Липса на признаци за ферментация

Модератор: Martin

Липса на признаци за ферментация

Мнениеот Mihail » 06 Апр 2014, 16:06

Здравейте!
За първото си варене използвах съкратена рецепта, показана в една друга тема във форума.
Използвах Български светъл ечемичен малц - 700гр, хмел Халертау - 2х 5 гр и дрожди за долна ферментация mauribrew lager 497. При озахаряването, йодния тест показа добър резултат, охлаждането беше сравнително бързо (около 15-20 минути) при добре санитаризирано оборудване. При достигане на температура от около 19-20 градуса прелях във ферментатор, разклатих добре и сложих 2 грама от дрождите (крайната смес беше около 2.5-2.8 литра). Оставих да ферментира на постоянна температура около 16 градуса. Ферментатора е пластмасова бутилка от 6л, като съм пробил капачката и съм прекарал маркуч през отвора, водещ към буркан пълен с вода.
Проблемът е, че вече минаха 72 часа, а призмаци за ферментация липсват (не съм използвал стартер за дрождите). Няма балончета в буркана, няма температурна разлика на течноста. Единствено има лек пенист слой на повърхноста на ферментата. Да чакам ли още за започване на ферментация или тя вече тече? Как да процедирам?
П.П: Използвах лагер, а не ейл дрожди, защото имам условия за постоянна температура около 16 градуса.
Мога да приложа и снимка ако ще помогне.
Mihail
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 26 Мар 2014, 16:15

Re: Липса на признаци за ферментация

Мнениеот cervesa » 06 Апр 2014, 17:34

Не се притеснявай-щом има пяна по повърхността ,значи има активност на дрождите,а това ,че няма мехурчета вероятно е от недобре упътнен шлаух.Мжеш да добавиш още 2 гр.във ферментатора ,ако до ден два не се увеличи слоя пяна на повърхостта.Премери екстракта на 7-я ден.На лагерните дрожди им трябва повече време,особенно ако концентрацията им е ниска.
Докладвай резултата и със снимки:)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Липса на признаци за ферментация

Мнениеот victoryvt » 07 Апр 2014, 08:19

Ако обемът въздух над течността е голям (съизмерим с обема течност) водният клапан работи вяло, тъй като не се набира достатъчно налягане.
За да разбереш дали се отделя въглероден двуокис - разклати съда с движения като на пумпал (около остта) и виж дали прави пяна и дали излиза нещо през маркучето.
Но според мен е трябвало да сложиш двойно дрожди.
Сега вече може би е късно, но добави още 2 гр. като преди това си ги активирал в 100мл. вода + 10гр. захар и предварително тая смес е минала през микровълнова за 2 мин и после е охладена. (след подготовката на течността - ръсваш дрождите отгоре и не бъркаш 20 мин., след разбъркваш добре и оставяш на темп. около 20гр. или близка до ферментационната, след като шупнат - вливаш във ферментора)
Маурито са малко бавни, но действат. Аз с тях имам един раух - чаках го 3 седмици да ферментира,но стана чуден.
Повечко дрожди, активиране, стартер - все е от полза за лагерите.
И здраво аериране на мъстта преди посяване.
http://forum.beer-bg.com/viewtopic.php?f=3&t=2538&sid=77341b47bab297ff5bd96e819d5be2f2&sid=77341b47bab297ff5bd96e819d5be2f2#p4008
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Липса на признаци за ферментация

Мнениеот Mihail » 07 Апр 2014, 17:54

Значи минали са почти точно 117 часа след поставянето на дрождите ( към момента) и това е резултата:
DSC_0478.jpg

DSC_0480.jpg


Да замеря ли захарноста преди да добавя още дрожди и какво показание да търся?
Наздраве с Унгарска приказка от град Пейч :)
DSC_0481.jpg
Mihail
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 26 Мар 2014, 16:15

Re: Липса на признаци за ферментация

Мнениеот cervesa » 07 Апр 2014, 18:31

Според мен ,имаш нормална ферментация,която продължава и в момента.Не си споменал с какъв екстракт(захарност) ,започна ферментацията?Изчакай още 2-3 дни и замери екстракта,снимай хидрометъра и сподели снимката.
Ако дойдеш до Пловдив на 12 април,ще ти е полезно ,откъдето и да го погледнеш.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Липса на признаци за ферментация

Мнениеот Mihail » 07 Апр 2014, 18:43

Тъй като ми беше за първи път, забравих да замеря захарноста в началото и сега осъзнавам, че е ограмна грешка. Точно в момента бъркам един стартер с още 2 грама дрожди. Да го налея ли или да зачакам още време?
Може ли линк за събитието в Пловдив, с огромно желание бих дошъл!
Mihail
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 26 Мар 2014, 16:15

Re: Липса на признаци за ферментация

Мнениеот cervesa » 07 Апр 2014, 18:45

viewtopic.php?f=19&t=2707

А стартера щом вече си го забъркал -го слагай :D !
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Липса на признаци за ферментация

Мнениеот victoryvt » 08 Апр 2014, 08:41

Мишо (ако позволиш това обръщение),
Толкова много въздух над бирата имаш, че ферментацията ти си е почти оупън ферментейшън :)
На тоя обем въздух водния клапан я пусне, я не някое балонче.
Смело отвори капачката и след като си раздрусал съдържанието си заври носа вътре. Ако те удари в носа въглеродния двуокис, значи ферментация има.
За твое съжаление - тя ще е бавна и продължителна, но ти не се отчайвай. И моя раух така беше (същите дрожди), но я сега какъв е ...
Просто е трябвало да се направи стартер и то с двойно повече дрожди.
А вторите 2гр. развити по начина който ти казах хич не ги бави - слагай вътре.
За лагер - колкото повече дрожди - толкова по-добре.
А и след като така и така си отворил капачката - изтегли малко течност и измери екстракта, но за следващия път - началният екстракт е най-важното нещо.
Предполагам че сега ще измериш под 10%
Чакай докато покаже 5 и стопляй за два три дена на 20гр. и после ако е 3 и надолу - мести да лагерува, или направо бутилирай, но при бутилирането освен захар или малцов екстракт - ще трябва и по някоя прашинка дрожди да сложиш - може и ейлови, не е казано че трябва да са същите които са правили главната ферментация.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Липса на признаци за ферментация

Мнениеот Mihail » 08 Апр 2014, 16:15

Лагеруването на каква температура и може ли в същия ферментатор или има друга игра?
Mihail
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 26 Мар 2014, 16:15

Re: Липса на признаци за ферментация

Мнениеот victoryvt » 08 Апр 2014, 16:50

Първо като се увериш че остава малко екстракт до края - да речем около 4-5% (при начални 12-13) - ще вдигнеш темп. на около 20гр. (внасяш го на топло нейде) за 48 часа. Това е т.н. диацетилна пауза през която дрождите си прибират обратно диацетила.
След това преливаш в друг съд и местиш за отлежаване нейде на около 5гр. и надолу до 0.
Ако може, ако не - на най-студеното място у вас.
Лагеруването е без утайката, пък ти ако искаш си ползвай стария съд, ако искаш извади друг.
След една седмица поне следва бутилиране при което ще ръснеш още дрожди + захар според желаната газировка. Препоръчвяам сух малцов екстракт вместо захар.
Следва местене на бутилките за една седмица на 15гр. за газировката и после колкото издържиш на лагерни темп. (0-5гр.)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Следваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта

cron