Bohemian Pils ale

Модератор: Martin

Bohemian Pils ale

Мнениеот Martin » 11 Яну 2017, 15:09

Тази седмица ще варя експримент за допълнителната категория за конкурса в Словакия - Пилснер с ейлови дрожди. Идеята ми в момента е:

4.5кг Pilsner Malt

Хмел:
40гр - Saaz за 60мин
30гр - Saaz за 30мин
30гр - Saaz за 10мин

Вода:
За озахаряване - 7л дейонизирана + 7л от чешмата
За промиване - 10л дейонизирана + 10л от чешмата

Озахаряване 65гр за 45мин и декокция до 72гр за 15мин, маш аут на 78гр

Дрожди - Нотингам ейл /стартер/


Проблема ми е че двете места за ферментация не ми се връзват с температурата. Искам да е на около 14гр, а в коридора е 17гр, в мазето е 8гр. Дали да разчитам на коридора и от време на време да охлаждам малко на терасата, или да я слагам в мазето и да топля с нагревател.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Bohemian Pils ale

Мнениеот dr_slavov » 11 Яну 2017, 15:54

Контрола на температурата с нагревателя ще бъде по-лесен и плавен. Да местиш ферментора постояно от 17С на -10С(всъщност не знам колко е в Сливен) не ми се струва много практично.
Твърдо ли си решил да бъде Нотингам? Защо не сложиш US-05 и да ферментират в коридора при 17С.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Bohemian Pils ale

Мнениеот Martin » 11 Яну 2017, 16:04

Аз и Нотингама мога да оставя на 17, даже са по неутрални от УС05 на тази температура. Но ми се искаше да са на по-ниска.

Другия ми вариянт е да охладя до 12гр, да засея нотингама и да оставя в коридора на 17гр, и каквото стане.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Bohemian Pils ale

Мнениеот dr_slavov » 11 Яну 2017, 17:36

Не знам каква е идеята на организаторите и по какви критерии ще оценяват, но според мен не трябва да се търси неутрален вкус. По-скоро ще трябва да има ейловите вкусове и аромати иначе се обезмисля малко експеримента. Това са само размишления.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Bohemian Pils ale

Мнениеот Martin » 11 Яну 2017, 17:53

Идеята им е да направиш възможно най-близко до Пилс лагер, но с ейлови дрожди. Не говорим тука за ейл със пилс малц и сааз хмел.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Bohemian Pils ale

Мнениеот Yaskata » 11 Яну 2017, 18:11

Правил съм си този опит - ферментатора в мазето с нагревател. Май има значение колко е голям ферментатора и какъв ти е нагревателя.

При мен беше голям ферментатор (60л бира в 75л бидон) с нагревател за 80л аквариум. Важно е да се отбележи, обаче, че ферментатора трябва да е завит/изолиран или да има помпичка в бирената мъст, та да я върти вътре и да се изравнява температурата. Иначе бирата по края може да изстине значително спрямо тази до нагревателя (или поне така казват аквариумджийте).
Лошото е, че не знам нагревател за рибки дето да се регулира чак до 14гр.
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Bohemian Pils ale

Мнениеот dr_slavov » 11 Яну 2017, 19:27

Martin написа:Идеята им е да направиш възможно най-близко до Пилс лагер, но с ейлови дрожди. Не говорим тука за ейл със пилс малц и сааз хмел.

Ако идеята е такава, тогава избора ти е мазата. Моя опит с Нотингам покава, че във ферментора вдигат 4-5 градуса над околната. Ще подминеш оптималната им Т. Не, че ще стане нещо драматично, но ти все пак не правиш просто бира, а ще участваш на конкурс.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Bohemian Pils ale

Мнениеот gorang » 31 Яну 2017, 19:52

И какво се случи в крайна сметка, че ми е любопитно
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: Bohemian Pils ale

Мнениеот Martin » 01 Фев 2017, 00:32

Страхотен пилснер, даже не се усеща ейлови нотки. Да не вземат да го дисквалифицират. Тези дни ще има снимков материал.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Bohemian Pils ale

Мнениеот gorang » 13 Фев 2017, 10:30

Мартине каква дейонизирана вода ползваш - от къде я купуваш?
Аз намирам в големите магазини http://www.praktiker.bg/bg/bg/Additives/%D0%94%D0%95%D0%99%D0%9E%D0%9D%D0%98%D0%97%D0%98%D0%A0%D0%90%D0%9D%D0%90-%D0%92%D0%9E%D0%94%D0%90-10-%D0%9B/p/430976, но на нея не пише дали става за хранителна консумация - само че става за доливане в акумулатори, ютии и т.н.
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Следваща

Назад към Експерименти

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron