дрожди WB-06

Модератор: Martin

дрожди WB-06

Мнениеот ameba13 » 02 Ное 2013, 23:21

Колеги,

възнамерявам да изпраскам един дункел вайцен за срещата в края на месеца, като ще използвам WB-06.
Мойте опити с този щам показва, че произвждат силен фенолен аромат, но без дъвка и без банани.

Въпросът ми е някой изкарвал ли е банани от WB 06 аджеба?
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 109
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: дрожди WB-06

Мнениеот daniel.trifonov » 03 Ное 2013, 00:23

От WB-06 не усетих нито банан, нито дъвка. След това ползвах Brewferm Blanche. От тях определено се продуцира аромат на дъвка, но след отлежаване поне 3 седмици. Преди това не го усещах сякаш.
Ползвах рецепта от Brew Your Own: http://byo.com/component/k2/item/1647-w ... le-profile
Тази, която е само за зърно, без екстракт.
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: дрожди WB-06

Мнениеот dandilov » 03 Ное 2013, 01:01

От това, което прочетох в чужди сайтове за WB-06, а след това изпробвах при моя вайцен, се убеждавам, че при температура на ферментация над 20 градуса - продуцират предимно аромат на банан, а при температура на ферментация под 19 градуса (за препоръка бяха дали 17) продуцират предимно аромат на карамфил. При мен ферментираха на 18 градуса като последния ден и половина на 20 -21 и се получи баланисан аромат.
dandilov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 280
Регистриран на: 08 Авг 2013, 21:58

Re: дрожди WB-06

Мнениеот cervesa » 03 Ное 2013, 09:07

Ако търсиш бананови аромати от WB-06,трябва да позволиш температурата да стигне до 24*С.
През лятото правя прекрасен вайцен с банан и дъвка,като ферментацията е при 22/24*.
Ферментира за 3 дни-пили сме го на 5-я ден :D .
Дункел вайцен,не съм правил,но съм пробвал в Германия, от Schneider weisse,чиито продукти скоро ще можете да тествате и в България.Най-добрия производител на вайцен (вайс) в Германия.Крафт пиво.

Наздраве!
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1103
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: дрожди WB-06

Мнениеот ameba13 » 07 Ное 2013, 22:23

В момента температурата в помещението е 19 гадуса - явно банани пак няма да има..

В събота я варя, пък каквото стане, че време не остана!
ameba13
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 109
Регистриран на: 01 Юли 2013, 15:42

Re: дрожди WB-06

Мнениеот cervesa » 08 Ное 2013, 19:12

Охлади до 25-26* и сложи дрождите .
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1103
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: дрожди WB-06

Мнениеот almus » 04 Ное 2014, 11:46

За да не пиша тема за дрожди Munich ще питам в тази тема.Wb-06 ли дават по-силен и богат аромат, или munich?
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: дрожди WB-06

Мнениеот cervesa » 04 Ное 2014, 14:09

wb 06
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1103
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: дрожди WB-06

Мнениеот almus » 04 Ное 2014, 14:30

Благодаря.
almus
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 111
Регистриран на: 20 Май 2013, 16:16

Re: дрожди WB-06

Мнениеот ALL_ON » 05 Юли 2016, 18:39

Да посъживя малко темата за тези дрожди и да споделя пресни впечатления от тях. Първо варих един вайцен, който ферментира при 22-24 гр. външна температура. Ферментацията започна осезаемо на 6-тия час, при тези температури продуцират търсения от повечето бананов вкус. От 11,5 Плато свалиха до 2 Плато, като бурната ферментация преминава за до 48 часа, а до 72 според мен беше свършила, но въпреки това задържах за 7 дни. За 3-4 дни газираха нормално бирата, но оставих още 1-2 дни. След това правих една експериментална варка, която заквасих с отделената утайка от Вайцена. До сега толкова бърз старт и ферментация не бях виждал! След 3 часа беше изхвърлило водата от клапана! Общо 3 пъти изхвърли водата докато премине бурната фементация. При тази бира ползвах мед и поради това след 6 дни когато бутилирах от 14,3 Плато беше свалило до 4 Плато. Предполагам, че ако бях задържал повече, щеше да свали още! Оставих 9 дни да се газира, но смятам, че това е много и сега е леко по-газирана бирата отколкото обичам. Сега да обобщя моите изводи от работата ми с тези дрожди:
- много бърз старт и бързо приключване на ферментацията;
- работят добре и при високи температури без следи от лоши и нежалани вкусове и аромати, което ги прави подходящи за летния сезон;
- свалят добре крайния екстракт;
- продуцират банан и дъвка над 22 гр. външна температура на ферментацията;
- бързо и лесно газират бирата след бутилиране;
- образуват утайка в бутилката, която обаче независимо от температурите и времето на отлежаване не залепва за дъното и много лесно се вдига при наливане в чаша;
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 492
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Следваща

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron