Определяне алкохолното съдържание на бирата

Модератор: Martin

Определяне алкохолното съдържание на бирата

Мнениеот Rosko85 » 19 Май 2014, 16:17

Здравейте колеги , моля да ме извините , ако темата не е за този раздел :) . Питането ми е , как се определя и контролира алкохолното съдържание на бирата .
Rosko85
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 07 Апр 2014, 10:53

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

Мнениеот daniel.trifonov » 19 Май 2014, 17:29

Здрасти!
Определя се по разликата в плътността преди започване на ферментацията и след завършването й. Използва се калкулатор или за по-лесно получената разлиза се умножава по 0,54 и получаваш приблизителния процент алкохол. Иначе ето тук има калкулатор, който ползва Плато/Брикс и плътност: http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/
Винаги мери при 20°C или близко до тази температура. Колкото повече се отдалечаваш, толкова повече расте и грешката на измерването.
Има и лабораторен метод с ебулиометър, но този "чайник" струва една чанта пари. При този метод се срванява температурата на кипене на бирата и температурата на кипене на водата и по разликата се изчислява алкохолното съдържание.
Поздрави!
Последна промяна daniel.trifonov на 27 Май 2014, 09:57, променена общо 1 път
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

Мнениеот Rosko85 » 20 Май 2014, 14:13

Благодаря за информацията :) , а с тоя калкулатор как се работи , че искам да си направя справка , при разликата на плътността преди и след края на ферментация умножено по 0.54 ми се получава около 4.8 % .
Rosko85
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 07 Апр 2014, 10:53

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

Мнениеот daniel.trifonov » 20 Май 2014, 14:39

Най горе си избираш дали ще въвеждаш плътност -- SG (1.xxx) или захарно съдържание по Плато или Брикс -- Plato°P.
В горното поле въвеждаш началната стойност, преди ферментацията, а в долното поле въвеждаш след края на ферментацията.
Цъкаш на бутона Update и долу ти пише колко обемни процента е алкохолното съдържание.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

Мнениеот malkstor » 25 Юли 2014, 09:49

А има ли начин да се пресметне, ако не знаеш началния екстракт, но си имаш приблизителните количества използвани материали?
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

Мнениеот daniel.trifonov » 25 Юли 2014, 12:36

Може само да се предполага, освен ако не се измери с ебулиометър.
Има и един шанс за някакво приближение към реални резултат. Правиш втора варка по точно същия начин със същите количества вода, малц и т.н. И все пак едва ли в домашни условия е възможно да повториш варката до най-малки подробности, а от там идват разликите.

Общо взето ако озахариш 1кг светъл малц с 3 литра вода, а после промиеш с 4л, вариш нормално 90мин и накрая си получил около 5л пивна мъст за ферментация, то трябва да си някъде около 12% начален екстракт.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

Мнениеот malkstor » 25 Юли 2014, 14:20

Благодаря колега, значи да си пия кротко и да не му мисля много-много :)
За следващите варки си взех урок.
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

Мнениеот victoryvt » 28 Юли 2014, 09:24

Колега, принципно може да се изчисли нещо - Но, всичко зависи и от твоята конкретна технология и нейната ефективност.
Например :
1кг. малц от базовите типове - пилс, пейл, мюних, пшеница и т.н. дава теоретично около 80% екстракт - т.е. 800гр. екстракт.
В домашното пивоварство 100% ефективност на извличане на екстракта не може да се постигне, тъй че около 80% ефективност е нещо което е постижимо (0.8*800=640гр. от 1кг. малц)
Т.е. можеш да изчислиш някаква приблизителна стойност и то само ако си убеден че си свършил работата с нормални стойности - добра йодна проба, малък мъртъв обем на лаутертюна, малки загуби от мокрите трици и т.н. :

Пример - заложил си 3кг. малцове и след всички процеси имаш 14л. бирена мъст за ферментация.
От 3-те кг. малц най-вероятно си извадил 3*0.64=1.92кг. екстракт, тогава приблизителната стойност на началния ти екстракт е :
1.92 / 14 = 13.7%
Обаче това не е коректно съвсем , тъй като в случая опростихме нещата като приехме че 14л тежат 14 кг., а те не са - но можем да коригираме така :
Ако 13% е 1.052 като плътност (виж таблиците за съответствие на Плато и SG), то 1 л. мъст тежи точно 1.052кг. , или 14л. са 14.73кг.
Тогава точната стойност на началната плътност ще е :
1.92 / 14.73 = 13.04% или приемаме точно 13% !

Айде сега си сметни сам твоята начална плътност и я постни тук :)
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1996
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

Мнениеот malkstor » 28 Юли 2014, 10:12

Ами сметките са доста близки до тези при мен, но коригирам с моите стойности: мъстта преди ферментация беше около 12л (явно съм се попрестарал, а и май загубих литър-два на дъното на лаутертюна, което разбрах в последствие когато тръгнах да го почиствам), а екстракта на следващите 2 варки беше съответно 16 и 15% (показания при 25*, гледам че разликата е 0,0021, което в сличая е пренебрежимо малко), т.е. и при тази трябва да е било поне толкоз- 15-16, защото ми се стори по-алкохолна на вкус при бутилирането от следващите 2 варки. Така ефективността излиза 0,7. Тези последни 2 литра на дъното на лаутертюна дали са били с по-нисък екстракт вследствие промиването?
Варки: 4 pale ale, 2 weizen
Аватар
malkstor
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 27 Юни 2014, 17:14

Re: Определяне алкохолното съдържание на бирата

Мнениеот nnakov » 15 Сеп 2014, 21:30

По темата едно въпросче.
Захарност преди зареждане на дрожди ми се получи 13-14.
Как да разбера без постоянни замервания кога ферментацията е докарала захарност 3,5? И въобще с дрожди S04 на кой ден по ваш опит става 3,5 при 22 гр. температура? Последен въпрос каква е оптималната захарност в края на ферментацията?
nnakov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Сеп 2014, 15:53

Следваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта