дрожди Mauribrew - отзиви?

Модератор: Martin

дрожди Mauribrew - отзиви?

Мнениеот alvinator » 08 Яну 2015, 00:45

колеги,
някой вече пробва ли дрождите Mauribrew - как се получават нещата с тях, как протича ферментацията, резултата?
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: дрожди Mauribrew - отзиви?

Мнениеот deuspld » 28 Апр 2019, 21:36

Привет и Христос Воскресе на всички.
Позволявам си да вдигна тази древна и празна тема, защото имам почти същия въпрос и се надявам, че са 4+ години се е натрупал някакъв опит.
В петък вечерта за пръв път използвах Mauribrew draught, като алтернатива на Нотингам, понеже са свършили в магазина. Днес (неделя вечер, или почти 48ч. по-късно) имам много слаби до никакви признаци на ферментация.
Въпросът е характерен ли е за тези дрожди по-бавният старт, или да започвам вече да изпадам в тиха паника?

Дрождите са си рехидратирани по нормалният начин, така като съм го правил десетки пъти до сега без никакви проблеми. Температурата на мъстта е точно 20 градуса, което (по описанието на производителя) е в горният температурен диапазон на тези дрожди, но все пак в нормата, OG= 11,5 P (по рефрактометър).
Keep calm and кот' - тако'а!
Аватар
deuspld
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 30
Регистриран на: 08 Дек 2017, 12:57
Местоположение: Пловдив

Re: дрожди Mauribrew - отзиви?

Мнениеот victoryvt » 29 Апр 2019, 14:49

Нотингам има и винаги ще има. Трябвало е просто да драснеш един ред че искаш точно тях. Понякога свършва бройката в системата, но в склада имам.
Драута са за бутилкова газировка, бавно действат, но аз поне имам две успешни бири с тях като основен щам.
Заместител на Нотингам е по-скоро S-04, или Маури Брю ALE 514.
Последните са добре и за горещо време на лято - ферментират без лоши миризми почти до 30гр.
Не свалят екстракта колкото Нотингам, но правят добри ейлове с лека сладост в послевкуса.
Също така бавнодействащи са и заместителите на US-05 - Lalemand BRY-97
Бавно започват ферментацията и New England (за NEIPA), освен това при тях и дозата трябва да е двойна.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2050
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: дрожди Mauribrew - отзиви?

Мнениеот deuspld » 29 Апр 2019, 19:25

Ъпдейт от тази сутрин: явно през нощта са набрали инерция защото на сутринта заварих тубите с 1-2см бяла пухкава пяна отгоре и видимо имаше движение. На първо четене не усетих окисление или някакви странични аромати, т.е. засега мисля всичко е наред, остава да видим до каква крайна плътност ще добутат. Във всеки случай обаче, 50+ часа лаг-фаза е твърде много и едва ли ще повторя варка с тая гад.

@Викторе, под "заместител" имах предвид, че ми трябваха дрожди с добро утаяване, неутрален профил и сведени до минимум ферментационни аромати. Драут-а бяха първите такива, които ми се набиха на очи скролвайки надолу, след като видях, че Нотингам-а са "солд аут". Ще знам за другия път да питам.

п.п.: понеже газирам с добавена захар в бутилки, да очаквам ли и там по-бавен процес?
Keep calm and кот' - тако'а!
Аватар
deuspld
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 30
Регистриран на: 08 Дек 2017, 12:57
Местоположение: Пловдив

Re: дрожди Mauribrew - отзиви?

Мнениеот MadButcher » 30 Апр 2019, 07:55

deuspld написа:Привет и Христос Воскресе на всички.
Позволявам си да вдигна тази древна и празна тема, защото имам почти същия въпрос и се надявам, че са 4+ години се е натрупал някакъв опит.
В петък вечерта за пръв път използвах Mauribrew draught, като алтернатива на Нотингам, понеже са свършили в магазина. Днес (неделя вечер, или почти 48ч. по-късно) имам много слаби до никакви признаци на ферментация.
Въпросът е характерен ли е за тези дрожди по-бавният старт, или да започвам вече да изпадам в тиха паника?

Дрождите са си рехидратирани по нормалният начин, така като съм го правил десетки пъти до сега без никакви проблеми. Температурата на мъстта е точно 20 градуса, което (по описанието на производителя) е в горният температурен диапазон на тези дрожди, но все пак в нормата, OG= 11,5 P (по рефрактометър).

Да, тия дрожди тръгват по-бавно може с 48часа след засяване. Обаче не са заместител на Нотингам, защото дават силен плодов профил, нещо като на ягодов мармалад. Ползвал съм ги за IPA и амирикнаски ейлове. Ако си ги комбинирал и със съответните хмелове, ще се получи много ароматна бира. Моят съвет е обаче след като приключи бурната ферментация да преместиш за вторична и накрая колд краш и желатин. И тук разлика с Нотингама, че трудно усядат на дъното.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 252
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: дрожди Mauribrew - отзиви?

Мнениеот deuspld » 30 Апр 2019, 08:36

Ако това, което казваш е вярно- значи тотално грешен избор на дрожди :D Ама така е като човек бърза и не чете внимателно...

едит: сега намерих техническия фиш от производителя, където в общи линии пише същото, каквото казваш, с изключение на утаяването- дават ги уж силно флокулентни и с добра седиментация. Абе, ще видим, първоначалният замисъл се провали, но пък има изгледи все пак да стане добра бира. Ще помисля за някакво сухо охмеляване с ароматен хмел.
Keep calm and кот' - тако'а!
Аватар
deuspld
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 30
Регистриран на: 08 Дек 2017, 12:57
Местоположение: Пловдив

Re: дрожди Mauribrew - отзиви?

Мнениеот MadButcher » 30 Апр 2019, 08:59

Абе те утаяват, не са като дрожди за вайс и бирата става бистра, но имат един "навик" при по-силно газирани бири и ако са в повече в бутилката да се вдига утайката при отварянето им. Ама с преместване във втори съди и колд краш имаш по-голяма вероятност да го избегнеш, особено ако бутилката стои повече в хладилника. Между другото, бирата от аватара е с тях - амбър ейл :D
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 252
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново


Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта