Колко време ферментира

Модератор: Martin

Re: Колко време ферментира

Мнениеот koftyto » 08 Авг 2018, 10:53

Здравейте,
Решил съм да варя RHOMBUS BELGIAN BLOND.

Pilsner 87%
Melanoidin 2,10%
Carapils 10,90%

Challenger - 9gr.
St. Golding - 12gr.
Halertau tradition - 10gr.

Yeast - Lellmand abbaye

Питането ми е проблем ли ще е ако оставя бирата във ферментатора 8 дена (Събота варя следващата Неделя да бутилирам)?
И по принцип колко време е прието бирата да стои за да се газира след бутилиране преди да я охладите?

Благодаря предварително!
Cheers!
koftyto
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Юни 2018, 09:32

Re: Колко време ферментира

Мнениеот KpaTyH » 08 Авг 2018, 16:58

Не е проблем да стои 8 дена във ферментатора, газирай 1 седмица и хладилник
Аватар
KpaTyH
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 97
Регистриран на: 05 Юни 2014, 15:40
Местоположение: Горна Оряховица

Re: Колко време ферментира

Мнениеот koftyto » 08 Авг 2018, 18:52

Супер! Много благодаря!
koftyto
Малко вари, малко споделя
Малко вари, малко споделя
 
Мнения: 9
Регистриран на: 11 Юни 2018, 09:32

Re: Колко време ферментира

Мнениеот LivingInChaos » 09 Авг 2018, 16:59

Принципно и две седмици не е проблем да стои над маята. Стига естествено да не е много топло!
Въпреки че много бира сме изпили всички на една седмица, ако не е вайс или ИПА те съветвам
поне две! Амин! /цял месец мене ако питаш е хубаво да отлежи така да се отпусне/
LivingInChaos
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 27 Май 2016, 09:28

Re: Колко време ферментира

Мнениеот MadButcher » 13 Авг 2018, 10:04

Ако се довериш на горното мнение и държиш бири по месец с маята те очаква бира със силен мирис на мая, ще започне и да газира още във ферментатора. Ферментацията се следи не с дни, а със захаромер или с каквото там мериш и на всяка мая, температура и начална плътност на бирата, протича различно във времето. По две седмици съм държал лагери, но на 10С и там ферментацията протича по-бавно. Даже и тях откалявам след 10ти, 12ден, но според показанията на рефрактомера. Редно да се откали във втори съд най-късно след 10 ден и то пак зависи началната плътност, дрожди, начина на озахарявани и стила, който гониш. В него се слагат и сухите хмелове и квото там ще слагаш и пак според мен макс 7-10дни и трябва да се бутилира, иначе започват други процеси.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 157
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Колко време ферментира

Мнениеот dr_slavov » 15 Авг 2018, 17:04

Ако ферментатора е отворен, бирата няма как да се газира в него.

Не знам кой, къде го прочете това нещо (или си го съчини ) и започна да се препредава от пост на пост и вече се приема като някакъв постулат. На дрождите нищо им няма след 10-я ден! И след 15-я нищо им няма. Особено при лагерите които ферментират при ниска Т. Вкуса на мая идва от съвсем други неща. Не от стоене на бирата върху дрождите. Замислете се, че бутилираната бира с вторична ферментация е с дрожди. Някой от тях имат срок на годност по 3-4 години. Освен това съхраняваме дрожди в хладилник по няколко месеца (години). Не се чак толкова крехки, и не започва автолизата толкова лесно и бързо.
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 411
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Предишна

Назад към Ферментация и дрожди

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron