ЗА и ПРОТИВ преместването във втори съд за ферментация

Модератор: Martin

Re: ЗА и ПРОТИВ преместването във втори съд за ферментация

Мнениеот peshcobg » 19 Окт 2017, 18:46

victoryvt написа:
Сега също чакам да свърши ферментация последната варка с Нотингам и пак ще я бистря, но този път ще кегирам навреме и смятам че ще има дрожди за газировка.


А за колко време я бистри миналия път и за колко мислиш да я бистриш сега?
peshcobg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 37
Регистриран на: 28 Дек 2016, 00:48

Re: ЗА и ПРОТИВ преместването във втори съд за ферментация

Мнениеот victoryvt » 20 Окт 2017, 09:06

Миналия път нямах време да кегирам когато беше планувано и се забавих с още два дни, през които се е преутаило всичко. Т.е. общо 4 дена след желатина съм кегирал.
Сега ще сложа желатина довечера и в неделя през деня ще кегирам.
Само че сега не планирам газировка с отделена пивна мъст, а само с налягане.
Но за експеримента ще напълня една бутилка и ще я газирам със захар, за да си изясня дали съм подсигурил дрожди в достатъчно количество.
Освен това ще дам и на приятел да си газира за него 10-тина бутилки, та той също ще даде отзиви :)
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1979
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: ЗА и ПРОТИВ преместването във втори съд за ферментация

Мнениеот peshcobg » 21 Окт 2017, 19:55

Аз на два пъти охлаждах на 7 градуса за по 2 дена и след това газирам с отделена мъст и газировката се получава добре, дори в рамките на 7-10 дена. Чудех се дали ако охлаждам по продължително (7 дена с плавно понижаване на температурата, за да няма рязка промяна за дрождите) дали ще може да се газира без добавяне на нови дрожди. От това, което си написал си мисля, че няма да се получи, но може пък да пробвам.
peshcobg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 37
Регистриран на: 28 Дек 2016, 00:48

Re: ЗА и ПРОТИВ преместването във втори съд за ферментация

Мнениеот victoryvt » 22 Окт 2017, 10:53

При някои щамове може да има проблеми, но едвали ще се наложи добавяне.
Ако все пак се наложи -има специални дрожди за бутилкова и в бъчви доферментация и газировка.
Не е нужно да е същия щам, който е извършил главната ферментация.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1979
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: ЗА и ПРОТИВ преместването във втори съд за ферментация

Мнениеот bobo727 » 29 Окт 2017, 19:47

Досега от калявах и резултата ми харесваше(с изключение на първата ми варка която беше много мътна но и много вкусна).Въпроса ми е като бутилирам дали трябва да я прецеждам без да съм от калявал преди това .Вътре плуват доста субекта как да ги изолирам.
Аватар
bobo727
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 16
Регистриран на: 04 Мар 2017, 19:22

Re: ЗА и ПРОТИВ преместването във втори съд за ферментация

Мнениеот martinmgm » 31 Окт 2017, 09:53

2 месеца отлежаване и всичко отива на дъното на бутилката. В зависимост от щама дрожди, може да залепнат като лепило и да трябва с четка да ги махаш после. Бирата става бистра като индустрилано филтрирана.
Аватар
martinmgm
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 77
Регистриран на: 19 Мар 2015, 16:25

Re: ЗА и ПРОТИВ преместването във втори съд за ферментация

Мнениеот MadButcher » 31 Окт 2017, 12:31

martinmgm написа:може да залепнат като лепило и да трябва с четка да ги махаш после.


Даже и с четка трудно се махат като престоят повече, голям зор става миенето :D Затова пий навреме и не се притеснявай !
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 144
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: ЗА и ПРОТИВ преместването във втори съд за ферментация

Мнениеот bobo727 » 01 Ное 2017, 22:23

Мнениеот martinmgm » 31 Окт 2017 08:53

2 месеца отлежаване и всичко отива на дъното на бутилката. В зависимост от щама дрожди, може да залепнат като лепило и да трябва с четка да ги махаш после. Бирата става бистра като индустрилано филтрирана.


Хубаво ,два месеца трябва да пия айрян :)
Аватар
bobo727
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 16
Регистриран на: 04 Мар 2017, 19:22

Предишна

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта