Страница 2 от 4

Re: Dry hopping (сухо охмеляване)

МнениеПубликувано на: 20 Май 2016, 12:33
от Martin
Ico написа:Здравейте колеги, моля за малко помощ.
Задължително ли е да се прави "откаляване" преди сухото охмеляване, или може да се сложи хмела във ферментора след края на бурната ферментация?
И още един въпрос. Как се определя количеството хмел за сухо охмеляване?


Хмела го слагаш след бурната, да. Но не виждам какво общо има с откаляването. Дали ти лично откаляваш или не, не е свързано със сухото охмеляване. В смисъл че ако откаляваш ще го правиш независимо дали охмеляваш или не, двете не са свързани, просто се случват по едно и също време.

Количеството е според лично предпочитание, но не трябва да се прекалява, че някои хмелове могат да дадът негативен ефект при голямо количество /пример, прекалено много Цитра и си имаме мирис на котешка пикня/.

Re: Dry hopping (сухо охмеляване)

МнениеПубликувано на: 21 Май 2016, 22:38
от Ico
Благодаря за отговорите.
В понеделник ще е сефтето на сухото охмеляване :text-thankyoublue:

Re: Dry hopping (сухо охмеляване)

МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 21:29
от KpaTyH
Ще правя за първи път истинско сухо и прочетох това онова. Питанката ми е, слагането на хмела след бурната ще рече да сложа хмела след седмица ферментация ли(друг път за седмица е приключила и бутилирам) или по-рано? Ако е след седмица, ако стои с хмела още 5-7 дена, ще имам ли достатъчно живи дрожди за бутилкова газировка със захар ( само така процедирам засега) ?

Re: Dry hopping (сухо охмеляване)

МнениеПубликувано на: 21 Сеп 2016, 22:04
от nikolay.illov
Дрожди ще има! Дори и три седмици да стои...
Поздрави

Re: Dry hopping (сухо охмеляване)

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2016, 08:12
от asenr
Бурната ферментация свършва, когато ти спадне пяната. При мен това се случва за 2-3 дни.

Re: Dry hopping (сухо охмеляване)

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2016, 11:25
от Martin
В зависимост от дрожди, температура и екстракт, имал съм бурна от 30 часа до 6 дена.

Re: Dry hopping (сухо охмеляване)

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2016, 12:43
от ultrashock
Доста изчетох за сухото охмеляване, тази статия от BYO доста ми помогна да разбера за какво точно служи тази техника и ми се иска да я прилагам за в бъдеще. Възникнаха ми въпроси:
1. Защо е необходимо да се ползва втори ферментатор, не може ли хмела да се сложи директно в главния ферментатор след приключване на първичната ферментация. Виждам, че тук във форума (конкретно тази тема) повечето подкрепяте използването само на един ферментатор, без претакване в друг;
2. Не можах да намеря информация за процеса на преместване от 1 към втори ферментатор. Има ли някаква специфика и т.н.

Re: Dry hopping (сухо охмеляване)

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2016, 01:26
от petiomalchev
Много ми е рано за експерименти сварих първата си бира, а тя още ферментира.
Но ме гложди една идея когато се прави захарният сироп за бутилирането не може ли в него да се сложи хмел и да се прецеди.
Получаваме 2 в 1. Така и така ферментацията продължава и в бутилките 7 дни а после и отлежаване.
Ако трябва да протекат някакви процеси с хмела то те биха се случили.
Има ли някаква пречка да се направи така?

Re: Dry hopping (сухо охмеляване)

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2016, 02:22
от nikolay.illov
Идеята на сухото охмеляване е хмела да е в контакт с бирата за определен период от време. От 2 дни до няколко седмици. Колкото по-малко време стои в бирата, толкова по малко аромат остава в нея. А колкото повече време е вътре, толкова повече тревисти ( не до там желани )аромати ще извлечем. Освен това: когато влагаме хмела за сухо в бирата вече има алкохол, а това много добре повлиява извличането на аромат, което във вода или захарен сироп не може да се случи ( ако можеше, нямаше да има нужда от сухо охмеляване, защото така или иначе слагаме порция за аромат в края на варенето в "сладка вода" - бирената мъст)
Няма по-добър известен начин за получаване на "бомбен" аромат от хмела освен сухото охмеляване. В някои пивоварни хмела за сухо се слага в специални съдове, където бирата циркулира под налягане без достъп на кислород, така извличането на аромати е по-бързо и няма риск от окисление в следствие на контакт с въздуха.
Най-важното: за добро сухо охмеляване ползвай само американски ароматични сортове хмел и не ползвай нови дамски или стари мъжки прани чорапи за целта. Просто сипваш хмела във ферментора и чакаш около седмица, в последните два три дни е добре да охладиш бирата, за-да може хмела да падне на дъното и да източиш без частици.
Наздраве

Re: Dry hopping (сухо охмеляване)

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2016, 09:42
от gorang
Нещо като http://droga.bg/index.php?main_page=product_info&cPath=17_28&products_id=521&zenid=ab2peogdu3tlgnf30vg4f4r0q2 няма ли да върши работа по-добре от чорапи и т.н.