Страница 1 от 2

Газиране в 5л кег

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2020, 00:50
от stoyozh
Отдавна обмислям идеята за доферментиране в буре. Поради високите цени на дъбовите бурета и несигурността в успеха се спрях на привидно най-лесния вариант - 5-литров метален кег с бира от тези, които продават в големите магазини. Предизвикателствата при тези кегове са два:
1. Трябва да се запуши отворът им отгоре след като се извади фабричната тапа.
2. Не трябва да се използва вградената им "канелка", защото много разпенва пивото.

Попаднах на тази тема във форума viewtopic.php?f=29&t=2818&hilit=%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B5
В нея има споделено много интересно видео, което много добре показва какво искам да постигна https://www.youtube.com/watch?v=9wEfDNp ... e=emb_logo

Майсторът във видеото запушва кега с тапа, която после се чупи при набиването на канелка. Както едно време :)
Мисля, че може да се получи същият резултат с 5-литров кег, като се запуши горния отвор с такава тапа и не се използва вградената "канелка".

Някой пробвал ли е нещо подобно и имате ли идея откъде мога да се сдобия с такава тапа?
В тукашния магазин намирам единствено https://www.beer-bg.com/index.php?main_ ... cts_id=360

Re: Газиране в 5л кег

МнениеПубликувано на: 23 Мар 2020, 09:58
от MadButcher
Не мисля, че като се импа предвид ръчната изработка и материала едно буре е скъпо. Какво общо обаче има газирането и доферментирането в кег с това в буре. Отлежаването и на пивото в буре не е самоцел. Има няколко стила, които го изискват или по усмотрение на пивоваря за добавяне на вкус и аромат, които дава дъбовото буре например. Имитация на стареене в буре може да се получи чрез различните видове дъбов чипс пък после го слагай в кег, петлиров, бутилка и кво ли не. Истинското доферментиране в буре си е наистина предизвикателства, защото стоят няколко основни въпроса: Първо почистването и дезинфекцията не са майтап работа. Дървото натаява в себе си и трябва да се подпибарт количествата и препаратите, с които се работи, ако въобще се използват препарати. Някои предпочитат прясно използвани бурета от ром, уиски и прочие, те дават допълнителни аробати и вкусове. После идва ред на източването, ако се точи цялото количество и се бутилира, идва проблема с газировката, макар и остарелите в буре бири да е прието да са слабо газирани. Вариант е кегиране и допълнително принудително газиране с СО2, щото в бирата едва ли са останали много живи дрожди за газировка. Ако се пригоди с кран и се затвори добре и се предвиди по някакъв начин контрол на налягането, пивото може да се точи директно от бурето по силата на гравитацията. Тогава окисленията са неминуеми, даже и са опция в тоя стил. Има варианти празното от течност пространство да се допълва с СО2 от бутилка, друг е едно 30литра буренце да си го пийнете по-бързо.
Тия малките, 5л кегчета са често използвани и работата с тях се базира на бутилкоата газировка. Някои използват еднократни от вече изпита вабрична бира и ги приспособяват за многократна употреба, други купуват такива от хомбрюмагазините, някои имат машинки с патрони СО2.

Re: Газиране в 5л кег

МнениеПубликувано на: 23 Мар 2020, 17:04
от Martin
stoyozh написа:Отдавна обмислям идеята за доферментиране в буре. Поради високите цени на дъбовите бурета и несигурността в успеха се спрях на привидно най-лесния вариант - 5-литров метален кег с бира от тези, които продават в големите магазини. Предизвикателствата при тези кегове са два:
1. Трябва да се запуши отворът им отгоре след като се извади фабричната тапа.
2. Не трябва да се използва вградената им "канелка", защото много разпенва пивото.

Попаднах на тази тема във форума viewtopic.php?f=29&t=2818&hilit=%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B5
В нея има споделено много интересно видео, което много добре показва какво искам да постигна https://www.youtube.com/watch?v=9wEfDNp ... e=emb_logo

Майсторът във видеото запушва кега с тапа, която после се чупи при набиването на канелка. Както едно време :)
Мисля, че може да се получи същият резултат с 5-литров кег, като се запуши горния отвор с такава тапа и не се използва вградената "канелка".

Някой пробвал ли е нещо подобно и имате ли идея откъде мога да се сдобия с такава тапа?
В тукашния магазин намирам единствено https://www.beer-bg.com/index.php?main_ ... cts_id=360


Не разбирам въпроса?
Каква ти е идеята и какъв резултат искаш??

Re: Газиране в 5л кег

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2020, 01:14
от stoyozh
Нека перифразирам въпроса:

Има ли някой, който си е затварял бирата в 5 литров кег "от билата"? Говоря за металните кегове на шоферхофер, даб и т.н.
Интересува ме по-конкретно как запушвате кега след като извадите фабричната еднократна тапа.

Re: Газиране в 5л кег

МнениеПубликувано на: 24 Мар 2020, 10:09
от Martin
Да. Позлвал съм тея тапи:
https://www.beer-bg.com/index.php?main_ ... cts_id=360

Re: Газиране в 5л кег

МнениеПубликувано на: 25 Май 2020, 10:30
от Martin
svetko написа:Аз имам един странен въпрос но ще опитам: Има как да се снабдявам с кегове, но нямам машина. Намерих машина за газиране на напитки в Магпром с повреда при транспорта на добра цена. Идеята ми е, мога ли бирата от кега да я наливам в такава домашна машинка и после да става за пиене. За самото източване от кега ще намеря начин, както и за охлаждането нямам проблем също. Иска ми се да блесна с такава щуротия пред приятели като се съберем и да сложа 20 литров кег като по американските филми.


Каква е тая машина за газиране?
Ако става въпрос за онея за газирана вода и лимонада, как мислиш ще стане бирата?
Пробвай с едно кенче. Разклати го добре мъжката и го отвори да видиш.

Re: Газиране в 5л кег

МнениеПубликувано на: 26 Май 2020, 17:22
от GunGod
svetko написа:Аз имам един странен въпрос но ще опитам: Има как да се снабдявам с кегове, но нямам машина. Намерих машина за газиране на напитки в Магпром с повреда при транспорта на добра цена. Идеята ми е, мога ли бирата от кега да я наливам в такава домашна машинка и после да става за пиене. За самото източване от кега ще намеря начин, както и за охлаждането нямам проблем също. Иска ми се да блесна с такава щуротия пред приятели като се съберем и да сложа 20 литров кег като по американските филми.


Газираш си в кега с CO2, мъст, захар или както намериш за добре. Охлаждаш кега предварително, ако идеята ти е за навън слагаш кега в една кофа като Лаутертюн-а в магазина. Пълниш го догоре с лед и цял ден ще имате ледена бира като по американски даже и цяла нощ ако не го изпиете през деня. Бутилката с C02 и регулатора слагаш и тях в кофата студа не им пречи, или ползвай малко балонче 18гр все тая. Крана може да монтираш директно на кофата с една метална планка а маркуча омотай около кега за да е на студено и той. Ако не схващаш или имаш въпроси прати телефон на лично и ще ти обясня още по подробно.

Re: Газиране в 5л кег

МнениеПубликувано на: 09 Окт 2020, 11:41
от rc1346
Благодаря за информацията, и аз мисля да пробвам :D

снегопочистване старчески дом цени

Re: Газиране в 5л кег

МнениеПубликувано на: 11 Окт 2020, 18:09
от atanas.ste
Здрвейте, да използвам тази тема, ако не е проблем.
Ако вземем от тези 5л кегове и ги напълна с младата бира със захар за повторна ферментация и ги затапя отгоре. После ако ги оставя на стайна темперетура да се газират, тук изникват няколко въпроса:
1 - След газировката, ако ги оставя в хладилник за 1 седмица, след това може ли да ги съхранявам на стайна темперетура ? ( поради малък капацитет на хладилника).
2 - Как да изкарам газираната бира в чаши :
- да монтирам канелка на самия кег ?
- да пусна един маркуч и с помпичка да издърпам ?
- да пусна маркуч и на принципа на скачен съд ?
3 - След отваряне на кега колко време би изкарала бирата ( съхранена в хладилник) ?

п.с: Големите кегове 19л +. Как ги съхранявате ?

Re: Газиране в 5л кег

МнениеПубликувано на: 12 Окт 2020, 15:11
от dr_slavov
1. Добре е след газировка кега да бъде на студено. Може да се остави на стайна температура, но не за дълго. Има и други фактори които оказват влияние. Ниво на хигиена, как е протекло майшуване, вида на дрождите, но това са детайли. Като цяло е по-добре да бъде на студено. Бирата се развива вкусово и ароматно.
2. С диспенсърна система за тези кегове. Работи с патрончета СО2 по 16 гр и охлажда кега. Всичко което сте написал е не работещо.
3. В хладилник може да изкара и седмици при правилна експлоатация. Както написах и по-горе изкарването на бирата трябва да става с СО2. Така няма разгазиране и достъп на кислород.
4. Аз лично съхранявам във фризер/хладилник при 2-3°С до момента в който трябва да влязат в кегератора.