Ябълков сайдер от "живи" ябъки

Модератор: Martin

Re: Ябълков сайдер от "живи" ябъки

Мнениеот Dejmos » 18 Апр 2019, 07:21

За да запазиш максимално аромата на ябълки, трябва ферментацията да е бавна, на ниска температура, а това не е подходящо за ЯМКФ.
Затова направих последователно ферментиране - първо алкохолната, после ЯМКФ. Запазих ябълков сок, колкото да ми осигури около 1,5-2% захарност на цялото количество. Направих алкохолната на 15°, като завърши отделих дрождите с колдкраш, затоплих до 20°, влях запазения сок и засях за ЯМКФ. Чаках около месец да приключи. После за газирането сложих нови дрожди и още сок.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 698
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Ябълков сайдер от "живи" ябъки

Мнениеот swenstyle » 02 Май 2019, 16:42

Здравейте,

изцедих 20 литра сок, имам още ябълки доста, а само 1 пакет дрожди как да процедирам?
Най-лесно е да си поръчам още 1 пакет и в събота да изтисквам и засявам.

всъшност се отказах да правя още сок, защото то от тия 20 литра (каша) излезе към 15 сок, но много бавно и трудно става със торбата за прецеждане.
та чакам сега да започне ферментира, температура в помещението 15 градуса.
swenstyle
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 16
Регистриран на: 06 Ное 2016, 00:40

Re: Ябълков сайдер от "живи" ябъки

Мнениеот GunGod » 03 Май 2019, 09:58

swenstyle написа:но много бавно и трудно става със торбата за прецеждане.

Намери някой да ти услужи с преса за един ден освен ако не държиш да не са пресовани.
Аватар
GunGod
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 49
Регистриран на: 13 Окт 2014, 15:55
Местоположение: София

Предишна

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта