Как варите лятото?

Модератор: Martin

Как варите лятото?

Мнениеот Fikata » 20 Юни 2016, 10:57

Здравейте колеги,понеже не намерих такава тема исках да попитам.Какви методи на охлаждане ползвате през лятото.Къде слагате ферментатора,и после къде отлежават бирите ,ако правя ейл и го сложа на 20градуса да отлежава по добре ли е или в хладилника да ги мушкам и тн.
Аватар
Fikata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 30
Регистриран на: 13 Яну 2016, 15:18

Re: Как варите лятото?

Мнениеот Mihail » 28 Юни 2016, 13:43

При мен този въпрос също дойде на дневен ред. Зимата в едното мазе беше около 14 градуса, в другото около 5, в стаята около 20 - лично за мен перфектна картинка :)
Сега обаче нещата са на зле. Най-ниската ми температура е 18 градуса, което не е никак подходяща температура за отлежаване или съхранение.
С моя "co-brewer" сме събрали едно комплетче от dlextreme - терморегулатор със сонда и реле, ама от 2 месеца само се каним да го внедрим в стария хладилник и все не остава време :D
Моята визия е един хладилник за ферментация (този на който ще се монтира контролера) и един за отлежаване (там може и без контролер, ако самия хладилник си държи 5-6 градуса).
Относно охлаждането - 8-метровата ми медна серпентина (ф10 или ф12 е, не си спомням) се справи с 40 литрова варка миналата съботата за около 30 минути, та за сега не се оплаквам. Август месец, може и да пия кисела бира обаче :)
Mihail
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 26 Мар 2014, 16:15

Re: Как варите лятото?

Мнениеот 5th-hokage » 28 Юни 2016, 14:42

Аз лично изнасям хобито си на вилата там в механата се поддържат 20 градуса постоянно и там ферментирам и газирам - отлежаването в хладилници (по-точно фризери със сменени термостати и си работят като хладилници). Самото варене - на двора на жегата :) охлаждане от вода от кладенец и те това е :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 307
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Как варите лятото?

Мнениеот st_jivko » 29 Юни 2016, 14:40

Хладилник му е майката на ферментацията.Не е задължително да е с контролер,но е желателно.
И аз моя още не съм го внедрил и ползвам електронен стаен термометър.
Добре е хладилникът да е без камера,за да не се губи място.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 291
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Как варите лятото?

Мнениеот Dejmos » 29 Юни 2016, 16:28

Ако пригаждаме наличен хладилник, как да е, ползваме каквото има. Но ако ще се купува за целта, слушайте Живко.

Аз имах един 80 литров компресорен с малка камерка. Заради нея и издатината на компресора, мога да сложа две туби по 11 литра от минерална вода и да ферментирам общо 15-19 литра.
Не съм преустройвал нищо. Нагласих му термостата на макс (така държи около нулата) и сложих един външен цифров термостат със сонда на кабел, лепната вътре в хладилника. Термостатът прекъсва захранването на хладилника, като достигне търсената температура. Кеф ми ферментиране, кеф ми отлежаване. Малко грубо решение, но така не бърникам вътре и няма какво да счупя.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 585
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Как варите лятото?

Мнениеот Clarion » 30 Юни 2016, 12:48

Въпреки че имам хладилник, в който събирам две туби от минерална вода от по 19.5 л, в каквито фирменирам (и после корни кегове на тяхно място за отлежаване, газиране и разливане), още преди години си направих една кутия от 10 см XPS излолационни плоскости, в която се събира една 19.5 л туба. С помощта на най-обикновени охладители за хладилна чанта (по лев в Джъмбо) може да се поддържа без проблем сравнително постоянни температури от 18С дори и до 10-12С през лятото (външна 30С) - сменят се два пъти на ден. Ползвам я и през зимата с ел.одеало, но тогава не винаги успява да качи до 18С.
Clarion
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 83
Регистриран на: 20 Яну 2015, 14:47

Re: Как варите лятото?

Мнениеот victoryvt » 30 Юни 2016, 17:38

При околна 23-24гр. ферментацията в моя бидон се случва на над 26 и започват да излизат неприятни миризми.
Две тениски намокрени добре и лепнати по стените на бидона свалят темп. на ферментация до 1-2 гр. под околната - т.е. без всякакъв хладилен охладител мога да правя приемлива ейлова ферментация на около 21-22гр. с поливане два пъти дневно по една чашка вода по тениските.
Това е т.н. изпарителен охладител (evapourative cooling) , добавянето на един вентилатор и по-често мокрене сваля с още 1-2 градуса темп. на ферментация, но вдига влагата в стаята.

За по-ниски темп. на ферментация ползвам (в момента) стар проточен охладител за наливна бира, чиято ледена вода превъртам през серпентина от неръждавейка (6м. от магазина) и китайска помпа на 12 волта (20 $) с дебит 5л./мин. + контролер с ардуино и две релета (за пускане /спиране на агрегата и за помпата).
Разбира се може и с евтин температурен контролер (китайски) за 5$ , но ще трябва да се направи и нещо за захранване на помпата.
Така описаната система може да свали темп. със скорост от градус на час за 100л. ферментираща мъст.
Прекаляването обаче води до флокулация на дрождите и после проблемна ферментация. Особено чувствителни са дрождите за ботъл - Маури Брю Драут, които иначе имат много чист и почти лагерен профил на ферментация.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1924
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Как варите лятото?

Мнениеот Новагодин » 08 Юли 2016, 21:01

Сега и аз ще имам такъв проблем, и то с първата варка. Чудя се, поне ферментаторите ще са ми бутилки от по 19 литра, а те влизат точно в едни кофи, които имам, и остава по 1-2 см между тях, ако ги сложа в кофите и напълня пространството с вода, и изобщо като имам време, два- три пъти на ден, пускам с маркуч да сменя водата, ще има ефект със сигурност. Поне водата ще преви по-добър топлообмен от въздуха, изобщо и да не се сменя със студена от чешмата.
Новагодин
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 2
Регистриран на: 24 Юни 2016, 20:28

Re: Как варите лятото?

Мнениеот martinmgm » 10 Юли 2016, 11:39

А има ли проблем тенджерата при варенето да е на слънце? Нали хмела реагира и се окислява. Знаете, лятото е приятно да се вари на двора, но въобще не съобразих, че трябва да е на сянка.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 75
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: Как варите лятото?

Мнениеот 5th-hokage » 14 Юли 2016, 10:43

Ето какво открих в нета за по заможните пивовати :) даже се замислям не може ли да си направим подобна система за по малко пари :) примерно с водно охлаждане и да се използва някоя стара водна помпа от кафемашина

http://www.brewjacket.com/product/brewjacket-immersion-base-unit/
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 307
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Следваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта