Ферментация повече от 7 дни

Модератор: Martin

Ферментация повече от 7 дни

Мнениеот Bra1nSicK » 31 Мар 2016, 10:01

Един може би малко глупав въпрос от новобранец: Ако оставя течността в съда за ферментация повече от 7 дни (например 9-10) това лошо ли ще се отрази на бъдещата бира. Питам, защото ако варя този weekend, следващият няма да съм тук за да бутилирам, а ще трябва да го направя във вторник-сряда (след 10 дни).

По принцип аз не виждам проблем да ферментира по-дълго, дори напротив, но все пак да си питам ?
Последна промяна Bra1nSicK на 31 Мар 2016, 10:29, променена общо 1 път
Bra1nSicK
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 29 Мар 2016, 10:51

Re: Ферментация повече от 7 дни

Мнениеот ALL_ON » 31 Мар 2016, 10:08

Няма да имаш проблем след 10 дни ферментация! Аз снощи бутилирах бира след точно 10 дни ;)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 493
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Ферментация повече от 7 дни

Мнениеот Martin » 31 Мар 2016, 11:15

Ако след бурната ферментация е откалена и преместена в друг съд, може даже и повече. Аз моите обикновено ги държа 1 седмица, после откалявам и местя за още една във вторичния ферментатор.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 930
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Ферментация повече от 7 дни

Мнениеот Bra1nSicK » 31 Мар 2016, 14:02

Мерси за отговорите, ще я оставя 9 дни, това да ми е проблема. Като за първа варка ще имам да се притеснявам за още 100 неща :D
Bra1nSicK
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 29 Мар 2016, 10:51

Re: Ферментация повече от 7 дни

Мнениеот mirix » 18 Апр 2016, 16:18

Аз пък даже като я затворя и кегирам чак след 14 дни.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 843
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица


Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot], lhristov и 2 госта