Страница 4 от 7

Re: Повторно използване на пивни дрожди

МнениеПубликувано на: 19 Юли 2017, 01:15
от Bones

Click here to learn how to add YouTube Videos to your phpBB forum

Piece of art!

Българският нюх към иновации все пак ще оцелее.

Re: Повторно използване на пивни дрожди

МнениеПубликувано на: 02 Авг 2018, 08:25
от ultrashock
Най-накрая и аз се престраших да събера дрождите от последните две поредни варки. По инструкция на Влади направих следното(не успях да спазя всичко, което ме посъветва, но донякъде):
1. Бутилирах като постепенно преливах в 20л кофа, от където пълня бутилките;
2. Остатъка - малко мътна бира и дрожди запазих;
3. Преварих около 2-3 литра вода за всеки бидон;
4. Охладих до стайна температура;
5. Изсипах водата в бидона и разджурках енергично;
6. Прелях в дезинфекцирана бутилка от минерална вода 6л;
7. Оставих така до другия ден, понеже не ми остана време, бутилирането отне 3 часа и повече от 200 бутилки;
8. На следващия ден преварих големи буркани 680мл, 1л, 2л, каквито имах под ръка;
9. След това дезинфекция с окорон и подсуших;
10. Изсипах съдържанието от двете бутилки в бурканите внимателно, без най-гъстото отдолу;
11. Напълних ги до горе и в хладилника;

Ето какво се получи:
IMG_3738.jpg
Mangrove Jack - Belgian Wit M21
IMG_3737.jpg
The Yeast Bay - Sigmund's Voss Kveik


Ще ги оставя да се утаят, ще изсипа горния слой течност, ще ги разпределя по 2-3 пръста от гъстото(150-200мл) в буркани по 680мл и след това ще долея с изотоничен разтвор. Би трябвало една доза да стигне за поне 20 литра бира.

Има ли шанс да разбера дали има някаква зараза, въпреки че внимавах?
Допуснал ли съм някаква грешка, която може да е предпоставка за зараза или да не се получи нещо като хората?

Re: Повторно използване на пивни дрожди

МнениеПубликувано на: 02 Авг 2018, 10:37
от Dave Lombardo
Моят квейк изгърмя в хладилника след 2-3 седмичен престой и осрахме пейзажа, така и не можах да направя нова варка с ожънатите дрожди.
За сметка на това жената ми сътвори чуден скандал :D
Не зная дали не е добра идея да отваряш лекичко капачката на буркана от време на време, за да могат тия изроди да изпускат парата :evil: :evil: :evil:

Re: Повторно използване на пивни дрожди

МнениеПубликувано на: 02 Авг 2018, 11:41
от MadButcher
ultrashock написа:Най-накрая и аз се престраших да събера дрождите от последните две поредни варки. По инструкция на Влади направих следното(не успях да спазя всичко, което ме посъветва, но донякъде):

9. След това дезинфекция с окорон и подсуших;

И с какво подсуши след Окорона ?

Re: Повторно използване на пивни дрожди

МнениеПубликувано на: 02 Авг 2018, 11:43
от ultrashock
обърнах ги надолу върху една суха кърпа :)

Re: Повторно използване на пивни дрожди

МнениеПубликувано на: 02 Авг 2018, 11:52
от MadButcher
Това е абсолютно ненужно.

Re: Повторно използване на пивни дрожди

МнениеПубликувано на: 02 Авг 2018, 12:02
от ultrashock
MadButcher написа:Това е абсолютно ненужно.

Някаква обосновка?
Знам, че окорона убива както лошите бактерии, така може да убие и дрождите, ако случайно е в по-големи количества. Идеята да ги обърна надолу е да се стече по стените остатъчния окорон, а след това с гърлото нагоре за няколко минути, за да се доизпари каквото е останало..

Re: Повторно използване на пивни дрожди

МнениеПубликувано на: 02 Авг 2018, 12:12
от dr_slavov
ultrashock написа:7. Оставих така до другия ден, понеже не ми остана време, бутилирането отне 3 часа и повече от 200 бутилки;
Не ги чакай толкова. Уплатняват се и губиш фракцията която е по-флоктуентна.
ultrashock написа:Би трябвало една доза да стигне за поне 20 литра бира.
Това завиаси от количеството на дрожди в мл и колко време си ги държал в хладилника.
Dave Lombardo написа:Не зная дали не е добра идея да отваряш лекичко капачката на буркана от време на време, за да могат тия изроди да изпускат парата
Ами не е добра идеята. Всяко отваряне е риск от зараза. Ако промиването е направено правилно и няма остатъчни захари няма проблеми с бомбажи.

Re: Повторно използване на пивни дрожди

МнениеПубликувано на: 02 Авг 2018, 14:14
от Dave Lombardo
dr_slavov написа:
Dave Lombardo написа:Не зная дали не е добра идея да отваряш лекичко капачката на буркана от време на време, за да могат тия изроди да изпускат парата
Ами не е добра идеята. Всяко отваряне е риск от зараза. Ако промиването е направено правилно и няма остатъчни захари няма проблеми с бомбажи.


Нямах предвид да се маха капачаката изцяло, а само леко да се отвинти, колкото да изсъска :D
Когато ми изгърмяха шишенцата в хладилника коментирах с Мартин (той ми беше дистанционен ментор в промиването, а и не само) и той тогава ми каза да не затягам съвсем капачките, а да ги оставям леко хлабави, за да може CO2 да излиза. При промиването в слърито влиза кислород, а и все се намират малко остатъци храна, а тия норвежки уроди им стига да им щракнеш с пръсти, за да се събудят и да вършат поразии :D

Re: Повторно използване на пивни дрожди

МнениеПубликувано на: 02 Авг 2018, 14:21
от Martin
Можеш да затвориш плътно когато са заспали добре. При различни дрожди това става по различно време. Зависи и от кислорода и от колко имат останало да хапват.