Страница 3 от 3

Re: ЗА и ПРОТИВ преместването във втори съд за ферментация

МнениеПубликувано на: 19 Окт 2017, 18:46
от peshcobg
victoryvt написа:
Сега също чакам да свърши ферментация последната варка с Нотингам и пак ще я бистря, но този път ще кегирам навреме и смятам че ще има дрожди за газировка.


А за колко време я бистри миналия път и за колко мислиш да я бистриш сега?

Re: ЗА и ПРОТИВ преместването във втори съд за ферментация

МнениеПубликувано на: 20 Окт 2017, 09:06
от victoryvt
Миналия път нямах време да кегирам когато беше планувано и се забавих с още два дни, през които се е преутаило всичко. Т.е. общо 4 дена след желатина съм кегирал.
Сега ще сложа желатина довечера и в неделя през деня ще кегирам.
Само че сега не планирам газировка с отделена пивна мъст, а само с налягане.
Но за експеримента ще напълня една бутилка и ще я газирам със захар, за да си изясня дали съм подсигурил дрожди в достатъчно количество.
Освен това ще дам и на приятел да си газира за него 10-тина бутилки, та той също ще даде отзиви :)

Re: ЗА и ПРОТИВ преместването във втори съд за ферментация

МнениеПубликувано на: 21 Окт 2017, 19:55
от peshcobg
Аз на два пъти охлаждах на 7 градуса за по 2 дена и след това газирам с отделена мъст и газировката се получава добре, дори в рамките на 7-10 дена. Чудех се дали ако охлаждам по продължително (7 дена с плавно понижаване на температурата, за да няма рязка промяна за дрождите) дали ще може да се газира без добавяне на нови дрожди. От това, което си написал си мисля, че няма да се получи, но може пък да пробвам.

Re: ЗА и ПРОТИВ преместването във втори съд за ферментация

МнениеПубликувано на: 22 Окт 2017, 10:53
от victoryvt
При някои щамове може да има проблеми, но едвали ще се наложи добавяне.
Ако все пак се наложи -има специални дрожди за бутилкова и в бъчви доферментация и газировка.
Не е нужно да е същия щам, който е извършил главната ферментация.

Re: ЗА и ПРОТИВ преместването във втори съд за ферментация

МнениеПубликувано на: 29 Окт 2017, 19:47
от bobo727
Досега от калявах и резултата ми харесваше(с изключение на първата ми варка която беше много мътна но и много вкусна).Въпроса ми е като бутилирам дали трябва да я прецеждам без да съм от калявал преди това .Вътре плуват доста субекта как да ги изолирам.

Re: ЗА и ПРОТИВ преместването във втори съд за ферментация

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2017, 09:53
от martinmgm
2 месеца отлежаване и всичко отива на дъното на бутилката. В зависимост от щама дрожди, може да залепнат като лепило и да трябва с четка да ги махаш после. Бирата става бистра като индустрилано филтрирана.

Re: ЗА и ПРОТИВ преместването във втори съд за ферментация

МнениеПубликувано на: 31 Окт 2017, 12:31
от MadButcher
martinmgm написа:може да залепнат като лепило и да трябва с четка да ги махаш после.


Даже и с четка трудно се махат като престоят повече, голям зор става миенето :D Затова пий навреме и не се притеснявай !

Re: ЗА и ПРОТИВ преместването във втори съд за ферментация

МнениеПубликувано на: 01 Ное 2017, 22:23
от bobo727
Мнениеот martinmgm » 31 Окт 2017 08:53

2 месеца отлежаване и всичко отива на дъното на бутилката. В зависимост от щама дрожди, може да залепнат като лепило и да трябва с четка да ги махаш после. Бирата става бистра като индустрилано филтрирана.


Хубаво ,два месеца трябва да пия айрян :)