Страница 2 от 2

Re: Ябълков сайдер от "живи" ябъки

МнениеПубликувано на: 18 Апр 2019, 07:21
от Dejmos
За да запазиш максимално аромата на ябълки, трябва ферментацията да е бавна, на ниска температура, а това не е подходящо за ЯМКФ.
Затова направих последователно ферментиране - първо алкохолната, после ЯМКФ. Запазих ябълков сок, колкото да ми осигури около 1,5-2% захарност на цялото количество. Направих алкохолната на 15°, като завърши отделих дрождите с колдкраш, затоплих до 20°, влях запазения сок и засях за ЯМКФ. Чаках около месец да приключи. После за газирането сложих нови дрожди и още сок.

Re: Ябълков сайдер от "живи" ябъки

МнениеПубликувано на: 02 Май 2019, 16:42
от swenstyle
Здравейте,

изцедих 20 литра сок, имам още ябълки доста, а само 1 пакет дрожди как да процедирам?
Най-лесно е да си поръчам още 1 пакет и в събота да изтисквам и засявам.

всъшност се отказах да правя още сок, защото то от тия 20 литра (каша) излезе към 15 сок, но много бавно и трудно става със торбата за прецеждане.
та чакам сега да започне ферментира, температура в помещението 15 градуса.

Re: Ябълков сайдер от "живи" ябъки

МнениеПубликувано на: 03 Май 2019, 09:58
от GunGod
swenstyle написа:но много бавно и трудно става със торбата за прецеждане.

Намери някой да ти услужи с преса за един ден освен ако не държиш да не са пресовани.

Re: Ябълков сайдер от "живи" ябъки

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2019, 12:32
от wpw
Здравейте.
Какво направих и аз до момента. На 27.09. обрах две щайги ябълки и ги прекарах през сокоизтисквачката. Полученият сок от 10 литра прецедих през тензух и го загрях до 80 градуса. Захарност показа около 11 по Плато. Престоя една нощ да изстине и на другия ден посях дрожди EnoVini за плодово, червено и бяло вино. Така пише на пакетчето. Полски са, закупени от Бриколажа. Не ги посях директно, а след направа на мини стартер. На пакетчето пишеше, че са достатъчни за количества от 10 до 30 литра и аз го разделих на две. След 24 часа завря, а вече трети ден мехурчетата излизат сякаш са от вибратор за аквариум. Докъде ще я докарам - ще видим :) .
Обадих се днес във фирма Ванков да питам за налични бактерий за ЯМКФ. Казаха, че в момента нямат наличност. Човека отсреще каза така: тези бактерий ги има във въздуха и само махнете клапана след бурната ферментация и сайдера ще се зарази сам от въздуха. Ще се получи от само себе си. Условието, което той казе е, само температурата на въздуха да е над 25 градуса. Какво мислите вие по този въпрос, колко време трябва да в отворен сайдера за да се зарази и как да разберем, че този процес се е случил?

Re: Ябълков сайдер от "живи" ябъки

МнениеПубликувано на: 02 Окт 2019, 12:57
от MadButcher
Ами тук имаш цял магазин с тия неща + специален щам дрожди за сайдер, не знам какво е наложило да се разхождаш до толкова места. Според мен сайдера без ЯМКФ няма как да мине, както и без сулфатиране, все пак е от плод, но ти си го пропуснал в началото. Съветът на господина за отваряне на съда за да прехване мъстта бактерия за ЯМКФ няма да коментирам...дефакто около нас се носят бактерии за всякакъв вид ферментация, но нямаме гаранция на кои ще попаднем, затова използваме селектирани щамове

Re: Ябълков сайдер от "живи" ябъки

МнениеПубликувано на: 07 Дек 2019, 14:11
от kanchev
Здравейте. Имам няколко въпроса.
Сложих сайдера преди 2 седмици с дрожди Safcider. В момента ми показва захарност 5% и спиртност 9,5. На вкус е много приятен.
Въпросите ми са следните:
1. Като се откалява сайдера, прекарва ли се през тензух, за да се отдели утайката?
2. Колко време трябва да изчакам, преди да посея дрождите за ЯМКФ?
P.S. Ползвам рецептата на @Dejmos