Страница 4 от 4

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

МнениеПубликувано на: 04 Мар 2020, 11:31
от victoryvt
Бъркате понятията.
Екстракт на бирата, който се вижда на етикета на бутилката е едно и също с начален екстракт преди ферментацията.
Алкохол на етикета е - алкохолното съдържание след ферментацията, което се изчислява по простата формула (приблизително) = (начален екстракт преди ферментацията - краен след фер.) * 0.52
/ако екстракта е в % Плато/
или се измерва лабораторно чрез различни доста скъпи уреди (ебулиометър, минидестилация и др.)

Екстрактивност на варката е съвсем друго нещо - това е процента добит малцов екстракт към общото количество използван малц.
Екстрактивност в проценти = (екстракт преди ферментацията в проценти * литри) / малц в кг.
Или с пример - ако получите 20л. пивна мъст с екстракт 12% преди ферментацията и това е от 4кг. малц , то вашата екстрактивност е 12*20/4 = 60 (60%)
Има и още един показател - ефективност, който е съотношението на вашата екстрактивност към теоретичния максимум за ползвания микс от малцове (която е около 78-79 %)
Или в горния случай с 20-те литра е 60/78 = 0.77 или в проценти 77%

Всички тези неща се калкулират автоматично ако ползвате сайта brewersfriend.com и неговия receipt builder.