Хлебна мая

Модератор: Martin

Хлебна мая

Мнениеот almus » 19 Мар 2014, 17:37

Здравейте.
Чета тук във форума и на друго място, че се използва и хлебна мая за предизвикване на ферментация.Споделете какъв вкус се получава.Скоро пих пети океан и предполагам, че я правят с хлебна мая...
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Хлебна мая

Мнениеот cervesa » 19 Мар 2014, 17:46

Пети океан не правят бира,а я купуват от Болярка недоферментирала.
Вкусът ,който ти е направил впечатление е точно на мая,и е вследствие на започнала автолиза(самоизяждане ) на дрождите,поради дългият им престой в пивото.(Това винаги се счита за недостатък при дегустация)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Хлебна мая

Мнениеот almus » 19 Мар 2014, 19:20

Ясно за търговската марка пети океан.Имате ли инфо колега с каква марка дрожди работят родните пивоварни? Няколко пъти правя лагер с s23 но вкуса не е чист....Сега ще опитам с даймънд.Спазвам всичко според технологията, но според мен дрождите определят 90% крайния вкусов профил.Извинявам се, ако правя глупави заключения относно дрожди и вкусов профил, но не съм професионалист.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Хлебна мая

Мнениеот cervesa » 19 Мар 2014, 20:47

Diamond са едни от най добрите дрожди за домашни пивовари,които искат да правят лагерни бири.Професионалните пивовари внасят щамове,които размножават тук .Като периодично опресняват дрождите с нов внос.Точно кой щам ползват ,няма кой да ти каже.
Другите налични за домашните пивовари са 34/27,но не смятам,че причината за нечистия вкус е в щама на дрождите.Търси причината в другите условия.
Ако можеш,да дойдеш на 12.04 в Пловдив,и да споделиш подробности,уверен съм ,че ще ти помогнем.
А и ако донесеш пиво-още по-добре.
Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Хлебна мая

Мнениеот almus » 19 Мар 2014, 20:56

Под нечист вкус искам да кажа, че долавям малко плодови нотки.Озахарих при 67гр, ферментира при 9гр и отлежава при 5 градуса седмица.Зная, че е рано за пиене.Каква сбирка ще има на 12април, не съм чел скоро форума.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Хлебна мая

Мнениеот dandilov » 19 Мар 2014, 23:03

Аз съм на мнение, че лагерната бира иска доста отлежаване, за да си изчисти вкуса.
Правих лагер Ноември месец с дрожди S23 и за Коледа и Нова година беше доста смотана на вкус, но преди една седмица опитах предпоследната бутилка и беше станала перфектна. Бистра и супер изчистен вкус.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: Хлебна мая

Мнениеот mirix » 19 Мар 2014, 23:43

Не само лагерната, аз преди месец отворих една ейлова ноемвриска. Изчистен хмелов вкус. Поне 3 месеца отлежаване се отразяват супер на биричката , но има един проблем няма кой да я чака
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 916
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Хлебна мая

Мнениеот almus » 20 Мар 2014, 00:02

Така е, иска отлежаване.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: Хлебна мая

Мнениеот cervesa » 20 Мар 2014, 07:58

Колега,almus,виж темата за конкурсите и срещите за подробности за срещата на 12.04.За по-лесно ето и линк:
viewtopic.php?f=19&t=2707
А за отлежаването ,всички колеги са прави,а има и правило на старите пивовари:"За всеки градус плато-една седмица отлежаване"т.е.при 13*Р,13 седмици отлежаване.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Хлебна мая

Мнениеот spas0456 » 20 Мар 2014, 10:27

Здравейте.Искам да попитам колко процента захари може да изферментира хлебната мая
тази обикновената пресованата на кубчета
spas0456
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 34
Регистриран на: 04 Дек 2012, 15:02

Следваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron