Страница 1 от 2

Първа варка/проблем с ферментация

МнениеПубликувано на: 26 Дек 2015, 00:09
от akrassimirov
Здравейте и Весела Коледа на всички!

Преди няколко дни пробвах да направя първата си варка. В момента тя е във ферментационното шише, но според мен не протича почти никаква ферментация (дано да не съм прав). В първите два дни имаше сериозно бълбукане в клапана, но сериозна пяна така и не се появи.

Ето и снимка:
Изображение

Това е резултатът след три дни във ферментатора.. Според вас случват ли се необходимите процеси?

Предварително благодаря за отговора и наздраве ;)

Re: Първа варка/проблем с ферментация

МнениеПубликувано на: 26 Дек 2015, 09:46
от 5th-hokage
Дай ни малко повече информация. На каква температура е ферментатора? Какви са дрождите? С какво количество си засял? (колко е голямо това шише?) и изобщо каквото се сетиш за варката можеш да споделиш.

Re: Първа варка/проблем с ферментация

МнениеПубликувано на: 26 Дек 2015, 11:49
от victoryvt
Най-вероятно е свършила ферментацията, или поне бурната част.
Поддържай си температурата и не се плаши.
Ако си любопитен - отвори смело дамаджаната, извади малко течност и премери с хидрометъра (захаромера) - ако е стартирала от 12, а сега показва 3-4% значи ферментацията е към края си.
Изчакай да станат около 7 дена от посяването на дрождите и бутилирай.
Но все пак - за да се коментира някакъв проблем са нужни данни - съдържание, стил, начален екстракт, тип (щам) дрожди, температура и т.н.
И има специална тема за помощ за проблеми :)

Re: Първа варка/проблем с ферментация

МнениеПубликувано на: 26 Дек 2015, 15:24
от akrassimirov
Малцът, който ползвам е Maris Otter Malz. Той, както хмелът и маята бяха подарък, след като си купих цялата система за варене. Следвал съм инструкциите от книжката, която също бе в пакета с оборудването.

Сега виждам, че в горната част на бутилката има налепи, които според мен са от пяна. Възможно ли е обаче, бурната ферментация да е приключила за няколко часа, например между 10 и 15 часа?

Ферментацията протича при температура между 17 и 20 градуса, а количеството в стъкленото шише е 4 литра. Днес мисля да вдигна температурата над 20 градуса...

ПС: Извинявам се за нелепите въпроси, но това е първата ми варка и в момента проучвам нещата ;)

Re: Първа варка/проблем с ферментация

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2015, 20:43
от victoryvt
Напълно е възможно да мине и замине бурната част на ферментацията за под 24 часа.
Ако обемът ти е 4л. а си заквасил с цялата доза дрожди за 20л. така ще стане.

Re: Първа варка/проблем с ферментация

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2015, 22:26
от akrassimirov
Заквасих с 4 гр., така бе указано в упътването. Това много ли е за тези литри? В крайна сметка ще видим какво се е получило след няколко дни, като бутилирам :)

Re: Първа варка/проблем с ферментация

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2016, 12:11
от ВескоВарна
Здравейте! Аз имам сходни проблеми с втората си варка. Експеримент близък до Стаут, Малц 4кг, 19-20л във фдерментатора и 2лв хладилника за втората ферментация, екстракт след варене 13, Дрожди С-33(хубав шупнал стартер).
Сварен вчера по обяд, на четвъртия час се изненадах от силната ферментация, направо се мъчеше да издуха клапана... но днес е тихо и пяната я няма?!?!
Какво да правя?

Следващото не е за пивовари със слаби сърца :)... Баща ми ме пита какво ще правя с утайката след варене/охлаждане. Казах му че белтъците се изхвърлят!
Реши да си направи експеримент, добави захар и преварена вода. И понеже бях изсипал стартера вече, изплакнах буркана и пликчето да му събера малко дрожди.
Вчера беше една гадна мъртва мътилка, а днес ври и обръща пластовете, а при мен замря?!?!

Re: Първа варка/проблем с ферментация

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2016, 21:06
от Clarion
ВескоВарна написа:Здравейте! Аз имам сходни проблеми с втората си варка. Експеримент близък до Стаут, Малц 4кг, 19-20л във фдерментатора и 2лв хладилника за втората ферментация, екстракт след варене 13, Дрожди С-33(хубав шупнал стартер).
Сварен вчера по обяд, на четвъртия час се изненадах от силната ферментация, направо се мъчеше да издуха клапана... но днес е тихо и пяната я няма?!?!
Какво да правя?

Следващото не е за пивовари със слаби сърца :)... Баща ми ме пита какво ще правя с утайката след варене/охлаждане. Казах му че белтъците се изхвърлят!
Реши да си направи експеримент, добави захар и преварена вода. И понеже бях изсипал стартера вече, изплакнах буркана и пликчето да му събера малко дрожди.
Вчера беше една гадна мъртва мътилка, а днес ври и обръща пластовете, а при мен замря?!?!

може тази тема за скорошните ми проблеми със S-33 да ти е от полза:
http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=30&t=3154
или поне за успокоение ... :-)

Re: Първа варка/проблем с ферментация

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2016, 21:31
от karakondjul
Има и друг момент, който е независещ от дрождите. Да не би да си озахарявал при по-високи температури и да е действала алфа амилазата и от там да са се произвели неферментируеми захари?
Още повече казваш, че баща ти е добавил захар и е тръгнала ферментация. Аз правих скоро стаут заквасен с S-33 и стана точно така - ферментира бързо и умря. Останах на 10P при бутилиране, а там изтървах температурите. Измери каква е плътността към момента.

Re: Първа варка/проблем с ферментация

МнениеПубликувано на: 28 Мар 2016, 21:42
от ВескоВарна
Благодаря и за двата отговора! Майншвах с добавяне на топла вода по калкулатор в хладилна кутия и действително имаше отклонения нагоре ... каквото се получи...