Страница 2 от 4

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2014, 07:28
от bojo
Ако ферментатора ти е туба за минерална вода, пускаш вътре захаромера още при посяването на дрождите и гледаш когато искаш какво става със захарта на живо от събитието. Малко се зацапва от пяната, но за ориентир става.

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2014, 11:04
от nnakov
Добра идея. Ще я приложа при следваща варка.
А за тази варка по външни признаци как да преценя кога е приключила ферментацията? Днес е трети ден.
И коя е оптималната крайна захарност.

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2014, 15:13
от cervesa
Крайната захарност (плътност),затова е КРАЙНА,защото повече няма ферментируеми захари.И се регулира чрез температурния режим на озахаряване,т.е колко ферментируеми и неферментируеми захари си произвел от малца.
Когато пяната на повърхността придобие кафяво зелен цвят ,се приема ,че е достигната 90% от крайната степен на ферментация.

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2014, 20:57
от nnakov
Благодаря ти cervesa,
тежката пяна премина. Сега повърхността е гладка и само по някое мехурче излиза. Ще я подържа още ден - два, но на 2-3 градуса по-хладно помещение, и наливам в бутилките. А карбонизацията вместо със захар става ли с пчелен мед и, ако да - колко грама мед на литър бира?

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2014, 21:13
от cervesa
Труден отговор:)Зависи от меда!Виктор има теория!Аз имам опит от журиране:)Препоръчвам засега да заложиш на захар:)

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2014, 21:31
от nnakov
Тогава ще заложа няколко бутилки със захар и няколко с мед, и ще докладвам за резултата...
:text-thankyoublue:

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2014, 20:54
от nnakov
Вчера я бутилирах. Точно на 7-мия ден. Преди ферментация захарността беше 13-14% а след 7 дни ферментация беше 5% захарност с дрожди S04.
Очаквах за 7 дни да е между 2 и 3 захарност...
В неделя посях една друга партида за ферментация, този път с Нотингам. Минаха само 48 часа до момента, а всичко вече е спокойно, няма пяна, течността се избистря и захаромера сочи 5% при начални 14%.
В този случай да чакам ли 7 дни? При какво показание на захаромера да я бутилирам?

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2014, 21:04
от daniel.trifonov
Ако имаш еднакво показание на захаромера в два последователни дни, то може да се бутилира. Може и да се изчака още малко, ако трябва да се избистри малко повече.

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

МнениеПубликувано на: 23 Сеп 2014, 21:13
от nnakov
Благодаря!

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

МнениеПубликувано на: 23 Ное 2014, 13:54
от Yaskata
Здравейте всички, ето ме и мен с първи пост :)
От известно време събирам инфо от форума (страхотен форум - много благодаря!),
Направих една пробна варка (ако излезе нещо смислено от нея, ще се похваля ;)
Имам обаче една молба: може ли някой да опише целия процес по определяне на плътността и градусите алкохол - кога се мери, на каква температура, или там каквото се прави. Проверих изписаното до тук, но някакси не мога да си сглобя цялостната картинка.