреки уж доброто топлоотдаване на медната шина (4мм дбелина) - на няколко сантиметра под пелтието вече няма никой.
А консумацията и извеждането на отпадъчната топлина си бяха сериозни.

2. С две по-малки пелтиета (и съответно 2 охладителя от процесори) монтирани на нарочно направена кутийка от медна ламарина във вид на паралелепипед и с вътрешни прегради за да се получи удължаване на пътя на течността + помпа 5л/мин. - Резултат задоволителен за поддържане на ферментация на 20л. бира. Охлаждаше 5л вода с по 1 гр. на около 10-20 мин. но без изолация.
Исках да го тествам като заместител на проточен охладител за малка консумация на наливна бира (в кутийката остава около 400мл. течност с достатъчно ниска темп. за точене), но следващата чаша бира би била готова за точене чак след 10-15 мин. което ми се видя малко.
Не ми остана време да закача още 2 пелтиета и с общо 4 да запълня целия капацитет на едно средно-статистическо компютърно захранване от около 400-500 вата.

И все пак - 400 вата консумация от мрежата за да пиеш 4 бири за час ми се вижда разхитително.
Та поради това отдавна изучавам хладилната техника и май ми се вижда по-приложима дори и за домашния майстор.
Компресор, кондензатор, капилярка, изпарител и още малко тръби. + вакуум помпа и приспособление за пълнене с фреон от съответния тип.
И горелка за твърд припой.

За любителите на старинна техника - разгледайте хладилника на Айнщайн - без нито една движеща се част - първообраза на т.н. дифузионно абсорбционен хладилник (старите Мраз-ове с амоняк).
Обаче трудно би се вписал в домашната работилница - тръбите са стоманени, освен амоняк има и водород, и т.н.
За целите на охлаждането на ейлова ферментация, че и почти на лагерна може да се приложи абсорбционния хладилник с агент вода и абсорбент литиев бромид. Обаче ... работи при вакуум от 6 мм жив.стълб (0.01 бар) в изпарителя и понеже използва вода за хладилен агент - не може да охлади под 5-6-7 гр.
Отделно дето COP-а им варира доста под 1, за разлика от на най-евтиния компресорен агрегат, където се доближава до 3, а за по-скъпите системи и доста повече.

(20л. ферментираща бира изискват около 1 кватчас студ само за ферментацията през няколкото бурни дена, отделно още толкова поне, ако ще се прави студена задръжка за избистряне.
Тъй че за 20л. поне едни 20-50 вата хладилна мощност са препоръчителни - а с КПД-то на Пелтието за 20 вата хладилна мощност ще трябват поне 2 мощни пелтиета и добър топлообмен с помпа )
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1924
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Как варите лятото?

Мнениеот 5th-hokage » 18 Юли 2016, 21:48

гледам новите диспенъри за вода са точно с компресори и с кондензатори - демек хладилници с фреон 134а - може да се прегоди тази система за нашите условия :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 307
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Как варите лятото?

Мнениеот Martin » 19 Юли 2016, 11:12

но без изолация.


Ето там ти е грешката. Има изключително добри резултати с пелтие направи си сам, даже и кегератори, тъй като не се занимаваш с компресори, фреони или амоняци. Но най-важното при него е добра изолация на това което охлаждаш или загряваш, и изолация между топлата и студената част.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 831
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

ПредишнаСледваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта