Страница 1 от 2

дрожди WB-06

МнениеПубликувано на: 02 Ное 2013, 23:21
от ameba13
Колеги,

възнамерявам да изпраскам един дункел вайцен за срещата в края на месеца, като ще използвам WB-06.
Мойте опити с този щам показва, че произвждат силен фенолен аромат, но без дъвка и без банани.

Въпросът ми е някой изкарвал ли е банани от WB 06 аджеба?

Re: дрожди WB-06

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2013, 00:23
от daniel.trifonov
От WB-06 не усетих нито банан, нито дъвка. След това ползвах Brewferm Blanche. От тях определено се продуцира аромат на дъвка, но след отлежаване поне 3 седмици. Преди това не го усещах сякаш.
Ползвах рецепта от Brew Your Own: http://byo.com/component/k2/item/1647-w ... le-profile
Тази, която е само за зърно, без екстракт.

Re: дрожди WB-06

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2013, 01:01
от dandilov
От това, което прочетох в чужди сайтове за WB-06, а след това изпробвах при моя вайцен, се убеждавам, че при температура на ферментация над 20 градуса - продуцират предимно аромат на банан, а при температура на ферментация под 19 градуса (за препоръка бяха дали 17) продуцират предимно аромат на карамфил. При мен ферментираха на 18 градуса като последния ден и половина на 20 -21 и се получи баланисан аромат.

Re: дрожди WB-06

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2013, 09:07
от cervesa
Ако търсиш бананови аромати от WB-06,трябва да позволиш температурата да стигне до 24*С.
През лятото правя прекрасен вайцен с банан и дъвка,като ферментацията е при 22/24*.
Ферментира за 3 дни-пили сме го на 5-я ден :D .
Дункел вайцен,не съм правил,но съм пробвал в Германия, от Schneider weisse,чиито продукти скоро ще можете да тествате и в България.Най-добрия производител на вайцен (вайс) в Германия.Крафт пиво.

Наздраве!

Re: дрожди WB-06

МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 22:23
от ameba13
В момента температурата в помещението е 19 гадуса - явно банани пак няма да има..

В събота я варя, пък каквото стане, че време не остана!

Re: дрожди WB-06

МнениеПубликувано на: 08 Ное 2013, 19:12
от cervesa
Охлади до 25-26* и сложи дрождите .

Re: дрожди WB-06

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 11:46
от almus
За да не пиша тема за дрожди Munich ще питам в тази тема.Wb-06 ли дават по-силен и богат аромат, или munich?

Re: дрожди WB-06

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 14:09
от cervesa
wb 06

Re: дрожди WB-06

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 14:30
от almus
Благодаря.

Re: дрожди WB-06

МнениеПубликувано на: 05 Юли 2016, 18:39
от ALL_ON
Да посъживя малко темата за тези дрожди и да споделя пресни впечатления от тях. Първо варих един вайцен, който ферментира при 22-24 гр. външна температура. Ферментацията започна осезаемо на 6-тия час, при тези температури продуцират търсения от повечето бананов вкус. От 11,5 Плато свалиха до 2 Плато, като бурната ферментация преминава за до 48 часа, а до 72 според мен беше свършила, но въпреки това задържах за 7 дни. За 3-4 дни газираха нормално бирата, но оставих още 1-2 дни. След това правих една експериментална варка, която заквасих с отделената утайка от Вайцена. До сега толкова бърз старт и ферментация не бях виждал! След 3 часа беше изхвърлило водата от клапана! Общо 3 пъти изхвърли водата докато премине бурната фементация. При тази бира ползвах мед и поради това след 6 дни когато бутилирах от 14,3 Плато беше свалило до 4 Плато. Предполагам, че ако бях задържал повече, щеше да свали още! Оставих 9 дни да се газира, но смятам, че това е много и сега е леко по-газирана бирата отколкото обичам. Сега да обобщя моите изводи от работата ми с тези дрожди:
- много бърз старт и бързо приключване на ферментацията;
- работят добре и при високи температури без следи от лоши и нежалани вкусове и аромати, което ги прави подходящи за летния сезон;
- свалят добре крайния екстракт;
- продуцират банан и дъвка над 22 гр. външна температура на ферментацията;
- бързо и лесно газират бирата след бутилиране;
- образуват утайка в бутилката, която обаче независимо от температурите и времето на отлежаване не залепва за дъното и много лесно се вдига при наливане в чаша;