Лагерна ферментация

Модератор: Martin

Лагерна ферментация

Мнениеот dr_slavov » 25 Яну 2016, 11:34

В събота на 23.01 сварих първия си лагер. ОГ 16, засях 19л с две пакетчета по 11гр Saflager S-23 без стартер. Температурата в помещението се движи между 10 и 14 градуса. Ферментацията започна на 12-я час.
Това което ме притеснява е, че клапана бълбука на всеки 10сек. При ейлови дрожди на 24 час просто не спира, дори иска да изкара течността извън клапана. Въпроса ми е нормална ли е по-тихата ферментация за лагерните дрожди? Вложих много усилия в този лагер и ако го прецакам много ще ме е яд. :(
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 501
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Лагерна ферментация

Мнениеот victoryvt » 25 Яну 2016, 11:37

Нормално е да е по-бавен.
И още много усилия те чакат :)
Освен това е и силен лагер, още по-голям стрес за дрождите.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2059
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Лагерна ферментация

Мнениеот dr_slavov » 25 Яну 2016, 13:25

victoryvt написа:И още много усилия те чакат :)
Благодрая за успокоението. :D

Силен , защото го готвя за 4С категорията на конкурса. ;)
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 501
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Лагерна ферментация

Мнениеот SDS » 21 Фев 2016, 11:34

Ферментация на лагерна бира:
OG- 1,060
FG- 1,018 след 10 дни ферментация на 11*С до 13*С.
Въпросът ми е ще падне ли още крайната плътност при лагеруването без диацетилна пауза?
Ферментира с Даймънд лагер.
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 273
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: Лагерна ферментация

Мнениеот Martin » 21 Фев 2016, 12:33

На 1.018 си идеален за една диацетилна пауза да свалиш до 1.012-1.014
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1034
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен


Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron