Страница 2 от 3

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

МнениеПубликувано на: 18 Юли 2018, 08:41
от Martin
Yaskata написа:- тиквата се намачква и се слага като сухо, след буйната ферментация


НЕ. Това е напълно грешно. Тиквата се слага в майша, за да се доозахари нишестето в нея. Не всичко е захар, има и сложни въглехидрати в нея които имат нужда от озахаряване. Някои стари американски рецепти даже ползват самата тиква за съд за озахаряване.

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

МнениеПубликувано на: 18 Юли 2018, 11:31
от MadButcher
Martin написа:
Yaskata написа:- тиквата се намачква и се слага като сухо, след буйната ферментация


НЕ. Това е напълно грешно. Тиквата се слага в майша, за да се доозахари нишестето в нея. Не всичко е захар, има и сложни въглехидрати в нея които имат нужда от озахаряване. Някои стари американски рецепти даже ползват самата тиква за съд за озахаряване.

Точно така. Именно и за това не правя с тиква, защото трябва да майшвам с нея, а аз не понасям миризмата и и може да повърна върху майша :lol:

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

МнениеПубликувано на: 18 Юли 2018, 13:49
от Dave Lombardo
MadButcher написа:... а аз не понасям миризмата и и може да повърна върху майша :lol:

Предвид цвета и консистенцията на майша, само ти ще знаеш ;)

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

МнениеПубликувано на: 23 Юли 2018, 13:23
от Yaskata
Благодаря за корекцията
Писах така, защото срещнах в нета и този вариант.
как ще се отразят неферментируемите захари на бирата нямам идея :shock:

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2018, 08:39
от Dejmos
Студената мацерация не е просто държане на студено, добавя се пектолитичен ензим към смлените плодове, за да се извлече повече течност. Престояването на сока с люспите и семките на плода извлича допълнително аромати, но и танини.
Имах един експеримент - фюжън с 1/2 гроздов сок. След мацерацията пресовах гроздовата каша и в сока влезе твърде много пулпа. Понеже беше разградена от ензима, не можеше да се прецеди, утаяването с бентонит също не помогна (вероятно грешката беше моя - разбих бентонита 24 часа на магнитна бъркалка, май стана прекалено фин). Сложих сока в бирата заедно с мътилката, след ферментацията падна доста утайка, но бирата стана бистра (и двете ми бири с плодов сок станаха изненадващо бистри).
Естествено, при влагане на повече плодов сок, трябва да се преизчислява количеството внесени захари и съответно алкохола.

Плодовете трябва да са добре узрели, за да не вкарат твърде много киселина. Дори да се усещат сладки, в тях има доста киселина. След ферментацията захарите ги няма, остава киселината. Първият ми сайдер беше кисел почти като оцет.
Като правих радлер от 2/3 ръжена ИПА и 1/3 фреш портокал откислих фреша до рН4,5, за да не стане твърде кисела бирата.

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2018, 09:37
от lukata
С гроздето как се получи-заслужава ли си да опитам....предполагам,че бирата ще стане кисела?
Понеже му наближава сезона,ми се иска да опитам винобира :D 1/2 сок няма ли да е много?

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2018, 09:44
от Martin
Миналата година мислих да правя Кабернейл, ама така и остана с план само. Тази година ще го направя.

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

МнениеПубликувано на: 26 Юли 2018, 19:33
от Dejmos
Кабернейлът определено си заслужаваше усилията. Описах как съм го направил в раздела с експерименти, заедно с още 2-3 много експериментални "бири". Не става бързо, отлежаване в дъбов чипс, сухо охмеляване...
1/2 не е много, но понеже гроздовата захар е 100% ферментируема, тялото на бирата изтънява. Затова трябва дасе озахарява така, че да има много неферментируеми малцови захари. Голяма част от малцът ми беше меланоиден, заимствах идеята от рецепта за брага.

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

МнениеПубликувано на: 31 Юли 2018, 15:05
от TheHunchback
Здравейте господа,

Жена ми настоява да скапя една варка, слагайки праскови в нея. Мислих си на 20 литра 2 килограма, обезкостени, обелени, замразени - размразени и пюрирани във вторичния за 7 дни. Като че ли ще си използвам Brew Bag-а да ги пусна вътре. Как ви звучи това?

Варката ще е американски IPA. Cascade, Citra - при варене, Simcoe, Amarillo за сухо. California Ale WLP051 мая.

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

МнениеПубликувано на: 31 Юли 2018, 15:50
от Martin
Перфектно.
Добре си се насочил с комбинацията на праскови с тея хмелове и стила бира.