beerlover написа:Здравейте!От прочетеното тук е ясно,че в някои случаи дрождите могат да се използват повторно.Докопах се до кашонче Westfleteren 12.Знам,че е бира,която доферментира в бутилките.Възможно ли е да използвам дрожди от тези бутилки и ако да,как точно да стане,Тъй като естрахотна бира,и немалка част от аромата и е именно благодарение на маята.Благодаря предварително!
В случая става дума за "лов на дрожди" - задача с повишена трудност. Първо, дано са живи - виж дали не е пастьоризирана бирата.
Ако пише че не е - тогава вземаш утайката (може и само на една бира) и я посяваш в малко пивна мъст - може да е от твоя варка, а може и от вряла вода + малцов екстракт и след това охладена.
Ако започне ферментация - това ти е стартера, с него заквасваш своята варка копие на оригиналната бира.
Иначе темата е за повторно използване на дрожди след главната им ферментация.
Тъй че ако успееш - отвори си нова тема със заглавие "Лов на дрожди от комерсиална бира" и пиши какво и как е станало.