Повторно използване на пивни дрожди

Модератор: Martin

Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот IVDON » 05 Ное 2014, 14:46

Поздрави на всички домашни пивовари от форума!
Като всеки новобранец и аз попрочетох доста неще в нета. Със скромните две варки и окуражителните резултати мисля, че вече съм зарибен. Разбираемо всички тук целят правене на по-добра бира от индустриалната и четейки писаното във форума изглежда това е постижима цел. Като човек идващ от лагера на винарите съм наясно, че както при виното така и при бирата успеха се крие в детайла и всяко неглижиране на важна подробност е причина резултатът да е посредствен. И пак като човек идващ от лагера на винарите съм наясно за важността на дрождите и при какви условия си ги поставил да работят. Изненада ме обаче количеството за хектолитър при бирата. Обикновено около 100гр за 100л. При виното това съотночение е пет пъти по-малко и като вземем осезателната разлика в цената и липсата на едри разфасовки излиза, че цената на дрождите влияе на цената на бирата. Не ме разбирайте грешно, естествено, че кеф цена няма, но какво ще кажете за така нареченото миене, съхраняване и повторно използване на дрождите.
IVDON
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 15
Регистриран на: 20 Окт 2014, 11:32

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот victoryvt » 05 Ное 2014, 15:59

100гр. на 100л. е доста завишена доза, предимно за лагери или силноалкохолни ейлове.
Стандартната доза от 11.5 гр. заквасва успешно 20-25л. , така че за 100 - и 4 дози стигат.
За ейл говорим.
За лагер е друга работа - там ако ще се ферментира на и под 10гр. се иска сериозно заквасване, което очевидно няма да е с пакетчета по 11.5 гр.
Прави се стартер и с него се заквасва големия бидон или каквото е там.
Писали сме за стартерите, а конкретно калкулатор за стартери има в сайта brewersfriend.com
Може да се започне с 11 гр. и с две степени да се достигне количество клетки за 100л. лагерна бира.
Разходът е за малцов екстракт, или другия вариант е да се направи предварителна малка варка за произвеждане на мъст за стартера.

Ползването на утаени дрожди също е решение, но има няколко риска - да си хванеш заразени дрожди и с тях да си развалиш новата бира, да предозираш с дрожди което ще вкара малко вкус на мая после и т.н.
Но при внимателно боравене става.
Някои практикуват сипване на новата варка директно в току що изпразнения ферментатор върху неговата утайка.
Така се прави ако ще се ферментира нещо много силно - Барли уайн примерно. Първо се ферментира един портър и върху утайката му се сипва мъстта за барлито.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1996
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот cervesa » 05 Ное 2014, 17:25

Няма проблем с многократното използване на дрождите,както точно е описал Виктор.Дори без промиване,ако не се усеща някаква инфекция или зараза.Вливането на следващата варка ,върху утайката (т.нар.slurry) от предната,директно във ферментатора е масова практика в големите пивоварни.При домашни условия препоръчвам утайката да се извади ,да се измие ферментатора,и да се дезинфекцира и тогава да се сипва новата варка с утайката от предната (без промиване дори).
За съхранението ,също няма проблеми.В индустриални условия съхраняват маята под слой от киселина или бира.За домашни условия -под бира и в хладилник.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1109
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот Martin » 28 Окт 2015, 18:18

В момента изчетох 1000 форума и мисля да почна да си я замразявам даже. След като измия маята от утайката на предната бира, се смесва съотношение 15% Глицерин, 35% дестилирана вода и 50% дрожди. Това се затваря в колбичка и във фризера. Единствения проблем е при НО-ФРОСТ фризерите където има цикъл на затопляне, може да прецака маята, за това се слага в кутийка от стиропор, колбичките с дрождите и торбички с лед. Ако някой се интересува от повече детайли, да каже, изтекоха ми очите да чета по въпроса.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 984
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот mirix » 28 Окт 2015, 22:43

Дори и без предварителни стартери 3 х 11 грама стигат чудесно за 100 л. бира , многократно тествано. За ейл говоря!
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 864
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот ВескоВарна » 23 Мар 2016, 15:27

cervesa написа:При домашни условия препоръчвам утайката да се извади ,да се измие ферментатора,и да се дезинфекцира и тогава да се сипва новата варка с утайката от предната (без промиване дори).

Привет! Колко от утайката се слага и как се промива?
Варка -23бр.
Малц -204,1кг.
Бира -1046л.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 139
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот cervesa » 23 Мар 2016, 15:36

cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1109
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот ВескоВарна » 12 Апр 2016, 19:28

Какво количество заместват 11г сухи дрожди?
Варка -23бр.
Малц -204,1кг.
Бира -1046л.
Аватар
ВескоВарна
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 139
Регистриран на: 12 Мар 2016, 17:05

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот 5th-hokage » 12 Апр 2016, 20:32

Ми аз слагам половин буркан НЕфилтрирани леко захранени дрожди от предна варка - към 300-400г (не оцедени и не промити със утайката)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 344
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Повторно използване на пивни дрожди

Мнениеот dr_slavov » 14 Апр 2016, 19:06

На предходната варка за първи път направих "жътва" на мая. И след това започнаха въпросите и четенето в нета. Има доста информация как се мият и съхраняват дрожди от предишната варка, но инфото относно засяването с тях е доста по-оскъдно.
Това което намерих е: при 40% утайка след промиването в буркана или съда, наличието на дрожди в общия обем е 1-1,2 милярд в мл.
sedimentation.jpg
Притеснителното беше, че има информация за 5 милярда в мл. Факт е, че 90% дават една и съща информация така, че се доверяваш на тях. Предполагам, че истината е нещо между 1 и 2 милярда в мл. Аз работя с 1 милярд.
Като занеш тази цифра останалото е въпрос на прости сметки. За средно силни ейлови бири ползваш правилото 1милион/Р/мл и всичко е ОК.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 444
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Следваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта