Ябълков сайдер от "живи" ябъки

Модератор: Martin

Ябълков сайдер от "живи" ябъки

Мнениеот swenstyle » 11 Апр 2019, 09:42

Здравейте,

искам да си направя сайдер, понеже на село имам останали много ябълки от есента, повечето са от зелените с леко кисел вкус, те вече са доста узрели и киселата жилка не се усеща. Мисля да ги изтисквам със машинката за домати (алектрическа) гледах един руснак да вади така сок. Да ги заквася с дрожди за сайдер които си купих от магазина. Видях в предната тема, за купения сок, че се търси захарност на сока около 12-14, ако я няма се добавя захар.
не съм чел цялата тема за HARD сайдера.
ето аккви стъпки мисля да направя
според мен са:
изцеждам сока,
пастьоризирам го (варя го)
заквасвам с дрожди
оставям да ферментира
разливам в бутилки като добавям малко дрожи и захар загазировка и затапвам
спазвам хигиена като при бирата, и следя захарност като при бирата.

благодаря
swenstyle
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 16
Регистриран на: 06 Ное 2016, 00:40

Re: Ябълков сайдер от "живи" ябъки

Мнениеот Martin » 11 Апр 2019, 10:35

Всичко е ОК, машинката става, стъпките ти са ОК.

Само да отбележа, пастьоризацията я направи на 85 градуса, не повече. Не го вари сока.
Може вместо да вариш да го сулфитираш с метабисулфит като виното. Не е проблем.
А може и нито да го сулфитираш, нито да пастьоризираш. Остави и малко диво вътре :)
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1014
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Ябълков сайдер от "живи" ябъки

Мнениеот ultrashock » 11 Апр 2019, 11:09

Моя сайдер правих без пастьоризация, просто изстискания сок и дрожди + млечна киселина. Използвах селски ябълки от вилата на един приятел.
Обаче не сложих лактоза(неферментируема захар) и не стана сладък, а леко киселичък. Бих ти препоръчал да сложиш.
Сега съм го оставил 3-4 месеца в мазето да отлежава в бутилките, мисля скоро да го опитам :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 578
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ябълков сайдер от "живи" ябъки

Мнениеот dr_slavov » 11 Апр 2019, 11:54

ultrashock написа:Обаче не сложих лактоза(неферментируема захар) и не стана сладък, а леко киселичък. Бих ти препоръчал да сложиш.
Подкрепям. И според моя вкус става много кисел ако няма подслаждане. А използвам стевия. Направи проба в 500 мл колко таблетки са ОК за твоя вкус и след това го преизчисли към общото количество.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 475
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Ябълков сайдер от "живи" ябъки

Мнениеот ultrashock » 11 Апр 2019, 12:14

dr_slavov написа:
ultrashock написа:Обаче не сложих лактоза(неферментируема захар) и не стана сладък, а леко киселичък. Бих ти препоръчал да сложиш.
Подкрепям. И според моя вкус става много кисел ако няма подслаждане. А използвам стевия. Направи проба в 500 мл колко таблетки са ОК за твоя вкус и след това го преизчисли към общото количество.

Хитро.... за моя сайдер обаче - другия път. Вече е газиран, отлежал и няма какво да му направя за да го подсладя.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 578
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ябълков сайдер от "живи" ябъки

Мнениеот Dejmos » 11 Апр 2019, 13:30

Вместо подслаждане направете ЯМКФ.
Киселината става мека и приятна.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 689
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Ябълков сайдер от "живи" ябъки

Мнениеот ultrashock » 11 Апр 2019, 14:02

Dejmos написа:Вместо подслаждане направете ЯМКФ.
Киселината става мека и приятна.

ЯМКФ точно използвах по твой съвет. Да не е оцет, ама още малко сладост ще му дойде добре.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 578
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Ябълков сайдер от "живи" ябъки

Мнениеот Foreigner » 11 Апр 2019, 21:51

Момчета, не разваляйте хубавия сайдер с подсладители. Практиката на Иво с ЯМКФ е идеалният компромис, според мене. Ако е въпрос на вкус - разбира се, но ако се гони нещо като "С******и" от супера, си е похабяване на ябълките. А в такъв случай - по-добре ябълките на калвадос...
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: Ябълков сайдер от "живи" ябъки

Мнениеот swenstyle » 15 Апр 2019, 00:19

благодаря за отговорите.
Най-накрая да има време да питам още нещо.

имам стевия на листа, една част ще пробвам да подсладя със стевията докато пастьоризирам, другата част с ЯМКФ, в каква доза да го сложа, като за вино ли? 1 грам за 100-120 литра. И кога да го сложа: преди ферментация? след ферментация? колко дена трявба да ферментират ЯМКФ? А колко трае бутилирания сайдер, като бирата ли е? (най-дълго ми е стояла бутилка на година и 2 месеца (вайс), беше чудесна на вкус, само дето се пенеше прекалено)
swenstyle
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 16
Регистриран на: 06 Ное 2016, 00:40

Re: Ябълков сайдер от "живи" ябъки

Мнениеот Foreigner » 15 Апр 2019, 20:19

Дозата на гадинките за ЯМКФ не е по-различна от тази за виното (спазвай дозировката на производителя). Сложи ги в края на бурната ферментация - важно е захарността да не е паднала изцяло, а да е поне 1-2. Още по-важно е температурата в помещението да не е под 20 градуса. За колко време ще стане ЯМКФ в домашни условия е много трудно да се отговори коректно. За отлежаването на сайдера - 4 - 6 месеца на тъмно и хладно ще го подобрят значително.
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Следваща

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 2 госта