Страница 1 от 3

Плодове Зеленчуци в Бирата

МнениеПубликувано на: 11 Апр 2017, 10:31
от SDS
Здравейте!
На последък често се правят бири с различни добавени плодове, зеленчуци и какво ли не още.
В тази тема може да споделяме различни техники на добавянето им.
Варени, печени, с подправки, изцедени на сок и други начини. И кога е най добре да се добавят според вас. По време на озахаряване, варене или ферментация.
Който има някакъв опит успехи или неуспехи може да ги сподели тук.
Наздраве!

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

МнениеПубликувано на: 13 Апр 2017, 14:00
от mirix
Миналата година правих бира с коприва. Сложих я да се вари с ароматния хмел около 10 мин. Целта ми беше зелен цвят на бирата, но не се получи. Имаше приятен копривен вкус. След отлежаване обаче се появи един вкус на корен от коприва, а такива не съм слагал. Тази година дай боже да има време мисля да направя чай от коприва и да го влея вътре след ферментацията преди кегирането.

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

МнениеПубликувано на: 13 Апр 2017, 20:02
от Martin
Сложи я при озахаряването. В повечко.

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

МнениеПубликувано на: 13 Апр 2017, 23:48
от mirix
При следващия опит мисля да сваря чай и да нпрвя концентрат, хем да избегна аромата на корен ако може.

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

МнениеПубликувано на: 16 Юли 2018, 16:29
от Fikata
В опит да вдигна темата и някой да отговори тоя път.Интересува ме конкретно за малини,но и за плодове като цяло.Кога да сложа колко и как ,някой нещо по темата.Като сухо ли да сложа да киснат или в края на варенето, кога ще е най-удачно за най-силен аромат и вкус.

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

МнениеПубликувано на: 16 Юли 2018, 22:10
от mirix
Ще постигнеш киселяк ме съмнява, ама хайде.

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2018, 07:58
от lukata
Рецептата която съм чел,но не съм я пробвал е -за бира с вишни.
В нея вишните се добавят по време на ферментацията вбирата.
Като костилките на плодовете се махат предварително.
Предполагам,че и при малините е нещо подобно.
Също така може да се опита и една студена мацерация на плодовете,
и след това ароматния сок да бъде добавена в ферментиращата бира.
Въобще варианти има много....трябва да опитваме и да споделяме опит!
Понеже имам много ароматен вишнев сироп (с добавена захар) ми се върти
да опитам нещо с него....още не съм решил как?

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2018, 09:14
от Fikata
Миналата година правих с касис и френско грозде ,но ги сложих накрая на варенето леко смачкани.Дадоха малко киселинка и аромат ,приятно стана.За кисела бира разбрах ,че е сложно само с кисели плодове не става.Но като цяло след активната ферментация го мисля да го сложа защото аромат се извлича когато има алкохол вече.дали в охмелител или директно вътре ще видя,бутилирането без колд краш незнам как ще е ако пусна малините директно във ферментатора,не че е проблем да има някоя семка в бутилките.Доста хора правиха с плодове,те да напишат по нещо.Това мацерация не ми е ясно какво е.

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2018, 09:58
от lukata
При вината например се провежда предферментационна студена мацерация.
При което гроздето се задържа на студено преди да е ферментирало,и така по този начин се освобожддават повече сок и аромати от плода.
Същото нещо можем да опитаме и при бирата...например преди да влезне във ферментора да задържим плодовете за едно денонощие в хладилник на 3-4гр.и след това да ги добавим....не знам обаче в кои момент е най добре?
Може би на 3-4ден...веднага след бурната ферментация!

Re: Плодове Зеленчуци в Бирата

МнениеПубликувано на: 17 Юли 2018, 17:08
от Yaskata
Правих опит за Pumpkin ale
Бирата се получи със съвсем слаб аромат на тиква, който с отлежаването леко се подобри.

Какво бих направил за др път:
- съотношение малц/сурова тиква 1:1
- тиквата не променя количеството вода за озахаряване на малца
- тиквата се пече поне час 200гр, на вентилатор - за да се изпари колкото се може повече вода (не съм го пробвал - трябва да се следи да не загори)
- тиквата се намачква и се слага като сухо, след буйната ферментация
- бистрене с желатин