Страница 2 от 2

Re: Първа варка/проблем с ферментация

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2016, 21:52
от karakondjul
Нещо, което научих по трудния начин. Изтървеш ли веднъж температурите няма връщане назад. Веднъж влязъл в зоната на афла амилазата няма връщане назад дори и да свалиш температурата. До сега мерих с дигитален термометър, но се усъмних в него. Взех спиртен и разликата е 5 градуса при температури над 60градуса.

Re: Първа варка/проблем с ферментация

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2016, 10:30
от ВескоВарна
Значи имаме три варианта:
1. Проблемът е от дрождите. Първата варка, която от събота е в бутилки е с Нотингам. Гледам по дъното на бутилките има утаени дрожди. Да отворя една бутилка, хем дегустация, хем утайката с малко преварена вода да изсипя в дестилатора.
2. Изтървал съм температурата при озахаряването. Да отделя 5л и да ги затопля на 40, 50 и 65 за по 30мин и да ги захраня пак с дрожди? Или тоя влак вече е заминал? Имам и 2л мъст в хладилника за второ озахаряване.
3. В краен случай ще имам една сладникава, ниско алкохолна тъмна бира, която аз няма да мога да пия, но вероятно ще зарадва жена ми.... :confusion-shrug:

Re: Първа варка/проблем с ферментация

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2016, 10:38
от ALL_ON
Колега, измери плътността в момента и всичко ще ти стане ясно! Има вариант просто дрождите да са изферментирали всичко бързо. При мен стаута ферментира точно така, за 2-3 дни всичко беше приключило, но аз задържах до 7 дни и си го бутилирах. Ферментацията си е протекла до край и всичко беше наред.

Re: Първа варка/проблем с ферментация

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2016, 10:40
от karakondjul
Точка 2 отпада напълно. Просто нищо няма да се получи от това. За точка 3 не е нужно да е сладка. Моят стаут както споменах завърши на 10P и не е сладък. С колко грама дрожди си рехидратирал? И измери колко е екстракта. Това е най-важното към момента.

Re: Първа варка/проблем с ферментация

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2016, 11:44
от ВескоВарна
След варене взмам проба,която после ползвам за стартер. Около 13 при 20гр, но захаромера ми е от 2лв. Преди варене беше 11,5.
Всъщност ако си купя хубав захаромер, мога да взема проба и от заделената в хладилник мъст. Ще изчакам няколко дена преди да бутам дестилатора...
А какво ще кажете да внеса дрожди Нотинам за да елиминирам фактора С-33? Не виждам как ще навреди... След замерване разбира се.

Re: Първа варка/проблем с ферментация

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2016, 12:01
от karakondjul
Няма смисъл да мериш екстракта на мъстта в хладилника. Там нищо не се е променило, а и това не ни интересува. Интересува ни колко е екстракта в момента във ферментатора. На въпроса ти за дрождите не мога да отговоря.

Re: Първа варка/проблем с ферментация

МнениеПубликувано на: 31 Мар 2016, 12:52
от ВескоВарна
Днес се успокоих, взех проба, показа 5 ... но дрождите на дъното са поне 3 пъти по-малко от първата варка с Нотингам. Утре пак проба и евентуално бутилиране! :D

Re: Първа варка/проблем с ферментация

МнениеПубликувано на: 03 Апр 2016, 17:14
от ВескоВарна
ВескоВарна написа:
Следващото не е за пивовари със слаби сърца :)... Баща ми ме пита какво ще правя с утайката след варене/охлаждане. Казах му че белтъците се изхвърлят!
Реши да си направи експеримент, добави захар и преварена вода. И понеже бях изсипал стартера вече, изплакнах буркана и пликчето да му събера малко дрожди.
Вчера беше една гадна мъртва мътилка, а днес ври и обръща пластовете, а при мен замря?!?!


За мой ужас "Утайката" си ферментира нормално и сега се газира в две бутилки по 2л! Според баща ми дори има вкус на бира. Дали не открихме как някой компании си правят "Нефилтрирано пиво"?!?! :lol: